EP šį prestižinį žmogaus teisių apdovanojimą buvusiai demokratijos aktyvistei Aung San Suu Kyi skyrė 1990-aisiais. Po metų ji taip pat buvo apdovanota Nobelio taikos premija.

Europos Parlamento ketvirtadienio sprendimas reiškia, kad Aung San Suu Kyi nebedalyvaus Sacharovo premijos laureatų renginiuose.

Vienas šaltinis Europos Parlamente sakė, kad apdovanojimas Aung San Suu Kyi buvo skirtas už jos veiklą iki 1990 metų ir todėl negali būti atimtas, o pašalinimas iš „Sacharovo premijos bendruomenės“ yra griežčiausia sankcija, kokios galėjo imtis europarlamentarai.

EP pirmininko ir frakcijų lyderių bendrame pareiškime nurodoma, kad toks sprendimas yra „atsakas į jos neveikimą ir pritarimą tebevykdomiems nusikaltimams prieš Mianmaro rohinjų bendruomenę“.

Mianmare, kurio dauguma gyventojų yra budistai, rohinjų mažuma jau daugelį metų yra diskriminuojama, o maždaug 740 tūkst. jos narių 2017 metų rugpjūtį pabėgo į kaimyninį Bangladešą, siekdami išvengti kariuomenės puolimo.

Parijas tarptautinėje arenoje

Aung San Suu Kyi – prieš karinės chuntos valdymą kovojusi buvusi politinė kalinė, šiuo metu dirbanti „valstybės patarėja“ šalies įtakingiausiame civiliniame poste – kadaise buvo gerbiama visame pasaulyje kaip laisvės gynėja.

Tačiau dabar ji kaltinama užmerkiant akis į rohinjų persekiojimą, ar net jį toleruojant.

Mianmare šią savaitę prasidėjo rinkimų kampanija. Aung San Suu Kyi partija šįkart tikisi pasiekti net didesnę pergalę nei 2015 metais, taip pat sustiprinti savo, kaip atsvaros daug įtakos tebeturinčiam kariniam isteblišmentui, vaidmenį.

Tačiau iš pabėgėlių buvo atimta balsavimo teisė, o dauguma 600 tūkst. Mianmare tebesančių rohinjų neteko savo pilietybės ir teisių, nepaisant spaudimo, daromo Aung San Suu Kyi buvusių gerbėjų užsienyje.

Sprendimas atimti iš Mianmaro lyderės Sacharovo premijos suteikiamas privilegijas daugiausia yra simbolinis.

Ji jau ir taip tapo pariju pasaulio sostinėse, ypač po pasirodymo Tarptautiniame Teisingumo Teisme (TTT) Hagoje, kur ji asmeniškai stojo ginti savo šalies kariškių nuo kaltinimų rohinijų žaginimu, masiniu žudymu ir deginimu.

Per pernai vykusį teismą Aung San Suu Kyi gynė kariuomenę, kuri kadaise buvo ją įkalinusi, teigdama, kad jos šalis gali ištirti kaltinimus piktnaudžiavimu. Ji taip pat perspėjo, kad ši byla gali vėl įžiebti krizę.

„Sacharovo premijos bendruomenė“ vienija Europos parlamentarus, laureatus ir pilietinę visuomenę, siekiant paskatinti bendradarbiavimą žmogaus teisių srityje Briuselyje ir tarptautiniu mastu“, – nurodė EP, patvirtindamas, kad 75 metų politikė buvo „oficialiai nušalinta“ nuo bet kokios laureatų veiklos.

Nominavo baltaruses

Europos Parlamento socialdemokratai A. Sacharovo premijai gauti nominavo tris Baltarusijos opozicijos politikes. Europarlamentarė Bettina Vollath ketvirtadienį sakė, kad jos frakcija oficialiai apdovanojimui nominavo Sviatlaną Cichanouskają, Maryją Kalesnikavą ir Veroniką Cepkalo.

Prie „įspūdį darančio demokratijos judėjimo“ Baltarusijoje „esmingai prisideda moterys“, - pabrėžė parlamentarė. – Šią drąsą mes norime įvertinti“.

S. Cichanouskaja šiuo metu yra Lietuvoje, kur buvo priversta išvykti. M. Kalesnikava ir jos bendražygis Maksimas Znakas dėl kaltinimų kėlus grėsmę nacionaliniam saugumui uždaryti tardymo izoliatoriuje Minske. A. Kalesnikava rinkimų kovoje kartu su V. Cepkalo glaudžiai bendradarbiavo su kandidate į prezidentus S. Cichanouskaja.

Sovietų Sąjungos disidento Andrejaus Sacharovo vardu pavadintą premiją už minties laisvę kasmet skiria Europos Parlamentas. Ji buvo įsteigta 1988-aisiais siekiant pagerbti asmenis ir organizacijas, ginančias žmogaus teises. A. Sacharovo premijos piniginė išraiška yra 50 000 eurų.