Tokį pareiškimą jis padarė išvakarėse pasirodžius pranešimams, kad baltarusių valdžia mėgino jėga išvežti į Ukrainos teritoriją opozicijos veikėją Maryją Kalesnikavą, o du jos kolegas tokiu būdu ištrėmė.

„Kalbant apie tai, kas įvyko vakar, turime rimtų priežasčių manyti, kad šie žmonės į Ukrainą neįvažiavo savanoriškai, diplomatiškai tariant“, – per vizitą Portugalijoje pažymėjo D. Kuleba.

„Vakar labai aiškiai pareiškiau, jog nepaisant to, kad Ukrainos siena yra laisva ir atvira Baltarusijos piliečiams, griežtai reaguosime į bet kokius Baltarusijos ar Rusijos specialiųjų tarnybų bandymus piktnaudžiauti Ukrainos atvirumu“, – pridūrė jis.

Ministro teigimu, Kijevas supranta, kad „turime ištiesti pagalbos ranką Baltarusijos žmonėms“, šaliai išgyvenant gilią politinę krizę po rugpjūtį įvykusių ginčytinų prezidento rinkimų.

„Todėl, nepaisant to, kad Ukraina rugsėjį apribojo užsieniečių atvykimą į Ukrainą, Baltarusijos piliečiams šių apribojimų netaikome“, – sakė D. Kuleba.

„Suprantame, kad laisva migracija krizės metu taip pat kelia tam tikrų pavojų, tačiau manome, kad dabar svarbiau yra remti Baltarusijos žmones, tuos, kurie palieka šalį dėl represijų, žmogaus teisių pažeidimų“, – tęsė jis.

„Bet koks Rusijos pozicijų sustiprinimas Baltarusijoje kelia grėsmę Ukrainos nacionaliniam saugumui. Ukraina suinteresuota, kad Baltarusija būtų nepriklausoma, suvereni šalis, kurioje klesti demokratija ir rinkos ekonomika. Labai apgailestausime, jei šios krizės metu Baltarusijos padėtis pasikeis į blogąją pusę“, – pareiškė ukrainiečių diplomatijos vadovas.

Pirmadienį tapo neįmanoma susisiekti su baltarusių opozicijos įsteigtos Koordinacinės tarybos prezidiumo nare M. Kalesnikava, atstovu spaudai Antonu Radniankovu ir vykdomuoju sekretoriumi Ivanu Kravcovu.

Ukrainos pasieniečiai patvirtino, kad į šalį atvyko A. Radniankovas ir I. Kravcovas. M. Kalesnikava pasienio kontrolės punkte nesilankė.

Anot Ukrainos vidaus reikalų viceministro Antono Heraščenkos, abiejų opozicionierių išvykimas buvo „priverstinis išvarymas“, o M. Kalesnikava tokiems veiksmams pasipriešino.

Informuotas šaltinis naujienų agentūrai „Interfax“, patvirtino, kad ji nekirto Ukrainos sienos, nes suplėšė savo pasą, mėginant ją priverstinai išvežti iš Baltarusijos. Vėliau šią informaciją patvirtino M. Kalesnikavos bendražygiai.