Manoma, kad du banginiai, pirmą kartą šios savaitės pradžioje pastebėti Rytų Aligatorių upėje Kakadu nacionaliniame parke, jau grįžo į jūrą, pranešė organizacija „Parks Australia“.

Visgi pareigūnai stebi dar bent vieną banginį, kuris šeštadienį pastebėtas nutolęs apie 20 kilometrų upe prieš srovę, naujienų agentūrai AFP pranešė Kakadu nacionalinio parko šalies ir kultūros skyriaus vadovas Feachas Moyle'as.

„Labiausiai tikėtinas paaiškinimas yra tas, kad banginiai plaukė į pietus ir neteisingai pasirinko posūkį“, – teigė F. Moyle'as.

„Sunku nustatyti, ar ten yra vienas gyvūnas, ar du“, – pridūrė jis, turėdamas galvoje, kad drumzlinas upės vanduo trukdo gerai įžiūrėti gyvūnus.

Nors banginiai kartais pastebimi prie Šiaurės Teritorijos pakrantės, manoma, kad tai yra pirmas kartas, kai jie pastebėti didžiulio į pasaulio paveldo sąrašą įtraukto gamtos rezervato atogrąžų upėse, pridūrė gamtosaugininkas.

Parko pareigūnai nustatė apsauginę zoną, kad apsaugotų nieko neįtariančius valtimis plaukiojančius žmones bei upėje likusius banginius, kurie gali užaugti iki 16 metrų ilgio ir sverti 30 tonų.

„Mažiausiai, ko norime, tai laivo ir banginio susidūrimo vandenyse, kur gausu krokodilų, o matomumas po vandeniu yra lygus nuliui“, – teigė „Parks Australia“.

Taip pat nerimaujama, kad valtys gali nuginti banginius toliau į upę.

Pasak F. Moyle‘o, krokodilai neturėtų sukelti pavojaus banginias dėl jų dydžio.

„Netgi didelis krokodilas nesiryžtų jų pulti“, – pridūrė jis.

Daugiau nerimo kelia tai, kad banginis gali įstrigti tokioje vietoje, kurs jį bus sunku pasiekti ir išgelbėti, o tada jis taptų „jauku krokodilams“

„Trokštame, kad rytoj, skrisdami sraigtasparniu, išvystume banginius mostelint uodega atsveikinimui“, – pridūrė parko atstovas.