Atnaujinta 21.03

Baltarusijos sostinėje Minske sekmadienį sulaikyta daugiau kaip 400 nesankcionuotos protesto akcijos dalyvių, skelbia Baltarusijos vidaus reikalų ministerija.

„Įvairiuose sostinės rajonuose buvo sulaikyta daugiau kaip 400 žmonių“, – teigiama pranešime.

Jos duomenimis, sekmadienio protesto akcijos jau yra pasibaigusio beveik visur šalyje, išskyrus sostinę.

Sekmadienį Minske vykusioje nesankcionuotoje protesto akcijose dalyvavo daugiau kaip 150 tūkst. žmonių.

Remiantis Baltarusijos opozicinės žiniasklaidos pranešimais, nesankcionuotos akcijos sekmadienį vyko ir kituose Baltarusijos miestuose, įskaitant Gomelį bei Brestą.
Atnaujinta 19.40

Minske neidentifikuotas vyras, vilkėjęs juodais kamufliažiniais drabužiais ir balaklavą, paleido šūvius į orą netoli Minsko arenos.

Kaip praneša naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas, juodus kamufliažinius drabužius ir neperšaunamą liemenę bei baklavą vilkėjęs vyras su dar keturiais civilinius drabužius vilkėjusiais asmenimis išlipo iš mikroautobuso be numerių ir patraukė link prie Minsko arenos susirinkusių protestuotojų.

Tuomet vienas jų paleido šūvius į orą, o išsigandę žmonės puolė bėgti į šalis.

Kol kas nėra informacijos apie nukentėjusius, taip pat apie šaulio tapatybę ir jo priklausomybę kuriai nors iš valdžios struktūrų.

Atnaujinta 18.00

Sekmadienį Minske vykstančios nesankcionuotos protesto akcijos dalyviai pradėjo statyti barikadas, naujienų agentūra„ Interfax“ pranešė liudininkai.

Jie nurodo, kad opozicijos surengto maršo dalyviai į Timiriazevo gatve neša vandeniu pripildomus plastikinius kelio barjerus ant važiuojamosios dalies. Šiuo metu transporto eismas čia nevyksta, nes važiuojamoji dalis yra užpildyta žmonėmis.

Atnaujinta 17.41

Teisėsaugos pareigūnai prieš opozicijos šalininkus Baltarusijos Bresto mieste naudoja specialiąją techniką – vandens patrankas.

Policijos pareigūnai kelis kartus perspėjo susirinkusiuosius, kad akcija nebuvo suderinta su valdžia, o vėliau žmonėms išvaikyti panaudojo vandens patrankas, pranešė liudininkai.

Atnaujinta 17.38

Minsko policija nepatvirtino liudininkų pranešimų, kad jėgos struktūrų pareigūnai prie „Drozdy“ gyvenvietės Minske, kur gyvena Baltarusijos vadovybė ir kur susirinko daug nesankcionuoto opozicijos maršo dalyvių, šaudė į orą.

„Ginklai nebuvo naudojami“, – agentūrai „Interfax“ sakė policijos atstovė Natalija Ganusevič. Jos teigimu, „padėtis išlieka kontroliuojama“.

Anksčiau liudininkai pranešė, kad prie minėtos gyvenvietės nuskambėjo perspėjamieji šūviai į orą.

Kaip agentūrai „Interfax“ pranešė liudininkai, po to, kai daugiatūkstantinė žmonių kolona susirinko prie užkardos ir protestuotojų skaičius ėmė sparčiai augti, pareigūnai paleido į orą kelis šūvius.

Iš kokio ginklo šaudytą ir ar yra sužeistųjų nepranešama.

Anksčiau protestuotojų kolonai Nugalėtojų prospekte prie prekybos centro „Arena City“ kelią blokavo OMON pareigūnai. Jie apsupo pirmas protestuotojų grupes ir ėmė suiminėti žmones.

Sekmadienį Baltarusijos sostinėje vyksta nesankcionuota protesto, akcija, kurioje, remiantis stebėtojų duomenimis, dalyvauja daugiau nei 150 tūkst. žmonių.

Atnaujinta 17.11

Akcijos dalyviai suformavo kelias daugiatūkstantines kolonas. Viena jų juda Nepriklausomybės prospektu link prezidento Aliaksandro Lukašenkos rezidencijos. Dar viena kolona nuo stelos pusės jau nueina nuo tilto į Kalvarijų gatvę. Taip pat į ją įsijungia ir demonstrantai, judantys nuo prekybos centro „Korona“.

Protestuotojai taip pat juda link elitinės kotedžų gyvenvietės „Drozdy“, kur gyvena šalies vadovybė. Dar viena grupė žmonių užpildė visą Mašerovo prospektą iki susikirtimo su Timiriazevo gatvės.

Savanoriai įvairiuose vietose dalina demonstrantams vandens ir maisto. Tarp protestuotojų yra daug žmonių su vaikais, įskaitant ir žmones su vaikiškais vežimėliais.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, nesankcionuotos akcijos sekmadienį vyksta ir kituose Baltarusijos miestuose, įskaitant Gomelį ir Brestą.

Anksčiau Baltarusijos vidaus reikalų ministerija pranešė, kad sekmadienį įvairiuose Minsko rajonuose buvo suimta apie 250 žmonių. Ministerija teigia, kad iš viso akcijose šalyse dalyvauja ne daugiau nei 3 tūkst. žmonių.

Žmonės eina šaligatviais ir važiuojamąja dalimi. Transporto eismas prospektu sustabdytas.

Protesto akcijos dalyviai juda link stelos „Minskas – miestas didvyris“ netoli prezidento Aliaksandro Lukašenkos rezidencijos. Teisėsaugos pareigūnai protesto akcijos dalyvių šiuo metu nesulaiko.

Tuo tarpu kiek anksčiau buvo sulaikyta apie 250 protestuotojų, pranešė vidaus reikalų ministerija.

„Įvairiuose sostinės rajonuose buvo sulaikyta apie 250 žmonių“, – pranešė ministerija ir pridūrė, jog sulaikytieji nešė vėliavas ir plakatus su „įžeidžiais“ užrašais.

Ministerija tikina, jog bendras protestuotojų skaičius respublikoje neviršija 3 tūkst. žmonių.

Prieš šį protestą Baltarusijos sostinėje, pasitelkus kariuomenę, buvo gerokai sustiprintos saugumo priemonės.

Prie A. Lukašenkos miesto rezidencijos – Nepriklausomybės rūmų – stovi šarvuotis.

Milicininkai ir kariai atitvėrė pagrindines aikštes miesto centre. Pavyzdžiui, Spalio aikštė aptverta spygliuota viela. Aikštę prie Didžiojo Tėvynės karo muziejaus prie stelos „Minskas – miestas didvyris“ apsupo kariškiai, dėvintys neperšaunamas liemenes ir šalmus ir ginkluoti Kalašnikovo automatais.

Minsko centre apribotas metropoliteno darbas ir uždarytos kai kurios stotys.

Masinės protesto akcijos Baltarusijoje vyksta nuo rugpjūčio 9 dienos. Jų dalyviai protestuoja prieš oficialiai paskelbtus prezidento rinkimų rezultatus, atvėrusius kelią dabartiniam, nuo 1994 metų vadovaujančiam, šalies prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai likti valdžioje. Remiantis oficialiai paskelbtais rinkimų rezultatais, jį palaikė 80,1 proc. rinkėjų, o opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja gavo 10,12 proc. balsų.

Daugiausiai žmonių suburiančios protesto akcijos vyksta sekmadieniais ir, žiniasklaidos vertinimais, kai kuriose iš jų susirinkdavo daugiau kaip 100 tūkst. žmonių.

Per protesto akcijas rugpjūčio 9–11 dienomis iš viso buvo sulaikyta maždaug 7 tūkst. žmonių, šimtai nukentėjo, keturi žuvo.

Pirmadienį A. Lukašenka Sočyje susitiks derybų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, su kuriuo, kaip manoma, aptars planus dėl tolesnės savo šalių integracijos.