Iš kur jis galėtų tą žinoti? Nes Rusijos prezidentas atskleidė, kad šia vakcina jau pasiskiepijo viena jo dukterų.

Tuo metu pasisakydamas valstybinėje Rusijos televizijoje, V. Putinas tvirtino, kad jo dukteriai po kiekvienos dviejų etapų koronaviruso vakcinos dozės kiek pakilo temperatūra, tačiau „dabar ji jaučiasi gerai“.

Rusijos valdžia išskyrė mokytojus ir gydytojus, pabrėždama, kad tai yra būtinieji darbuotojai, kurie šia vakcina bus paskiepyti pirmieji dar iki trečiojo bandymų su žmonėmis etapo pabaigos.

Tačiau tai visiškai neįtikino kai kurių šių būtinųjų tarnybų darbuotojų sektorių – jie netiki V. Putino aiškinimais apie vakcinos veiksmingumą ir netrokšta tapti bandomaisiais triušiais.

Rugsėjo 1 d. klasės Rusijoje pirmą kartą nuo kovo mėnesio, kai užsidarė dėl koronaviruso pandemijos, sulaukė moksleivių. Tą pačią dieną šalis peržengė milijono koronaviruso atvejų slenkstį. Tad mokytojai turėtų būti vieni pirmųjų, kuriuos pasieks naujoji rusiška vakcina nuo koronaviruso, ypač turint omenyje artimą kontaktą su šimtais vaikų, kurį jie patiria kasdien. Tačiau CNN išsiaiškino, kad kol kas pasiūlymą pasiskiepyti priėmė nedaugelis – jei apskritai tokių atsirado.

Maskvoje esančiame N. Gamalėjo institute sukurta vakcina „Sputnik-V“ taip pavadinta pirmojo dirbtinio Žemės palydovo, kurį paleido Sovietų Sąjunga, garbei. Rusijos teiginiai apie pergalę patvirtinus pirmąją koronaviruso vakciną pasaulinės pandemijos metu nuo pat pradžių buvo sutikti su didžiuliu nerimu ir neatsakytais klausimais apie vakcinos saugumą ir veiksmingumą. Tokia reakcija buvo ne tik už šalies ribų.

Rusijos mokytojų sąjunga „Učitel“ inicijavo internetinę peticiją, raginančią sąjungos narius saugumo sumetimais bet kokiu atveju atsisakyti vakcinavimo ir išreiškiančią susirūpinimą dėl to, kad skiepijimas, kuris šiuo metu yra savanoriškas, neturi būti paverstas privalomu, kol nebus užbaigti klinikiniai tyrimai.

Realybės ir pažadų skirtumai

Jurijus Varlamovas, mokytojas iš Maskvos ir minėtosios sąjungos narys, sako nenorintis skiepytis, nes nemano, kad šiuo metu vakcina yra saugi.

„Vakcina negali tapti privaloma nepasibaigus tyrimams. Bet aš žinau, kad kai kuriose mokyklose ir valstybinėse įstaigose žmonės kalba, jog iki šių metų pabaigos vakcina taps privaloma“, – aiškina J. Varlamovas.

Marina Balujeva, viena iš sąjungos „Učitel“ pirmininkių, teigia, kad peticija prieš privalomą mokytojų skiepijimą yra veikiau atsargos priemonė.

M. Balujeva pasakoja „Sputnik-V“ vertinanti nepatikliai dėl kelių priežasčių. „Pirma, apskritai yra žinoma, kad vietinių vakcinų kokybė būna prastesnė nei sukurtų užsienyje. Antra, vakcina buvo kuriama tiesiog žaibo greitumu, o tai irgi kelia nerimą. Ji buvo sukurta paskubomis“, – dėsto M. Balujeva.

Nepaisant valdžios pažadų, kad skiepytis bus galima savanoriškai, moteris tvirtina besibaiminanti, jog realybėje viskas vyks visiškai kitaip, kaip dažnai nutinka Rusijos valstybinėse institucijose.

Vladimiras Putinas

M. Balujevos teigimu, jos sąjunga kol kas dar nesulaukė skundų iš mokytojų dėl prievartinio skiepijimo. Tačiau ankstesnė patirtis rodo, kad kitų vakcinų atveju teko susidurti su tokiomis problemomis, pastebi viena mokytojų sąjungos pirmininkių.

Tarkime, formaliai skiepai nuo sezoninio gripo Rusijos švietimo sektoriaus darbuotojams nėra privalomi – tai pasirenkamas dalykas. Tačiau, M. Balujevos teigimu, kai kurios mokyklos savo darbuotojų reikalauja būtinai pasiskiepyti.

Tai, ar bus taikomos sankcijos nesutinkantiems pasiskiepyti „Sputnik-V“ vakcina, priklausys nuo direktoriaus. Dauguma mokyklų turi vadinamąsias „skatinamąsias premijas“ – lėšų fondą, kurį administracija gali paskirstyti savo nuožiūra. Kai kurie mokytojai negalės gauti šių išmokų, jei nepasiskiepys.

M. Balujeva pernelyg gerai žino, kokios pasekmės laukia tuo atveju, jei priešiniesi mokyklos administracijai.

Ji pasakoja, kad 15 metų sėkmingai dirbo anglų kalbos mokytoja cerebriniu paralyžiumi sergantiems vaikams skirtoje mokykloje Sankt Peterburge, tačiau praėjusiais metais buvo atleista dėl „nepateisintos pravaikštos“ – nes nedirbo per mokyklos atostogas.

Taip nutiko netrukus po to, kai M. Balujeva viešai pareiškė, kad mokytojų atlyginimai yra mažesni, nei rodo oficialiuose dokumentuose skelbiami duomenys.

„Mokytojai yra ta kategorija, kurios politinės teisės labai apribotos, kaip ir gydytojai“, – aiškina buvusi mokytoja. Ji pridūrė, kad pagunda su jais išbandyti vakciną yra didžiulė. „Tai ir pigu, ir praktiška – tad kodėl valdžia turėtų to nedaryti?“, – sakė M. Balujeva.

Skiepijimas nuo gripo Maskvoje

Vietos valdžia CNN suteikė galimybę pabendrauti su vienos svarbiausių Maskvos valstybinių mokyklų, kurioje taikomos kai kurios priemonės, pavyzdžiui, testavimas ir privalomos veido kaukės mokytojams, atstovais.

Tačiau niekas iš 1363-osios mokyklos, su kuo teko kalbėtis CNN, nesakė, kad pasiskiepijo, bet kalbėjo, kad „neabejotinai“ netrukus tą padarys. Direktoriaus pavaduotoja Marija Zatolokina sakė: „Manau, kiekvienas mokytojas supranta, kaip svarbu yra būti saugiems ir sukurti saugią aplinką mūsų moksleiviams, jog šie išliktų sveiki. Štai todėl aš viliuosi, kad esame atsakingi žmonės ir [visi] turime pasiskiepyti“.

Politinis spaudimas

Tokie vakcinos kritikai kaip Anastasija Vasiljeva, Rusijos gydytoja, tapusi žinoma aktyviste ir opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno sąjungininke, sako, kad skatinimas skiepytis šalyje kyla dėl Kremliaus spaudimo. Kremlius nori pavaizduoti Rusiją kaip pasaulinę mokslo jėgą. A. Navalnas po praėjusį mėnesį Sibire įvykusio įtariamo bandymo jį nunuodyti šiuo metu gydomas Berlyno ligoninėje

„Manau, siekiama pademonstruoti, kad Rusija yra didi ir stipri valstybė, o V. Putinas yra didis ir stiprus prezidentas“, – CNN sakė A. Vasiljeva.

Jos kolega, chirurgas, dirbantis šiaurės rytinėje Maskvos dalyje esančioje ligoninėje, CNN papasakojo apie savo nerimą dėl vakcinos. Besibaimindamas galimų pasekmių darbe, jeigu viešai imtų kritikuoti vakciną, gydytojas sutiko kalbėti tik tuo atveju, jeigu jo tapatybė nebus atskleista. Kai rugpjūčio pradžioje jam buvo pasiūlyta pasiskiepyti, chirurgas ėmė konsultuotis su ekspertais.

„Nesu vakcinų specialistas“, – pripažįsta vyriškis. Todėl jis kreipėsi į gydytojus, kurie susiduria su skiepais, skambino imunologams. „Jie sakė, kad jokiu būdu nesiskiepyčiau – juk vakcina yra nepatikrinta“, – sakė gydytojas.

Vakcina

Pasak jo, pasiūlymas buvo draugiškas, nebuvo jokio spaudimo, nereikėjo įsipareigoti. Tačiau, nepaisant to, kad vyriausiasis gydytojas itin stengėsi įtikinti chirurgą, jog vakcina yra „visiškai normali, gera, nuostabi“, šis vis vien savo kailiu išmėginti jos nepanoro.

„Prašau, paaiškinkite man: kaip galėjo atsitikti taip, kad tokios galingos Europos ir tarptautinės organizacijos vakcinos sukurti nepajėgė, o palyginti nedideliam N. Gamalėjo institutui pavyko? Niekaip negaliu to suprasti“, – kalbėjo chirurgas.

Jis nežino, kada vakcina bus pristatyta į jo ligoninę, tačiau tvirtino, jog tik nedaugeliui jo kolegų pakaks drąsos atsisakyti skiepytis.

„Totalitarizmas [Rusijoje] išlieka. Du bejėgiškiausi sektoriai yra švietimas ir sveikatos apsauga. Šiose srityse viskas įgyvendinama prievarta. Praėjusiais metais mane paskiepijo nuo gripo – visiems buvo pasakyta, kad skiepytis būtina. Ir visi skiepijosi, nes jei nesiskiepysi, lauks nuobaudos“, – kalbėjo gydytojas.

Tačiau ne tik gydytojai ir mokytojai išreiškia susirūpinimą, kad kuriant rusišką vakciną dėl skubėjimo galėjo būti praleisti kai kurie svarbūs jos vystymo etapai.

Apklausos leidžia spręsti, jog maždaug pusė Rusijos piliečių turi abejonių dėl vakcinos, penktadienį vaizdo konferencijos su V. Putinu metu sakė Maskvos meras Sergejus Sobianinas. Jis pridūrė, kad visgi prieš du mėnesius šis rodiklis buvo beveik 90 proc.

S. Sobianinas, atskleidęs, kad pats pasiskiepijo „Sputnik-V“, pasisakė netrukus po to, kai Rusija medicinos žurnale „The Lancet“ paskelbė recenzuotus pirmosios ir antrosios klinikinių tyrimų fazės duomenis, kurie leidžia spręsti, kad rusiška vakcina pasižymi saugumu ir nesukelia rimto šalutinio poveikio.

Su tyrimu nesusiję mokslininkai teigia, kad nors šie rezultatai yra teigiamas ženklas, tik didesnės apimties trečiosios fazės tyrimai gali patvirtinti, ar vakcina išties gali apsaugoti nuo COVID-19.

Pasirodė vaizdų, kaip vakcinuojamas ir Rusijos gynybos ministras. Panašu, kad po mokslinių duomenų apie vakciną paskelbimo Rusija stengiasi ištransliuoti žinutę apie skiepus kaip įmanoma plačiau ir garsiau. Tačiau bus matyti, ar laikui bėgant pakis ir visuomenės bei būtinųjų tarnybų darbuotojų nuomonė.