A. Lukašenkai paskelbus, kad rugpjūčio 9-ąją vykusiuose rinkimuose jis įveikė politikos naujokę, opozicijos kandidatę Sviatlaną Cichanouskają, surinkęs 80 proc. balsų, šalyje prasidėjo beprecedentės protesto akcijos. Jau mėnesį dešimtys tūkstančių žmonių išeina į gatves reikalauti jo atsistatydinimo.

Trečiadienį transliuotame interviu Rusijos valstybinei žiniasklaidai A. Lukašenka sakė: „Aš linkęs surengti pirmalaikius prezidento rinkimus. Neatmetu to.“

„Sakau tai pirmąsyk“, – pridūrė jis.

Opozicija ragino A. Lukašenką pripažinti pralaimėjimą ir atsistatydinti, kad būtų galima surengti naujus rinkimus, kurie atitiktų tarptautinius standartus.

Režimo jėgos struktūros atsakė areštų bangomis, brutaliu smurtu prieš protestuotojus ir opozicijos lyderių bauginimo bei išvarymo kampanija.

A. Lukašenka pareiškė, jog kol kas anksti kalbėti apie tikslią pirmalaikių rinkimų datą, ir pridūrė, kad rinkimai turėtų įvykti įgyvendinus jo pasiūlytas konstitucines reformas.

S. Cichanouskaja kritikavo A. Lukašenkos planą keisti Konstituciją ir sakė, jog tai tėra jo gudrybė, turinti padėti jam likti valdžioje.

A. Lukašenka, planuojantis artimiausiu metu Maskvoje susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, interviu taip pat sakė, kad bet kokie būsimi žingsniai dėl tolesnės abiejų valstybių integracijos turi būti grindžiami lygiateisiškumo principu.

Rusija ir Baltarusija yra sudariusios sąjunginę valstybę. Neseniai Maskva paragino stiprinti šalių integraciją, tačiau A. Lukašenka anksčiau nekart atmetė abiejų valstybių suvienijimo galimybę.

„Esame suverenios nepriklausomos valstybės“, – sakė jis Rusijos valstybinės žiniasklaidos žurnalistams.

Nauja versija apie „perimtą pokalbį“

Tariamai perimtame „Berlyno ir Varšuvos pokalbyje“ dėl Aleksejaus Navalno apnuodijimo dalyvauja ne vokiečiai su lenkais, o amerikiečiai. Tokią versiją Rusijos propagandistams pateikė A. Lukašenka.

Pasak jo, visas pokalbio įrašas buvo pateiktas Rusijos FSB vadovui Aleksandrui Bortnikovui.

„Mums liko kopija, originalo neturime. Tikra šio balso kopija. Angliškai, viskas taip, kaip turėtų būti. Ekspertai sako, kad pokalbyje dalyvauja ne vokiečiai ir lenkai. Vienareikšmiškai, kalba amerikiečiai, nes jų anglų kalba tokia specifinė“, – pareiškė A. Lukašenka.

Jis atsisakė paskelbti visą tariamai perimtą pokalbį, nes „tai jau yra FSB nuosavybė“, tačiau tuo pačiu pažymėjo, kad „tai buvo tik žiedeliai, uogas netrukus mums pateiks“.

Penktadienį vakare Baltarusių valstybinė televizija ištransliavo esą perimtą pokalbį tarp kažkokio Mike'o Varšuvoje ir Nicko Berlyne apie A. Navalną.

Rugsėjo 4 d. vakare vyriausybę remiančiame baltarusiškame socialinio tinklo „Telegram“ kanale „Pul pervogo“ buvo paskelbtas šis „telefoninio pokalbio įrašas“. Socialinių tinklų vartotojai šį pokalbį vadina tikru „šedevru“, „cirku“ ir kitais epitetais.

ONT parodytame siužete nepateikiama jokių įrodymų, kad balsai iš tiesų priklauso Vokietijos ir Lenkijos atstovams, informuoja BBC Rusijos naujienų tarnyba.

Taip pat nenurodomos nei jų pavardės, nei pareigos. Pokalbio įraše, kurio nuorašą paskelbė portalas meduza.io, neva Lenkijos atstovas „Mike’as“ Aliaksandrą Lukašenką vadina „kietu riešutėliu“ ir pažymi, kad jo žmonės yra profesionalai ir organizuoti, o kariuomenė ir valdininkai – ištikimi Baltarusijos prezidentui.

Paviešinus pokalbį, tviteryje atsirado memų, kuriuose „kietas riešutėlis“ virsta „kieta bulve“. Socialinių tinklų naudotojai pastebi, kad pokalbio dalyvius rusų kalba įgarsinę balsai labiausiai panašūs į praėjusio amžiaus pabaigoje Rusijoje išpopuliarėjusias amerikietiškų kovinių filmų piratines kopijas įgarsinusius balsus. Savo ruožtu, Baltarusijos televizija pranešė, kad pokalbio įrašas buvo perduotas Rusijos specialiosioms tarnyboms.

„Amerikiečiai stebi iš kosmoso“

Neįtikėtiną versiją A. Lukašenka pateikė ir apie skandalingą epizodą, kai jis protestų Minske įkarštyje pasirodė su automatu rankoje.

Pasak jo, apsauga ir jo atstovė spaudai baiminosi, kad į jį, sraigtasparniu skridusį virš protestuojančiųjų Minske, nusitaikys snaiperiai. Tokią mintį A. Lukašenka išsakė per interviu Rusijos propagandinei žiniasklaidai.

A. Lukašenkos buvo paklausta, ką reiškia kadrai, kuriuose jis ir jo jaunesnysis sūnus Nikolajus su ginklais rankose išlipa iš sraigtasparnio.

„Jūs taip ir nesupratote? Viskas labai paprasta. Žinau, kad tuo metu per vieną žinomą kanalą likus valandai iki to pasirodymo (Lukašenkos ir jo sūnaus su automatiniais šautuvais) dauguma išgirdo, kad prezidento vaikai Rostove, pats prezidentas pabėgo, prezidentas bailys. (Jeigu jūs atsidurtumėte mano vietoje), ką darytumėte? Parodžiau, kad aš čia, kad ne bailys, kad nebijau“, – atsakė Baltarusijos prezidentas.

Jis paaiškino, kad Nepriklausomybės rūmuose veikia situacijų valdymo centras, kuris stebi viską, kas dedasi Minske. Ir kai protestuotojai pirmą kartą pajudėjo valstybės vadovo rezidencijos link, A. Lukašenka esą nusprendė privaląs tai pamatyti iš viršaus.

„Sėdau į sraigtasparnį, o amerikiečiai iš kosmoso juk viską stebi. Ir jie savo centre Varšuvoje iš karto davė signalą, kad prezidento sraigtasparnis pakilo. Ir kai tik tas prezidento sraigtasparnis pakilo, jie (protestuotojai) išsilakstė, pradėjo skirstytis“, – pareiškė A. Lukašenka.

Nusileidus prezidentas, esą, buvo atkalbinėjamas išlipti iš sraigtasparnio. „Mane mano atstovė spaudai laikė, kad tik neišeičiau, nes o jeigu snaiperis? Bet aš privalėjau išlipti ir padėkoti savo žmonėms (OMON). Štai kokia konspiracija“, – įtikinėjo A. Lukašenka.

Baltarusijos opozicijos Koordinacinė taryba po A. Lukašenkos ir jo sūnaus pasirodymo su ginklais pareikalvo patikrinti kovinio ginklo perdavimo nepilnamečiam sūnui faktą. Tai rugpjūčio 24 d. per spaudos konferenciją pareiškė viena iš opozicijos lyderių, dabar į tardymo izoliatorių pristatyta Maryja Kalesnikava.

„Mūsų nuomone, labai keista, kai žmogus, kuris valdo valstybę, leidžia sau bėgioti su labai keistais drabužiais ir labai keistu ginklu Minsko centre. Norėtųsi atkreipti dėmesį į tai, kad kompetentingos institucijos turėtų patikrinti kovinio ginklo perdavimo nepilnamečiui faktą ir į jį reaguoti“, – sakė aktyvistė.

M. Kslesnikava apkaltino A. Lukašenką „žvanginimu ginklais“ ir pažymėjo, kad žmogus, už kurį per rinkimus balsavo dauguma, taip nesielgtų.

Advokatas Antonas Gašinskis portalui tut.by sakė, kad Baltarusijoje nepilnamečiams nešiotis ginklus yra neteisėta. 18 metų sulaukusiems asmenims reikalingas atitinkamas leidimas, kurį išduoda tik Vidaus reikalų ministerija.

Advokatas atkreipė dėmesį į tai, kad pagal Baltarusijos įstatymus už neteisėtą ginklų naudojimą numatyta baudžiamoji atsakomybė.