„Pareigūnų parama Baltarusijos jėgos struktūrų veiksmams, represijoms, o ne dialogui, be abejo, paliks labai neigiamą žymę dvišaliuose santykiuose“, – rašoma opozicijos įsteigtos Koordinacinės tarybos kreipimesi, adresuotame Rusijos visuomenei ir politikams.

Koordinacinė taryba pabrėžia, kad parama „vidaus dialogui tarp šalies skirtingų politinių jėgų prisidėtų prie greičiausio padėties Baltarusijoje normalizavimo ir santykių su Rusija plėtros“.

Kreipimesi pažymima, kad sureguliuoti Baltarusijos krizę įmanoma pasitelkiant dabartinę teisinę bazę ir politines struktūras. Tačiau, kaip pažymi Taryba, „dabartinė valdžia kategoriškai atsisakė ir atsisako pripažinti krizę ir ieškoti civilizuotų būdų ją išspręsti“.

„Mums svarbu, kad Rusija išklausytų ir atsižvelgtų į reikšmingos Baltarusijos visuomenės dalies nuomonę. Mūsų partnerių užsienio politikos srityje ir sąjungininkų pozicija yra labai svarbi Baltarusijos žmonėms, Baltarusijos ateičiai ir Baltarusijos bei Rusijos santykių ateičiai“, – pažymi Koordinacinė taryba.

Taryba patikino nesiekianti „valdžios užgrobimo“, kaip teigia provyriausybinė žiniasklaida.

„Valdžia turi keistis šalyje per rinkimus, kurių rezultatai niekam nekels abejonių“, – nurodė Baltarusijos opozicija.

„Platų smurto arsenalą pasitelkiančios Baltarusijos valdžios veiksmai per pastarąjį mėnesį provokuoja tolesnį protestų augimą, visuomenės nuotaikų radikalizavimą ir, labai tikėtina, gali nuvesti šalį iki humanitarinės katastrofos“, – rašoma kreipimesi.

„Esame tikri, kad Rusija, būdama svarbiausia Baltarusijos partnerė, negali būti suinteresuota tokiu scenarijumi. Esame tikri, kad mums artima Rusijos liaudis nori, kad Baltarusija būtų taiki ir rami šalis. Esame tikri, kad stabilumas regione yra svarbus ne tik Baltarusijai, bet ir Rusijai“, – priduriama jame.

Opozicija taip pat patikino nesiekianti pabloginti abiejų valstybių santykių, žadėdama remti dvišalį bendradarbiavimą visose srityse.

Baltarusijoje jau daugiau kaip mėnesį vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Per demonstracijas buvo sulaikyti jau daugiau nei 10 tūkst. žmonių, keli asmenys žuvo.