„Baltarusijos valstybinio sienos apsaugos komiteto pirmininko Anatolio Lapo pasirašytame laiške taip aiškinami pasieniečių veiksmai neįleisti Minsko‑Mogiliavo metropolito į Baltarusiją: „Pranešame, kad jums buvo neleista kirsti valstybės sienos dėl vidaus reikalų institucijų priimto sprendimo pripažinti jūsų turimą Baltarusijos Respublikos piliečio pasą negaliojančiu“, – rašoma pranešime.

Šį atsakymą į savo kreipimąsi į Valstybinį sienos apsaugos komitetą Baltarusijos vyskupų konferencijos pirmininkas gavo praėjusią savaitę.

Komitetas patikslino, kad T. Kandrusečius turi teisę kreiptis į Vidaus reikalų ministeriją dėl priimto sprendimo pripažinti jo pasą negaliojančiu.

„Sulaukęs atsakymo iš Valstybinio sienos apsaugos komiteto arkivyskupas Tadevušas Kandrusevičius kreipiasi į Vidaus reikalų ministeriją prašydamas paaiškinti situaciją ir tikisi, kad galės kiek įmanoma greičiau sugrįžti į tėvynę“, – informavo Baltarusijos katalikų bažnyčios atstovai.

Valstybinio sienos apsaugos komiteto atstovai naujienų agentūrai „Interfax“ patvirtino, kad „buvo pateiktas atsakymas į Tadevušo Kandrusevičiaus kreipimąsi dėl nepraleidimo per valstybės sieną pripažinus negaliojančiu jo pasą“.

Rugpjūčio 31 dieną arkivyskupui metropolitui nepaaiškinus priežasčių buvo neleista įvažiuoti į Baltarusiją iš Lenkijos. Jis buvo išvykęs į Lenkiją dalyvauti pamaldose Balstogėje.

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad T. Kandrusevičius nebuvo įleistas į šalį, nes „gavo lenkų užduotį.

Vėliau Vyskupų konferencija pareiškė, kad sprendimas neįleisti į šalį arkivyskupo T. Kandrusevičiaus, kuris yra Baltarusijos pilietis, prieštarauja šalies įstatymams.

„Šie ir panašūs atskirų valdžios institucijų veiksmai nepadeda kurti konstruktyvių santykių tarp valstybės ir Katalikų bažnyčios mūsų šalyje, taip pat nepadeda mažinti įtampos ir gilaus visuomenės susiskaldymo“, – pažymėjo vyskupai.

T. Kandrusevičius yra baigęs Kauno kunigų seminariją, dirbo Vilniuje, Druskininkuose. Minsko-Mogiliavo metropolitu jis buvo paskirtas 2007 metais, o 2015-ųjų birželį išrinktas Baltarusijos vyskupų konferencijos pirmininku.