Manoma, kad dviejų šalių vadovų susitikimuose turėtų būti aptartas ir šešių šalių derybų dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos likimas.

Laikraščio teigimu, prabangus Kim Jong-ilo traukinys sekmadienio vakarą pajudėjo iš sparčiai ekonomiškai besivystančio pietinio Šendženo miesto, kur Šiaurės Korėjos vadovas pusdienį praleido Kinijos pirmaujančio telefonų ir interneto sistemų gamintojo būstinėje.

Tiek Pekinas, tiek Pchenjanas net nepatvirtina, kad Kim Jong-ilas yra Kinijoje, tačiau spėlionės dėl Šiaurės Korėjos vadovo vizito netyla nuo praėjusios savaitės, žadindamos viltis, jog šešiašalės branduolinės derybos bus atnaujintos.

Kelionė į Pekiną traukiniu trunka beveik 24 valandas. Ankstesnį, 2004 metų balandį vykusį Kim Jong-ilo vizitą Kinijoje lydėjo sustiprintos saugumo priemonės, o apie jį patvirtinta tik tada, kai Šiaurės Korėjos vadovas grįžo namo.

Branduolinėse derybose, kuriose dalyvauja abi Korėjos, Jungtinės Valstijos, Japonija, Rusija bei Kinija, praėjusiais metais buvo pasiekta pažangos, kai Pchenjanas iš principo sutiko atsisakyti savo atominio ginklo programos mainais į saugumo garantijas bei pagalbą.

Šešios šalys turėjo vėl susitikti šių metų pradžioje, tačiau Šiaurės Korėja pagrasino boikotuoti derybas dėl JAV taikomų sankcijų jos finansams. Paskutinis derybų etapas vyko lapkričio mėnesį.

Valstybiniame laikraštyje paskelbtame komentare Šiaurės Korėja pakartojo savo reikalavimus kompensuoti jai už uždarytą projektą, kurio metu jai turėjo būti pastatytas branduolinis reaktorius, bei vėl apkaltino Jungtines Valstijas, jog jos žlugdo derybas.

Pekinas, kuris yra kone vienintelis likęs artimesnis Kim Jong-ilo sąjungininkas bei pagalbos ir kuro tiekėjas, ragina Šiaurės Korėją atnaujinti derybas bei pasukti kiniškuoju ekonominių reformų keliu. Tuo greičiausiai galima paaiškinti Kim-Jong-ilo viešnagę sparčiai ekonomiškai augančiuose Kinijos pietuose.

Informacijos kontrolė

Honkongo laikraščiai teigė, jog sekmadienį Kim Jong-ilas viešėjo Šendžene, kur lankėsi "Huawei Technologies Co. Ltd.". Į Šendženą jis atvyko iš Jantiano - vieno iš Kinijos pažangiausio, kompiuterizuoto konteinerių uosto.

Apžvalgininkai teigia, kad Šiaurės Korėjo vyriausybės vykdoma kone absoliuti informacijos kontrolė yra lemiamas veiksnys, siekiant išsaugoti savo valdžią. Tačiau ji jau yra pažadėjusi plėsti savo komunikacijų tinklą, todėl komunistinė Kinija jai galėtų tapti idealia partnere.

Bendrovės "Huawei" atstovas spaudai atsisakė patvirtinti, jog pas juos lankėsi Kim Jong-ilas.

Šiaurės Korėjoje veikia nedidelis telefono tinklas ir tik kai kuriais telefonais galima skambinti į užsienį. Pastaraisiais metais Pchenjane ėmė pasirodyti mobiliųjų telefonų, tačiau čia gyvenantys užsieniečiai sako, kad dauguma jų jau konfiskuoti.

Šalyje veikia vietinis internetas, tačiau jis nėra daug kam prieinamas. Didžiuma šiaurės korėjiečių negali prisijungti ir prie pasaulinio interneto tinklo.

Vienas Kinijos tinklalapis citavo šiaurės korėjiečių pareigūno žodžius, kad artimiausioje ateityje šalyje ketinama padaryti labiau prieinamą elektroninį paštą.

Savo ekonomikos reformas Kinija pradėjo 8-ajame dešimtmetyje, tačiau jai pamažu atsiveriant pasauliui, Šiaurės Korėjos lyderiai kritikavo Pekiną, jog šis išklydo iš kelio.

Prieš 30 metų pasienyje su Honkongu esantis Šendženas buvo žvejų kaimelis, supamas ryžių laukų. Šiandien tai yra vienas turtingiausių Kinijos miestų.