„Oficialaus pareiškimo teiginiai yra šališki, neatitinkantys realybės, jiems trūksta teisinio pagrindimo“, – po ketvirtadienį įvykusio Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono surengto viršūnių susitikimo paskelbė Turkijos užsienio reikalų ministerija.

Graikiją remianti Prancūzija į rytinę Viduržemio jūros dalį siunčia karo laivų bei naikintuvų, intensyvėjant ginčui dėl dujų telkinių bei įtakos šioje teritorijoje.

Po derybų su Italijos, Maltos, Portugalijos, Ispanijos, Graikijos bei Kipro lyderiais E. Macronas teigė, kad šalys norėtų atnaujinti sąžiningą dialogą su Turkija.

Tačiau galutiniame valstybių lyderių pareiškime teigiama, kad galimos ir sankcijos, jei Turkija nenutrauks „konfrontacinių veiksmų“.

ES „yra pasirengusi įgyvendinti sąrašą tolesnių apribojimo priemonių“, kurias pareigūnai aptartų Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikimo rugsėjo 24–25 dienomis metu, teigiama pranešime.

Turkija Graikijos vandenyse, kuriuos Ankara laiko savais, dislokavo gamtinių dujų telkinių žvalgybos laivą bei karinių laivų. Valstybė taip pat ne kartą sakė esanti pasiruošusi dialogui su Graikija be išankstinių sąlygų, tačiau Vokietijos pastangos tarpininkauti tarp šių dviejų NATO narių kol kas neatnešė vaisių.

„Raginame Graikiją atsisakyti savo neteisėtų ir maksimalistinių pretenzijų į jūrines teritorijas“, – pranešime teigė Užsienio reikalų ministerija ir paragino Graikiją remiančias šalis „pakeisti savo vienašališką požiūrį“.