Valdančiajai konservatyviųjų partijai "Įstatymas ir teisingumas" priklausantis parlamento pirmininkas taip pat išreiškė susirūpinimą dėl galimo susitarimo su "Savigyna", suabejodamas jo lyderio, populisto Andrzejaus Lepperio lojalumu.

"Įstatymas ir teisingumas", kuris parlamente neturi daugumos ir kuriam reikia mažesniųjų partijos paramos 2006 metų biudžeto projektui vėliau šį mėnesį patvirtinti, antradienį turi pradėti su "Savigyna" ir dar viena partija derybas dėl koalicijos.

"Niekada nebandžiau įsivaizduoti tokios situacijos. Tai bus nauja vyriausybė. Jei tai atsitiks (prie vyriausybės prisidės "Savigyna"), aš tai labai atidžiai išanalizuosiu, bet man tai būtų sunki padėtis", - visuomeniniam radijui sakė Z.Gilowska.

Biudžeto disciplinos ir drąsių ekonomikos reformų šalininkės Z.Gilowskos paskyrimas patiko finansų rinkoms ir pakurstė viltis, kad dėl valdančiosios koalicijos vėl bus deramasi su verslą remiančia Pilietine platforma.

Tačiau praėjusią savaitę derybose su Pilietine platforma nebuvo padaryta jokios pažangos, ir konservatyvieji, ieškodami būdų parlamento krizei išspręsti ir siekdami neleisti įvykti pirmalaikiams rinkimams, kurie būtų surengti, jei laiku nebūtų patvirtintas biudžetas, atsigręžė į "Savigyną" bei kitas mažesniąsias partijas.

"Savigyna" yra pareiškusi norą, jog A.Lepperis taptų vicepremjeru, kaip ir Z.Gilowska, kad būtų neutralizuotas jos poveikis vyriausybės politikai.

"Turime abejonių dėl "Savigynos", jos užsienio politikos ir raginimų keist vidaus politiką", - privačiai televizijai TVN24 sakė parlamento pirmininkas Marekas Jurekas.

"Esame atsakingi už biudžetą ir finansus, ir tai verčia mus būti labai atsargius derantis su "Savigyna". Taip pat yra iškilęs klausimas dėl to, ar Andrzejus Lepperis bus lojalus koalicijai", - pridūrė jis.

Konservatyvieji sako, kad jei koalicijos derybos žlugtų, jie nebijotų rengti naujus rinkimus. Visuomenės apklausos rodo, kad dabar jie pasirodytų geriau nei per rugsėjį įvykusius rinkimus, kuriuos jie laimėjo gavę 27 proc. balsų.

"Konservatyvieji nori išsaugoti visas savo galimybes, žongliruodami raginimais surengti pirmalaikius rinkimus, koalicija su "Savigyna" ir grįžimu prie derybų su Platforma", - sakė Katovicuose įsikūrusio Silezijos universiteto analitikas Marekas Migalskis.