Skurdžioje šiaurinėje Korėjos pusiasalio dalyje, kurios trapi sveikatos apsaugos sistema greičiausiai nepajėgtų tinkamai susitvarkyti su dideliu protrūkiu, dar nepranešta apie nė vieną užsikrėtimą virusu, išplitusiu po visą pasaulį iš Kinijos, svarbiausios Šiaurės Korėjos sąjungininkės.

Siekdamas užkirsti kelią ligos išplitimui, Pchenjanas savo sieną su Kinija uždarė dar sausį, o liepą šalies valstybinė žiniasklaida paskelbė iki aukščiausio lygio pakėlusi nepaprastąją padėtį.

JAV ginkluotųjų pajėgų Korėjoje (USFK) vadas Robertas Abramsas sakė, kad sienos uždarymas padidino kontrabandinių prekių paklausą, o tai paskatino valdžios institucijų įsikišimą.

Ketvirtadienį vykusioje virtualioje spaudos konferencijoje, kurią surengė Vašingtone esantis Strateginių ir tarptautinių mokslų centras (CSIS), R. Abramsas sakė, kad Šiaurėje, ties Kinijos siena, buvo įkurta „buferinė zona“.

„Ten jie dislokavo Šiaurės Korėjos specialiųjų operacijų pajėgas. Pajėgos turi nurodymų šaudyti su leidimu nužudyti“, – pridūrė jis.

Sienos uždarymas iš karto pagreitino šaliai dėl branduolinių programų taikomų ekonominių sankcijų poveikį, sakė jis. Kaip pranešama, importas į šalį iš Kinijos yra sumažėjęs net 85 proc.

Izoliuota valstybė taip pat tvarkosi su taifūno „Maysak“ padariniais – valstybinė šalies žiniasklaida skelbia, kad stichija sunaikino apie 2 tūkst. namų.

Dėl šių priežasčių R. Abramsas teigė artimoje ateityje nesitikintis naujų Pchenjano provokacijų, tačiau sakė, kad šalis galimai pademonstruos naują ginklų sistemą kitą mėnesį vyksiančiame 75-ųjų Kim Jong Uno valdančiosios partijos įkūrimo metinių minėjime.

„Šiuo metu režimas – kariuomenė – yra daugiausiai susitelkusi į savo šalies atsigavimą ir siekį apriboti COVID-19 riziką, – sakė jis. – Dabar nematome jokių agresijos požymių.“

Tačiau CSIS savo internetinėje svetainėje paskelbė palydovinę Šiaurės Korėjos „Sinpo South“ laivų statyklos nuotrauką, kurioje, kaip teigia ekspertai, matoma veikla, leidžianti manyti, kad šalis rengiasi išbandyti povandeniniu laivu paleidžiamą balistinę raketą.

Naujausias Šiaurės Korėjos raketų bandymas būtų dar vienas ženklas, kad nedaroma jokios pažangos JAV ir Pchenjano denuklearizacijos derybose, kurios šiuo metu įstrigusios, nepaisant kelių Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimų.

D. Trumpas, lapkritį vyksiančiuose JAV prezidento rinkimuose sieksiantis antros kadencijos, tapo pirmuoju JAV lyderiu, susitikusiu su Kim dinastijos, valdančios Šiaurės Korėją nuo pat jos įkūrimo, nariu.

Ketvirtadienį D. Trumpas, nepateikdamas tolesnio paaiškinimo, savo tviterio paskyroje parašė: „Kim Jong Uno sveikata yra gera. Niekada jo nenuvertinkite!“