Tai – kas penktas naujas susirgimo atvejis iš 1,4 mln. naujų COVID-19 susirgimų Jungtinėse Valstijose nuo rugpjūčio 2-osios iki rugsėjo 2-osios.

Renginys „Sturgis Motorcycle Rally“ per dešimt dienų rugpjūčio 10 dieną pritraukė beveik pusę milijono žmonių, rašo news.sky.com.

San Diego mokslininkai nusprendė įvertinti renginio indėlį į viruso plitimą. Jau jo metu kilo nuogąstavimų, jog renginys gali baigtis naujų atvejų protrūkiu dėl atstumo nesilaikymo ir kaukių nedėvėjimo.

Renginyje koncertavo tokios grupės kaip „Drowning Pool“ ir „Smash Mouth“, daugelio koncertų metu žmonėms saugus atstumas akivaizdžiai buvo nė motais.

Tyrimą atlikę San Diego universiteto mokslininkai, analizuodami žmonių kiekį baruose, restoranuose ir baruose, pramogų vietose, viešbučiuose ir kempinguose, pasitelkė mobiliųjų telefonų duomenis. Jie buvo nagrinėjami kartu su duomenimis iš Ligų kontrolės ir prevencijos centro.

Tyrimo autoriai konstatuoja, kad motociklininkų suvažiavimas tiesiogiai susijęs su 263 tūkst. 708 COVID-19 atvejais Jungtinėse Valstijose, o gauti duomenys suteikia „neginčijamų įrodymų, kad „Sturgis Motocycle Rally tapo daugiausia naujų susirgimų lėmusiu renginiu Amerikos istorijoje“.

„Jeigu atsargiai vilsimės, kad nė vienas šis susirgimo atvejis nesibaigė mirtimi, tuomet šie atvejai valstybei kainavo daugiau nei 12,2 mlrd. dolerių (jeigu remsimės skaičiavimais, kad vidutinė COVID-19 atvejo gydymo kaina siekia maždaug 46 tūkst. JAV dolerių. Taigi, iš esmės būtų buvę galima visiems 462 tūkst. 182 renginio dalyviams sumokėti po 26 tūkst. 553 dolerius ir 64 centrus, kad jie jame nedalyvautų“, – teigiama mokslininkų išvadose.