L. Ulickajos teigimu, įvykiai Baltarusijoje – netolimos Rusijos ateities modelis.

„Šiandien Baltarusija išgyvena tai, ką, labai tikėtina, po kurio laiko teks išgyventi ir Rusijai. Visiems mums pastarųjų savaičių įvykiai Baltarusijoje yra artimos mūsų šalies ateities modelis. Ir šis modelis yra geras“, – teigia rašytoja.

Ji tęsė: „Rami ir, kaip mums visada atrodė, pakankamai inertiška tauta pasirodė esanti jautri grėsmingam valdžios apetitui, pasireiškiančiam nevykėlio diktatoriaus pavidalu. Ši tauta išsako savo požiūrį pačiais oriausiais būdais, į aikštes priešais vadovo rezidenciją surinkdama daugiatūkstantines demonstracijas, kad išreikštų savo nuomonę“. Protestai Baltarusijoje vyksta nedaužant vitrinų ir nepadeginėjant automobilių, pažymi rašytoja.

Liudmila Ulickaja

„Baltarusijos protestų esmė – savigarbos jausmas, vienijantis tuos, kurie nenori taikstytis su siauro proto, menkai išsilavinusių, nuo valdžios pakvaišusių asmenų valdymu“, – pabrėžia L. Ulickaja.

„Nė vieną gyvenimo minutę man nepatiko valdžia“, – rašė L. Ukickaja. Ji pažymėjo, kad seka Baltarusijos naujienas.

2014 metais L. Ulickaja Maskvoje surengė Inteligentijos kongresą prieš Krymo aneksiją

Rašytoją tuomet labai įžeidė ir papiktino faktas, jog 500 kultūros veikėjų pasirašė po Rusijos kultūros ministerijos laišku, skirtu išreikšti paramą Vladimiro Putino politikai Kryme.

„Tarp jų yra keli žmonės, kuriuos asmeniškai pažįstu. Nebūčiau drįsusi net pagalvoti, kad jie galėtų pasirašyti tokį laišką. Nors, iš kitos pusės, nevertėtų pamiršti, jog tie žmonės labai priklauso nuo biudžeto pinigų. Jie kuria filmus, vadovauja teatrams - gyvena iš valstybės kišenės. Manau, jog mažiausiai pusė jų paprasčiausiai neturėjo kito pasirinkimo“, – tuomet kalbėjo rašytoja.

Delfi primena, kad S. Aleksijevič trečiadienį pranešė, kad jai kažkas „be perstojo skambino į duris“ kad tai buvo „profesionalų skambučiai“, todėl ji sunerimo.

Ji taip pat papasakojo, jog dar rugpjūčio mėnesį, iškart po prezidento rinkimų, pastebėjo, kad yra sekama. „O paskui taip jau buvo visada“, – pridūrė ji.


Trečiadienį ryte buvo pranešta, kad nežinomi asmenys bando patekti į S. Aleksijevič butą. Siekdami apsaugoti rašytoją nuo galimo sulaikymo, pas ją atvyko Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos šalių diplomatai.

Moteris paneigė valdžios tvirtinimus, kad Baltarusijos opozicijos Koordinacinė taryba, kuriai rašytoja priklauso, planavo valstybės perversmą.

„Mes nerengėme perversmo. Mes norėjome užkirsti kelią skilimui mūsų šalyje. Norėjome, kad visuomenėje prasidėtų dialogas“, – sakoma S. Aleksijevič pareiškime, kuris buvo paskelbtas baltarusių PEN centro interneto svetainėje. Ji paragino Rusijos inteligentiją aktyviau smerkti Baltarusijos jėgos struktūrų žiaurumą.

„Dar noriu kreiptis į rusų inteligentiją, pavadinkime taip, pagal seną paprotį. Kodėl jūs tylite? Mes girdime tik retus palaikymo balsus. Kodėl jūs tylite, kai matote, kaip trypia mažą, išdidžią tautą? Mes vis dar jūsų broliai. O savo tautai noriu pasakyti, kad ją myliu. Aš ja didžiuojuosi“, – rašė S. Aleksijevič.