„Serbija turi palaipsniui formuoti savo politiką trečiųjų šalių atžvilgiu, atsižvelgdama į politiką ir pozicijas, kurias priima Europos Sąjunga“, – per spaudos konferenciją Briuselyje kalbėjo A. Pisonero, komentuodama Belgrado pareiškimus, kad ES spaudė jį žengti tokį žingsnį.

Pasak EK atstovės, Briuselis sveikina Belgrado sprendimą paremti ES poziciją antivyriausybinių protestų krečiamos Baltarusijos atžvilgiu.

„Serbija dalyvauja virtinėje Sąjungos misijų saugumo ir gynybos politikos srityje, ir mes sveikiname Serbijos indėlį į šias misijas, – tęsė pareigūnė. – Serbija laiko integraciją į Sąjungą savo strateginiu prioritetu, todėl privalo vykdyti savo įsipareigojimus.“

Išvakarėse serbų gynybos ministras Aleksandras Vulinas pranešė, kad jo šalis nusprendė pusmečiui įšaldyti dalyvavimą visose planuotose bendrose karinėse pratybose su kitomis šalimis, įskaitant Rusiją.

„Artimiausiu metu nedalyvausime jokiose bendrose pratybose ar kituose su ginkluotosiomis pajėgomis susijusiuose projektuose su NATO, KSSO (Kolektyvinio saugumo sutarties organizacija), Rusija, JAV, Kinija, ES, Vakarais ir Rytais“, – nurodė ministras.

A. Vulino teigimu, vyriausybė tokį sprendimą priėmė „po didžiulio ir nepelnyto spaudimo“ iš Europos Sąjungos. Jis tvirtino, kad šis spaudimas yra ES „isterijos“ ir „didėjančių (vakarietiškų) išpuolių prieš mūsų šalį“ dalis.

„Mūsų prašoma atsisakyti planuojamų karinių pratybų su Baltarusija, grasinant atimti iš mūsų europietišką ateitį“, – pareiškė A. Vulinas.

Anksčiau buvo pranešta, kad į Baltarusijoje rugsėjo 10–15 dienomis vyksiančias pratybas „Slavų brolija“ atvyks Rusijos ir Serbijos karių.

Šios pratybos kasmet rengiamos dalyvaujančių šalių teritorijose; pernai jos vyko Serbijoje.

Šįkart manevrai turi įvykti Baltarusijoje, ten tęsiantis politinei krizei. Šalyje jau mėnesį rengiami protestai prieš rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų rezultatus. Jų laimėtoju buvo paskelbtas nuo 1994-ųjų šalį valdantis autokratas Aliaksandras Lukašenka. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Serbija netikėtai praėjusį mėnesį drauge su ES atmetė Baltarusijos prezidento rinkimų rezultatus, taip pat kritikavo milicijos represijas prieš protestuotojus, reikalaujančius A. Lukašenkos atsistatydinimo.

Belgradas palaikė artimus santykius su A. Lukašenka, pastarąjį kartą viešėjusiu Serbijoje gruodžio mėnesį.