„Sveikinu Afganistano taikos derybų pradžią, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė jis. – Tai istorinė proga. NATO palaiko Afganistaną, kad būtų išsaugoti pasiekimai ir... šalis daugiau niekada netaptų prieglobsčiu teroristams.“

Anksčiau šeštadienį Katare prasidėjo JAV remiamos Afganistano vidaus derybos, kuriomis siekiama užbaigti 19 metų trunkantį karą.

Ilgesniame Vakarų karinio aljanso pranešime sakoma, jog Katare vykstančios taikos derybos yra „svarbus žingsnis siekiant ilgalaikės taikos ir stabilumo Afganistane po dešimtmečius trukusio konflikto“.

2001 metais NATO dalyvavo JAV vadovaujamoje invazijoje į Afganistaną ir vadovavo Jungtinių Tautų stabilizuoti šalį įgaliotoms pajėgoms, kurių didžiausias skaičius siekė 130 000 karių.

Briuselyje įsikūrusi organizacija pradedant deryboms, kurios, kaip manoma, bus sudėtingos, paragino Afganistano vyriausybę ir Talibaną „pasinaudoti šia proga pasiekti taiką“.

Afganistano vyriausybės vyriausiasis derybininkas Abdullah Abdullah šeštadienį paragino tuojau pat susitarti dėl „humanitarinio ugnies nutraukimo“, bet į šį jo kreipimąsi neatsakė Talibano politinis lyderis, vienas jo įkūrėjų mula Abdul Ghani Baradaras.

NATO teigimu, „dabartinis smurto lygis, kurį lemia Talibano išpuoliai prieš Afganistano nacionalines gynybos ir saugumo pajėgas, išlieka nepriimtinai aukštas ir mažina pasitikėjimą taikos procesu“.

„Raginame Talibaną imtis ryžtingų veiksmų smurtui nutraukti“, – sakoma pareiškime.