Britų premjeras Borisas Johnsonas pareiškė, kad Jungtinės Karalystės vidaus rinkos įstatymas padės išsaugoti darbo vietas ir taiką Šiaurės Airijoje, tačiau jo vyriausybė pripažįsta, jog teisės aktas numato vienašališkus pakeitimus, pažeidžiančius išstojimo iš ES įstatymą.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen savo ruožtu perspėjo, kad siūlomas teisės aktas pažeistų tarptautinę teisę.

„Esame labai sunerimę dėl pranešimų iš britų vyriausybės apie jos ketinimus pažeisti pasitraukimo susitarimą. Tai pažeistų tarptautinę teisę ir kenkia pasitikėjimui“, – tviteryje parašė ji.

Pavartodama lotynišką frazę, kurias paprastai mėgsta JK premjeras, buvusi Vokietijos gynybos ministrė pareiškė, kad „pacta sunt servanda " arba „sutarčių reikia laikytis“, ir kad tai yra gerų santykių pagrindas.

B. Johnsono vyriausybė pirmadienį sukrėtė Briuselį savo netikėtu pranešimu, kad pateiks parlamentui svarstyti įstatymo projektą, pažeidžiantį tarptautinį susitarimą su ES dėl „Brexito“. Tačiau ji paaiškino, kad tai daroma tik dėl techninių priežasčių.

Londonas tvirtina, kad siūlomi pakeitimai užtikrins sklandesnę prekybą Jungtinės Karalystės teritorijoje ir paspartins atsigavimą po koronaviruso pandemijos.

Už skyrybų sutarties įgyvendinimą atsakingas Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojas Marošas Šefčovičius pareiškė, kad pareikalavo surengti skubų susitikimą su britais šiam įstatymui aptarti.

„Aš aiškiai pasakiau, kad persiderėti dėl išstojimo sutarties negalima“, – žurnalistams sakė M. Šefčovičius po pokalbio su savo britų kolega JK kabineto ministru Michaelu Gove'u.

„Mes tikimės, kad išstojimo susitarimo raidės ir dvasios bus visiškai laikomasi“, – pridūrė jis.