„Man paskambino vyriausiosios tyrimų valdybos tyrimo grupės vadovas Vasiliukas ir informavo, kad ji sulaikyta. Pasiūlė atvežti siuntinį“, – sakė sulaikytosios tėvas.

Kokiu pagrindu buvo sulaikyta opozicijos aktyvistė, oficialiai neskelbiama. Moters tėvas spėja, kad M. Kalesnikava persekiojama dėl baudžiamosios bylos, Baltarusijoje iškeltos įsteigus Koordinacinę tarybą.

Byla iškelta remiantis straipsniu dėl „veiksmų, skirtų pakenkti Baltarusijos Respublikos nacionaliniam saugumui, kurstymo“.

Baltarusijos prokuratūros teigimu, Koordinacinė taryba siekia perimti šalies valdymą. Tarybos nariai ne kartą yra sakę, kad į valdžią nepretenduoja, kad jų tikslas pasiekti prezidento rinkimų rezultatų perskaičiavimo, kuriais remiantis rinkimus ir vėl laimėjo Aliaksandras Lukašenka.

M. Kalesnikava buvo sulaikyta prie Ukrainos sienos, pasipriešinusi pareigūnams, norėjusiems priverstinai išsiųsti ją iš šalies. Pranešta, kad opozicionierė suplėšė savo pasą ir iššoko iš automobilio.

Nežinomi asmenys bando patekti į Nobelio premijos laureatės S. Aleksijevič butą

Nežinomi asmenys bando patekti į Nobelio literatūros premijos laureatės Sviatlanos Aleksijevič butą, buvusio pretendento į Baltarusijos prezidentus Viktaro Babarykos štabo pokalbių svetainėje pranešė tarptautinės radijo stoties „Euroradio“ atstovas.

Sviatlana Aleksijevič prašo, kad pas ją atvažiuotų žurnalistai, nes jai skambina nepažįstamais numeriais ir skambina į buto [duris]", – parašė atstovas.

S. Aleksijevič yra opozicijos Koordinacinės tarybos prezidiumo narė. Rugpjūčio 26 dieną ji buvo iškviesta į apklausą Baltarusijos tyrimų komitete kaip liudininkė Koordinacinės tarybos byloje ir tuomet atsisakė duoti parodymus.

Šiuo metu praktiškai visi Koordinacinės tarybos prezidiumo nariai yra sulaikyti arba išvaryti iš Baltarusijos.

Baltarusijos „Pen Center“ publikuoja Sviatlanos Aleksijevič kreipimąsi: „Koordinacinėje taryboje nebeliko nė vieno iš mano bičiulių bendraminčių. Visi arba už grotų, arba išmesti už šalies ribų. Šiandien paėmė paskutinį – Maksimą Znaką. Iš pradžių iš mūsų atėmė valstybę, o dabar grobia pačius geriausius. Tik į iš mūsų gretų pašalintų vietą stos šimtai kitų. Sukilo ne Koordinacinė taryba. Sukilo visa šalis. Kartoju, ką visada sakiau. Mes perversmo nerengėme. Nenorėjome suskaldyti šalies. Mes norėjome visuomenės dialogo“. Rašytoja taip pat kreipėsi į „Rusijos inteligentiją“ ir paragino netylėti dėl įvykių Baltarusijoje.

„Ir vėl nepažįstami žmonės skambina į duris...“ – baigiamas S. Aleksijevič kreipimasis. Vėliau S. Aleksijevič atidarė duris pas ją atvykusiems žurnalistams. Moteris papasakojo, kad jau ryte sulaukė perspėjimo, kad prie jos durų kažkas budi.

Rašytoja patikino, kad išvykti iš šalies neketina.

Baltarusių opozicijos teisininką sulaikė „kaukėti vyrai“

Vienas paskutinių dar laisvėje buvusių Baltarusijos opozicijos Koordinacinės tarybos narių, teisininkas Maksimas Znakas trečiadienį buvo sulaikytas kaukėtų vyrų, pranešė jo kolegos.

M. Znakas, kuris dirbo kalinamo buvusio pretendento į Baltarusijos prezidentus Viktaro Babarykos teisininku, turėjo dalyvauti vienoje vaizdo konferencijoje, bet nepasirodė, tik atsiuntė tai grupei žodį „kaukės“, pranešė V. Babarykos spaudos tarnyba.

Pranešime taip pat sakoma, kad liudininkas matė, kaip 39 metų M. Znaką gatve netoli jo biuro vedėsi keli civiliais drabužiais vilkintys vyrai su kaukėmis.

72 metų Nobelio literatūros premijos laureatė Sviatlana Aleksijevič ir M. Znakas buvo paskutiniai du nesulaikyti Koordinacinės tarybos prezidiumo nariai, kurių iš viso yra septyni.

Visi kiti buvo sulaikyti ar priversti išvykti iš Baltarusijos, prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimui taikant vis griežtesnes priemones prieš aktyvistus.

Apie numanomą M. Znako sulaikymą pranešta kitą dieną po to, kai garsiausia Baltarusijoje dar esanti opozicijos veikėja Maryja Kalesnikava buvo sulaikyta prie Ukrainos sienos, pasipriešinusi pareigūnams, norėjusiems priverstinai išsiųsti ją iš šalies. Pranešta, kad M. Kalesnikava suplėšė savo pasą ir iššoko iš automobilio.

Koordinacinė taryba buvo įsteigta siekiant užtikrinti taikų valdžios perdavimą pagrindinei opozicijos kandidatei Sviatlanai Cichanouskajai nepripažinus A. Lukašenkos pareiškimo, kad jis per rugpjūčio 9-osios rinkimus buvo perrinktas šeštai kadencijai.

Ginčijami rinkimai išprovokavo didžiausias antivyriausybines demonstracijas per visą 26 metus trunkantį A. Lukašenkos valdymą. Jau mėnesį dešimtys tūkstančių žmonių išeina į gatves reikalauti jo atsistatydinimo.

A. Lukašenkos saugumo tarnybos atsakė areštų bangomis, kruvinu smurtu prieš protestuotojus ir opozicijos lyderių bauginimo bei išvarymo kampanija.

V. Babarykos štabe atliekamos kratos

Buvusio pretendento į Baltarusijos prezidentus Viktaro Babarykos štabe vykdomos kratos, naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė štabo sekretoriato darbuotojas.

„Štabe atliekami tyrimo veiksmai. Dirba VRM (Vidaus reikalų ministerijos) ir civiliais drabužiais vilkintys žmonės“, – sakė darbuotojas.

Jis patvirtino, kad štabe buvęs opozicijos Koordinacinės tarybos narys Maksimas Znakas anksčiau išėjo lydimas civiliais drabužiais vilkinčių žmonių su balaklavomis.

Anksčiau trečiadienį Koordinacinės tarybos sekretoriatas nurodė, kad M. Znaką galėjo sulaikyti jėgos struktūrų darbuotojai.

Minsko milicija savo ruožtu nurodė neturinti informacijos apie M. Znako sulaikymą.

Kalesnikavos bendražygiai papasakojo, kas iš tiesų įvyko pasienyje su Ukraina

Baltarusių jėgos struktūrų atstovai patys atvežė opozicionierę Maryją Kalesnikavą į pasienį su Ukraina, ji pati neketino palikti Baltarusijos, antradienį pareiškė jos bendražygis Koordinacinės tarybos vykdomasis sekretorius Ivanas Kravcovas.

„Po sulaikymo, kai buvau Finansinių tyrimų departamente, su manimi aktyviai kalbėtasi. Tikriausiai jie – departamento darbuotojai. Buvo suinteresuoti išvežti Maryją Kalesnikavą į užsienį. Pirmiausia jie pasiūlė man su ja ir Antonu Rodnenkovu išvykti į užsienį savo automobiliu“, – antradienį žurnalistams Kijeve pasakojo I. Kravcovas. Tačiau vėliau pareigūnų planai, regis, pasikeitė, kalbėjo jis.


„Mes su Maryja tai aptarėme dar prieš sulaikymą, ji nenorėjo išvykti. Matyt, jie tai suprato ir mus įsodino į mikroautobusus, tada kažkur važiavome, tikriausiai paimti Maryjos, paskui sustojome KGB ir mus nuvežė prie sienos“, – sakė Koordinacinės tarybos vykdomasis sekretorius. „Kas domino darbuotojus... Pirmiausia jie domėjosi galimybe išvežti Maryją Kalesnikavą į užsienį.

Tai paaiškino būtinybe deeskaluoti, jų nuomone, situaciją šalyje, o vienas iš pasiūlytų variantų buvo tas, kad mes trise savo asmeniniu automobiliu kirstume sieną“, – antradienį per spaudos konferenciją Ukrainos sostinėje pasakojo I. Kravcovas.

Jis pareiškė esąs įsitikinęs, kad pagrindinis uždavinys buvo išvežti M. Kalesnikavą į užsienį. „Pagrindinė užduotis, kuri, kaip suprantu, buvo vykdoma, – išvežti Maryją Kalesnikavą į užsienį, kad būtų sukurtas neaiškus žiniasklaidos fonas. Ir mes veikėme kaip šios užduoties instrumentas, tai nebuvo asmeniškai susiję su mumis, viskas buvo susiję su Maryjos figūra ir su autoritetu, kurį ji turi visuomenėje“, – paaiškino I. Kravcovas.

Koordinacinės tarybos atstovas spaudai A. Rodnenkovas savo ruožtu patvirtino, kad opozicionierė kirsdama Baltarusijos ir Ukrainos sieną suplėšė savo pasą. „Ją vedė, ir tai buvo gana triukšminga, tai yra buvo girdėti, kad ji vedama jėga, kad priešinosi, ją jėga įsodino į mašiną, ant galinės sėdynės... Ji šaukė, kad niekur nevažiuos. Kai tik Maryja atsidūrė automobilyje ir pamatė savo pasą, iš karto jį suplėšė į daugybę mažų gabalėlių. Ji paėmė tuos gabalėlius, suspaudė (suglamžė) ir išmetė pro langą nežinomiems jauniems žmonėms, apsupusiems automobilį“, – pasakojo A. Rodnenkovas.

S. Cichanouskaja: Baltarusiją išgelbėti gali tik nauji rinkimai

Baltarusiai nebelaiko Aliaksandro Lukašenkos teisėtu Baltarusijos vadovu, todėl tik nauji prezidento rinkimai gali išgelbėti šalį, teigia Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

Iš Baltarusijos pasitraukusi S. Cichanouskaja tvirtino, kad baltarusiai „niekada nepamirš, kas vyko rugpjūčio 9, 10 ir 11 dienomis, kai Baltarusijos žmonės išėjo į gatves ginti savo balsų“.

S. Cichanouskaja kalbėjo su Lenkijos premjeru Mateuszu Morawieckiu Varšuvoje. Per susitikimą M. Morawieckis simboliškai perdavė S. Cichanouskajai raktus nuo pastato, kuris taps naujaisiais „Baltarusių namais“ Lenkijos sostinėje.

„Linkime visiems baltarusiems savo tikruosius namus rasti Baltarusijoje. Vis dėlto, ši kova turi būti vykdoma iš kažkur. Visi žmonės, kurie nori tęsti šią kovą, sulauks paramos iš ES ir iš Lenkijos valstybės“, – sakė M. Morawieckis.

Baltarusijoje rugpjūčio 9 d. įvyko prezidento rinkimai, kurių rezultatai laikomi suklastotais.

Vos tik paskelbus pirmuosius balsavimo rezultatus, Minske ir kituose Baltarusijos miestuose prasidėjo masinės protesto akcijos, kurios virto susirėmimais su milicijos darbuotojais. Buvo sulaikyti tūkstančiai žmonių, nukentėjo daug demonstrantų. Pati S. Cichanouskaja naktį į rugpjūčio 11-ąją išvažiavo iš Baltarusijos ir gyvena Lietuvoje.