„Maryja Kalesnikava turi įtariamosios statusą baudžiamojoje byloje“, – nurodė portalas tut.by.

Teisininkei pavyko susitikti su savo kliente tardymo izoliatoriuje, kur ši dabar laikoma.

„Maryjai viskas gerai, jokių procesinių veiksmų dar neatlikta“, – pabrėžė L. Kazak.

Baudžiamojoje byloje, kurią Baltarusijos saugumo pajėgos pradėjo po Koordinacinės tarybos sukūrimo, įtariamosios statusą turi tik M. Kalesnikava; kitų tarybos narių statusas – liudininkai.

Anot advokatės, M. Kalesnikava šiuo metu yra šešiavietėje kameroje ir „atsigauna po įvykių pasienyje“. Kiek laiko M. Kalesnikava čia bus laikoma, kol kas neaišku.

Kiek anksčiau moters tėvas Aliaksandras Kalesnikavas pranešė, kad baltarusių opozicionierė, kurią antradienį bandyta jėga išvežti iš šalies, yra areštuota ir laikoma tardymo izoliatoriuje Minske.

Pirmadienį tapo neįmanoma susisiekti su Koordinacinės tarybos prezidiumo nare M. Kalesnikava, atstovu spaudai Antonu Radniankovu ir vykdomuoju sekretoriumi Ivanu Kravcovu.

Antradienį valstybinė naujienų agentūra BelTA pranešė, kad M. Kalesnikava buvo sulaikyta jai mėginant neteisėtai kirsti Ukrainos sieną.

Baltarusijos pasieniečiai patvirtino M. Kalesnikavos sulaikymo faktą, taip pat pranešė, kad A. Radniankovui ir I. Kravcovui pavyko kirsti Ukrainos sieną.

Valdžia jėga norėjo išvežti M. Kalesnikavą iš Baltarusijos, pareiškė I. Kravcovas.

„Visų pirma juos domino galimybė išvežti Maryją Kalesnikavą į užsienį. Jie tai paaiškino būtinybe deeskaluoti, jų nuomone, situaciją šalyje. Vienas iš pasiūlytų variantų buvo, kad mes trise savo asmeniniu automobiliu kirstume sieną“, – antradienį per spaudos konferenciją Kijeve pasakojo I. Kravcovas.

I. Kravcovas ir A. Radniankovas tvirtina, kad atsidūrė Ukrainoje ne savo valia, kaip anksčiau teigė baltarusių sienos apsaugos tarnyba.

Baltarusijoje jau mėnesį vyksta protestai prieš rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų rezultatus. Jų laimėtoju buvo paskelbtas nuo 1994-ųjų šalį valdantis prezidentas Aliaksandras Lukašenka. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Per demonstracijas buvo sulaikyta jau daugiau nei 7 tūkst. žmonių.

Koordinacinė taryba buvo įsteigta siekiant užtikrinti taikų valdžios perdavimą, pagrindinei opozicijos kandidatei Sviatlanai Cichanouskajai nepripažinus A. Lukašenkos perrinkimo šeštai kadencijai.

Į Koordinacinės tarybos prezidiumą įėjo Nobelio literatūros premijos laureatė Sviatlana Aleksijevič, tarptautinio tarpininkavimo paslaugų bendrovės įkūrėja Lilija Vlasava, Minsko traktorių bendrovės (MTZ) streiko komiteto pirmininkas Siarhejus Dylevskis, teisininkas M. Znakas, S. Cichanouskajos patikėtinė Volha Kavalkova, prie rinkimų neprileisto kandidato Viktaro Babarykos štabo koordinatorė M. Kalesnikava ir buvęs Jankos Kupalos nacionalinio akademinio teatro direktorius Pavelas Latuška.

A. Lukašenkos vyriausybė Koordinacinę tarybą kaltina antikonstituciniais veiksmais ir dėl jų iškėlė bylą, numatančią iki penkerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Lig šiol visi Tarybos nariai, išskyrus S. Aleksijevič, yra sulaikyti arba pasitraukė į užsienį.

Trečiadienį į S. Aleksijevič butą bandė patekti nežinomi asmenys.

„Sviatlana Aleksijevič prašo, kad pas ją atvažiuotų žurnalistai, nes jai skambina nepažįstamais numeriais ir skambina į buto [duris]“, – parašė atstovas.

S. Aleksijevič yra opozicijos Koordinacinės tarybos prezidiumo narė. Rugpjūčio 26 dieną ji buvo iškviesta į apklausą Baltarusijos tyrimų komitete kaip liudininkė Koordinacinės tarybos byloje ir tuomet atsisakė duoti parodymus.

Jis BNS sakė atvykęs pats, kartu yra Čekijos, Slovakijos, Švedijos, Austrijos, Rumunijos ir kitų valstybių diplomatai.

„Esame kartu. Gavome signalų, kad į jos butą skambina nepažįstami žmonės, tikėtina, saugumo ar milicijos atstovai. Tokiu būdu sužinojome, nutarėme, kad gali grėsti sulaikymas, nes Sviatlana Aleksijevič yra paskutinė iš Koordinacinės tarybos narių, kuri nėra sulaikyta arba nėra išvykusi iš Baltarusijos“, – BNS sakė A. Pulokas.

Pasak jo, S. Aleksijevič jaučiasi gerai ir yra pasiryžusi toliau likti šalyje.

„Visokių variantų yra, bet kol kas atrodo, kad Sviatlana yra linkusi tiesiog likti ten, kur ji yra – savo bute ir būti Baltarusijos tautos, žmonių simboliu ir herojumi, asmenybe, kuri toliau vienytų ir rodytų vidinį, savo kelią“, – teigė diplomatas.