„Tai, kas įvyko Morijoje, yra humanitarinė nelaimė“, – tviteryje rašė H. Maasas.

„Kartu su Europos Komisija ir kitomis ES valstybėmis narėmis, norinčiomis padėti, turime kaip galima greičiau nuspręsti, kaip galime padėti Graikijai“, – teigė ministras.

„Tai apima pabėgėlių paskirstymą norinčioms ES valstybėms“, – pridūrė H. Maasas, kurio šalis šiuo metu pirmininkauja ES Tarybai.

Morijos pabėgėlių stovykla yra didžiausia Graikijoje, ją visiškai suniokojo gaisras. Migrantai buvo evakuoti iš stovyklos.

Stovykloje gyveno beveik 13 000 žmonių, nors oficialiai stovykla galėjo talpinti per keturis kartus mažiau žmonių. Maždaug 70 proc. stovyklos gyventojų buvo afganai, bet apskritai stovykloje gyveno migrantai iš daugiau kaip 70 šalių.

Norvegija priims 50 migrantų

Norvegijos vyriausybė paskelbė, kad šalis priims 50 migrantų iš Morijos migrantų stovyklos Graikijai priklausančioje Lesbo saloje, kurią naktį į trečiadienį suniokojo gaisras.

„Aktyvavome procesą“, – sakė Norvegijos premjerė Erna Solberg, pabrėždama, kad Norvegija pirmiausia priims šeimas su vaikais.

Prieglobsčio prašymai bus svarstomi Norvegijoje.

E. Solberg didžiulio gaisro Morijos stovykloje vaizdus pavadino siaubingais ir tikino, kad gaisro priežastis turi būti nustatyta.

50 priimamų migrantų bus įtraukti į šių metų Norvegijos priimamų pabėgėlių kvotą, kuri siekia 3 000.

Krikščionių demokratų partijos lyderis ir vaikų bei šeimų reikalų ministras Kjellas Ingolfas Ropstadas teigė, kad Norvegija pasirinks „labiausiai pažeidžiamus“ migrantus, pavyzdžiui, sirų šeimas su vaikais iki 14 metų amžiaus.