Nesutarimai tarp Turkijos ir Graikijos kilo dėl gamtinių dujų telkinių žvalgybos Viduržemio jūros rytuose. Turkija rugpjūčio 10 d. išsiuntė „Oruc Reis“ žvalgybos laivą į ginčijamus vandenis prie Graikijos salos ir tris kartus pratęsė šią žvalgybos misiją, nepaisant Graikijos ir Europos Sąjungos (ES) pakartotinių raginimų ją nutraukti.

Kaip praneša provyriausybinis laikraštis „Yeni Safak“, šeštadienį misija nebebuvo pratęsta dar kartą ir laivas sugrįžo į Antalijos uostą.

Laikraščio teigimu, šiuo sprendimu – nepratęsti laivo misijos – neva „siekiama suteikti diplomatijai šansą“.

NATO anksčiau šį mėnesį skelbė, kad abiejų pusių pareigūnai susitarė dalyvauti techninėse diskusijose, siekiant išvengti incidentų tarp abiejų šalių karinių jūrų laivynų.

Atėnai neigė, kad taip buvo, bet Turkijos gynybos ministerija ketvirtadienį tvirtino, kad pirmasis Graikijos ir Turkijos karinių delegacijų derybų etapas įvyko NATO būstinėje Briuselyje.

Turkija ne kartą teigė esanti pasiruošusi dialogui be išankstinių sąlygų, bet Graikija tuo metu tvirtino, kad derybos galimos bus tik tada, kai Ankara liausis „grasinusi“.