Pareigūnai perspėja, jog aukų skaičius gali smarkiai išaugti, nes ugnis yra atkirtusi didelius žemės plotus Kalifornijos, Oregono ir Vašingtono valstijose. Gaisrus sukėlė itin sausos oro sąlygos, kurias demokratų kandidatas artėjančiuose prezidento rinkimuose Džo Baidenas susiejo su klimato kaita.

Precedento neturintys gaisrai jau išdegino beveik 2 mln. hektarų žemės, o tai maždaug prilygsta Naujojo Džersio valstijos plotui.

D. Trumpas planuoja susitikti su Kalifornijos gelbėjimo tarnybų vadovais. Šių tarnybų atstovai kovoja su gaisrais, kurie vien šiais metais valstijoje išdegino daugiau nei 1,3 mln. hektarų žemės ir tai jau yra metų rekordas, nors iki gaisrų sezono pabaigos dar liko beveik keturi mėnesiai.

„Prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį apsilankys Kalifornijoje, kur bus informuotas apie miškų gaisrus valstijoje“, – tviteryje parašė Baltųjų rūmų atstovas Džadas Dyras.

Pastarosiomis savaitėmis prezidentas mažai kalbėjo apie gaisrus, tačiau per rinkimų kampanijos renginį Nevadoje šeštadienį jis pripažino tragedijos mastą. „Iki šiol jie nepatyrė nieko panašaus, – sakė jis. – Prašau, prisiminkite žodžius, kurie yra labai paprasti: prognozių valdymas.“

Anksčiau D. Trumpas pareiškė, jog dalis kaltės dėl miškų gaisrų pastaraisiais metais tenka valstijų gubernatoriams. Jis jiems priskyrė kaltę dėl prasto miškų ūkio valdymo.

Tačiau apie gaisrų priežastis anksčiau kalbėjęs J. Bidenas pažvelgė plačiai.

„Mokslas aiškiai sako, kad šie mirtini ženklai akivaizdžiai rodo, jog klimato kaita kelia artėjančią egzistencinę grėsmė mūsų gyvenimo būdui. Prezidentas D. Trumpas gali neigti realybę, tačiau faktai yra nepaneigiami.“

Su gaisrais kovoja daugiau nei 20 tūkst. ugniagesių. Pareigūnai perspėja, jog šiek tiek atgaivos pastaruoju metu atnešusį gaivesnį orą pirmadienį gali vėl pakeisti šilti ir sausi orai.

Amerikos Vakarų pakrantę niokojant gaisrams, vienoje apygardoje sulaukta ir geros žinios, nes viena auka čia tapo mažiau. Pasirodo, kad gaisro auka buvo palaikytas ... anatomijos pamokose naudotas skeletas.