Tuo metu Vokietijos vyriausybė anksčiau pirmadienį nurodė, jog Prancūzijos ir Švedijos laboratorijose atlikti tyrimai patvirtino jos išvadas, kad A. Navalnas buvo apnuodytas medžiaga iš „Novičioko“ grupės, o Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas paragino savo Rusijos kolegą Vladimirą Putiną nedelsiant išaiškinti „pasikėsinimą nužudyti“ A. Navalną.

Kanclerės Angelos Merkel atstovo Steffeno Seiberto pareiškime sakoma, kad Vokietija paprašė Prancūzijos ir Švedijos atlikti „nepriklausomą Vokietijos [turimų] įrodymų patikrinimą remiantis naujais p. Navalno ėminiais“.

„Šio patikrinimo specializuotose laboratorijose Prancūzijoje ir Švedijoje rezultatai dabar prieinami ir patvirtina Vokietijos įrodymus“ dėl apnuodijimo medžiaga iš „Novičioko“ grupės, sakė S. Seibertas.

Pasirodžius tokiam pareiškimui, E. Macronas, kalbėdamas su V. Putinu telefonu, sakė, kad „būtina neatidėliojant paaiškinti šio pasikėsinimo nužudyti aplinkybes ir (nustatyti), kas yra atsakingas“, sakoma Prancūzijos prezidentūros pareiškime.

V. Putinas atkirto, kad nedera kelti „niekuo nepagrįstų kaltinimų Rusijai“.

Nors Vokietija tebelaukia atskiro Cheminio ginklo draudimo organizacijos (OPCW) vertinimo, S. Seibertas pirmadienį pakartojo Berlyno reikalavimą „Rusijai pasiaiškinti“ dėl šio reikalo. Jis pridūrė, kad Vokietija intensyviai konsultuojasi su partnerėmis Europoje dėl tolesnių žingsnių.

Asa Scott, Švedijos gynybos tyrimų agentūros CBRN (cheminės, biologinės, radiologinės ir branduolinės saugos) gynybos ir saugumo skyriaus vadovė, patvirtino naujienų agentūrai AFP, kad laboratorija Umeo šalies šiaurėje atrado ėminyje „Novičioko“ grupei priklausančios medžiagos pėdsakų ir kelia prielaidą, kad ji yra iš Rusijos.

„Manau, menkai tikėtina, kad kuri nors kita šalis, priklausanti Cheminio ginklo konvencijai, jos turėtų“, – nurodė ji.

Augant įtampai su Maskva, Vokietijoje įsikūrusi klinika, kur gydomas A. Navalnas, pranešė, kad jo būklė toliau gerėja.

„Pacientas sėkmingai atjungtas nuo [dirbtinio plaučių] ventiliavimo aparato“, – pranešime nurodė klinika „Charite“.

Pasak ligoninės, jis tampa judresnis ir gali trumpam palikti savo lovą.

Kaltinimus vadina „absurdiškais“

Garsiausias Rusijos opozicijos politikas A. Navalnas praėjusį mėnesį pasijuto blogai lėktuve, skridusiame iš Sibiro, kur jis buvo nuvykęs tirti korupcijos ir propaguoti savo „išmaniojo balsavimo“ kampanijos prieš regionų rinkimus.

44 metų politikas aiškinosi politikos elito korupciją Tomske ir Novosibirske, parėmė opozicijos kandidatus šiuose Sibiro miestuose.

Lėktuvui skubiai nutūpus A. Navalnas buvo nugabentas į Omsko miesto ligoninę, o vėliau pervežtas į Berlyno kliniką, kur gydytojai nustatė, kad jis buvo apnuodytas nuodais iš nervus paralyžiuojančių medžiagų grupės „Novičiok“.

Jo kolegos mano, jog jis buvo apnuodytas Tomske ir jog šio uždrausto cheminio ginklo panaudojimas rodo, kad už apnuodijimą gali būti atsakinga tik Rusijos valstybė.

Vokietija teigė, jog yra „neabejotinų įrodymų“, kad A. Navalnas buvo apnuodytas medžiaga iš „Novičioko“ grupės, tačiau Rusija piktai atmetė išvadas sakydama, kad jos gydytojai nerado nuodų pėdsakų.

Nors tarptautinė bendrija ragina Rusiją atlikti skaidrų tyrimą ir grasina priešingu atveju skelbti sankcijas, šalis baudžiamojo tyrimo nepradėjo ir kaltinimus vadina „absurdiškais“.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas praėjusią savaitę sakė, kad Rusija atmeta „kitų šalių diktatą, kada ir kokias mums pradėti teisines procedūras“.

Jis tvirtino, kad „de facto vykdomi tyrimo veiksmai, bet... de jure nėra pagrindo kelti baudžiamąją bylą, nes visi rusų specialistų testai parodė nebuvus jokių nuodingų medžiagų“, o remtis vokiečių testais negalima, „ypač kai jie buvo atlikti vokiečių karinėse laboratorijose“.

Rusijos pareigūnai nori apklausti A. Navalną jo ligoninėje Berlyne.

Tuo metu Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pirmadienį pareiškė, kad Vakarų pozicija šioje situacijoje gali sukelti „labai liūdnų pasekmių“.

Interviu televizijai RTVI ministras sakė, kad dabartinėje situacijoje „Vakarų partneriai į mus žvelgia arogantiškai; bet ir mes turime teisę abejoti jų teisumu ir profesionalumu“.

„Jei taip yra, tada jie drįsta abejoti mūsų gydytojų ir tyrėjų profesionalumu. Tai yra pozicija, deja, pradedanti priminti kitus laikus“, – kalbėjo S. Lavrovas.

Jis sakė laikantis situaciją Vakarų pretekstu galimybei įvesti Rusijai daugiau sankcijų.