„Esame labai susirūpinę dėl JK pranešimų apie planus laužyti pasitraukimo susitarimą. Tai prieštarautų tarptautinei teisei ir sugriautų pasitikėjimą“, – tviterio paskyroje rašė U. von der Leyen.

EK pirmininkė pacitavo žinomą frazę lotynų, kurią moka premjeras Borisas Johnsonas, kalba: „pacta sunt servanda“ (liet. „susitarimų reikia laikytis“). U. von der Leyen pabrėžė, kad susitarimų laikymasis yra gerų santykių pagrindas.

Pirmadienį B. Johnsono vyriausybė nustebino Briuselį paskelbdama, kad žada patvirtinti įstatymo projektą, kuris tyčia pažeistų išstojimo susitarimą su ES, nors JK patikino, kad teisės aktus norima priimti tik dėl techninių priežasčių.

Londonas paskelbė, kad įstatymo pataisos lemtų sklandesnę prekybą JK viduje ir padėtų atsigauti nuo koronaviruso pandemijos.

EK vicepirmininkas Marošas Sefčovičius, kuris yra atsakingas už stebėjimą, kaip vykdomas išstojimo susitarimo vykdymas, teigė pareikalavęs skubaus susitikimo su JK atstovais. Susitikimo metu jis nori aptarti naująjį įstatymo projektą.

„Aiškiai parodžiau, kad išstojimo susitarimo negalima keisti, – teigė jis. – Tikimės, kad bus iš esmės laikomasi pasitraukimo susitarimo raidės ir dvasios.“

Jungtinės Karalystės (JK) išstojimo susitarimo su ES laikytis privalu, norint išsaugoti pasitikėjimą, trečiadienį teigė Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charlesas Michelis., skelbia „Reuters“.

„Pasitraukimo susitarimą patvirtinus abiem pusėms, jo reikia visiškai laikytis, – tviterio paskyroje teigė ES viršūnių susitikimams vadovaujantis Ch. Michelis. – Tarptautinių teisės principų nepaisymas yra nepriimtinas ir žlugdo pasitikėjimą, kuris būtinas, norint kurti ateities santykius.“

Pirmadienį JK pirmininko Boriso Johnsono vyriausybė nustebino Briuselį paskelbdama, kad žada patvirtinti įstatymo projektą, kuris tyčia pažeistų išstojimo susitarimą su ES. Londonas pranešė, kad įstatymo pataisos lemtų sklandesnę prekybą JK viduje ir padėtų atsigauti nuo koronaviruso pandemijos, jos esą išsaugotų darbo vietas ir taiką Šiaurės Airijoje. Vis dėlto, JK vyriausybė pripažįsta, kad įstatymo projekte numatomi vienašališkai priimti pakeitimai, prieštaraujantys susitarimui su ES.