Baltarusijos opozicijos atstovė M. Kalesnikava teigė, kad saugumiečiai jai ant galvos užmovė maišą ir grasino nužudyti, kai mėgino išvežti ją į Ukrainą, rašoma ketvirtadienį Maryjos advokato išplatintame pranešime, skelbia „Reuters“.

M. Kalesnikava priešinosi išvežti iš šalies siekusiems pareigūnams ir suplėšė savo pasą. Šiuo metu ji kalinama sostinėje Minske.

Pranešime teigiama, kad jos gyvybei iš tiesų grėsė pavojus.

„Buvo ypač aiškiai pasakyta, kad jei savanoriškai nepaliksiu Baltarusijos, būsiu bet kuriuo atveju išvežta – gyva arba gabaliukais. Man taip pat grasinta iki 25 metų įkalinimu“, – teigė M. Kalesnikava.

Jos advokatė teigė, kad opozicionierė pateikė pareiškimą prieš Baltarusijos valdžios institucijas, įskaitant KGB.

„Nurodyti asmenys man grasino atimti gyvybę. Grasinimus palaikiau tikrais. Buvo pareikšta, kad jeigu savo noru nepaliksiu Baltarusijos Respublikos teritorijos, mane vis tiek išveš – gyvą arba dalimis. Taip pat sulaukiau grasinimų iki 25-erių metų praleisti už grotų.

Man ant galvos užmovė maišą, įstūmė į mikroautobusą ir nuvežė prie Baltarusijos ir Ukrainos sienos (pasienio kontrolės punkto „Aleksandrovka“), kur jėga, prieš mano valią, bandė ištremti iš Baltarusijos Respublikos.

Kai suplėšiau savo pasą, kad nebegalėčiau patekti į Ukrainos teritoriją, mane vėl įsodino į mikroautobusą ir nuvežė į Mozyriaus pasienio dalinį, kur prabuvau iki 2020-09-08 vakaro“, – kreipimesi į Tyrimų komitetą dėl pagrobimo ir grasinimų rašo M. Kalesnikava.

M. Kalesnikava laikoma įtariamąja baudžiamojoje byloje dėl viešų raginimų nuversti šalies valdžią, portalui tut.by trečiadienį pranešė jos advokatė Liudmila Kazak.

„Maryja Kalesnikava turi įtariamosios statusą baudžiamojoje byloje“, – nurodė portalas.

Teisininkei pavyko susitikti su savo kliente tardymo izoliatoriuje, kur ši dabar laikoma.

„Maryjai viskas gerai, jokių procesinių veiksmų dar neatlikta“, – pabrėžė L. Kazak.

Pirmadienį tapo neįmanoma susisiekti su Koordinacinės tarybos prezidiumo nare M. Kalesnikava, atstovu spaudai Antonu Rodnenkovu ir vykdomuoju sekretoriumi Ivanu Kravcovu.

Antradienį valstybinė naujienų agentūra „BelTA“ pranešė, kad M. Kalesnikava buvo sulaikyta jai mėginant neteisėtai kirsti Ukrainos sieną.

Baltarusijos pasieniečiai patvirtino M. Kalesnikavos sulaikymo faktą, taip pat pranešė, kad A. Rodnenkovui ir I. Kravcovui pavyko kirsti Ukrainos sieną.

Valdžia jėga norėjo išvežti M. Kalesnikavą iš Baltarusijos, pareiškė I. Kravcovas.

„Visų pirma juos domino galimybė išvežti Maryją Kalesnikavą į užsienį. Jie tai paaiškino būtinybe deeskaluoti, jų nuomone, situaciją šalyje. Vienas iš pasiūlytų variantų buvo tas, kad mes trise savo asmeniniu automobiliu kirstume sieną“, – antradienį per spaudos konferenciją Kijeve pasakojo I. Kravcovas.

I. Kravcovas ir A. Rodnenkovas tvirtina, kad atsidūrė Ukrainoje ne savo valia, kaip anksčiau teigė baltarusių sienos apsaugos tarnyba.

Trečiadienį šalies Tyrimų komitetas patvirtino, kad Baltarusijos opozicijos atstovai M. Kalesnikava ir Maksimas Znakas suimti byloje dėl raginimų užgrobti valdžią.

„Įtariamiesiems Maryjai Kalesnikavai ir Maksimui Znakui nuspręsta pritaikyti kardomąją priemonę – suėmimą“, – informavo institucija.

Pasak jos, šioje byloje sulaikytas ir M. Kalesnikavos advokatas Ilja Salejus.

„Šiuo metu atliekami tyrimo veiksmai, kuriais siekiama nustatyti visas baudžiamosios bylos aplinkybes“, – nurodė Tyrimų komiteto atstovai.

Baltarusijoje jau mėnesį vyksta protestai prieš rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų rezultatus. Jų laimėtoju buvo paskelbtas nuo 1994-ųjų šalį valdantis prezidentas Aliaksandras Lukašenka. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Per demonstracijas buvo sulaikyta jau daugiau nei 7 tūkst. žmonių.