Tūkstančiai prieglobsčio prašytojų nuo trečiadienio priversti kęsti sunkias sąlygas Lesbo saloje, nes Morijos stovyklą nuniokojo gaisrai, kaip manoma, sukelti tyčia. Pabėgėlių šeimos buvo priverstos gūžtis po antklodėmis ir miegoti tarpduriuose ar pakelėse.

Susidūrimai su policija kilo šeštadienio vidurdienį šalia naujos laikinos stovyklos, kurią pastatė Graikijos institucijos. Šimtai jaunų vyrų ėmė protestuoti, kai kas ėmė svaidyti akmenis į riaušių policiją. Ši atsakė ašarinių dujų atakomis.

Tuo tarpu ugniagesiai užgesino kiek anksčiau šeštadienį prie policijos užtvaros kilusį gaisrą.

„Laisvė!“, – skelbė vienas protestuotojų plakatas. „Norime išvykti iš Morijos“, – sakoma kitame.

Visą parą trunkančios pastangos surasti prieglobstį po Morijos gaisro be pastogės likusiems daugiau nei 11 tūkst. žmonių vis dar yra nepakankamos, skelbia žmogaus teisių gynimo grupės.

Morijos stovykla, kurią Jungtinės Tautos ir teisių gynimo organizacijos nuolat kritikavo dėl perpildymo ir prastų sanitarinių sąlygų, sudegė per antradienio ir trečiadienio gaisrus.

Pareigūnai kaltino migrantus sukėlus gaisrus. Pirmasis gaisras kilo netrukus po to, kai 35 žmonėms buvo nustatytas koronavirusas ir jiems buvo pradėtos taikyti izoliacijos priemonės.

Graikijos migracijos ministras Notis Mitarakis šeštadienį pranešė, kad vėliau šeštadienį bus atidaryta nauja stovykla, esanti už kelių kilometrų nuo Morijos, netoli jūros, ir kad joje galės apsistoti 3 000 žmonių.

„Prie įėjimo bus atliekami greitieji koronaviruso tyrimai“, – televizijai „Skai TV“ sakė N. Mitarachi.

Vietos gyventojų prieštaravimai

Vietos meras pažymėjo, kad „nerealu“ pastatyti naujas laikinas stovyklas, tuo tarpu salos gyventojai pamėgino sustabdyti naujų stovyklų statybą organizuodami kelių užtvaras.

Kliūtims įveikti buvo panaudoti kariuomenės ir priešgaisrinės tarnybos sraigtasparniai.

„Turėtumėte pamiršti bet kokią mintį atstatyti tokius dalykus“, – penktadienį televizijai „Antenna TV“ pareiškė Mitilėnės meras Stratis Kytelis.

„Salos visuomenė daugiau nebegali... dėl sveikatos, socialinės sanglaudos, nacionalinio saugumo priežasčių“, – kalbėjo S. Kytelis.

Sudėtinga pabėgėlių šeimų padėtis paskatino kitas Europos šalis pasiūlyti priimti šimtus prieglobsčio prašytojų, pirmiausia suaugusiųjų nelydimų nepilnamečių.

Vis dėlto Graikija jau seniai skundžiasi, kad, be lėšų skyrimo, kitos ES šalys padeda per mažai.