Sviatlana Aleksijevič prašo, kad pas ją atvažiuotų žurnalistai, nes jai skambina nepažįstamais numeriais ir skambina į buto [duris]", – parašė atstovas.

S. Aleksijevič yra opozicijos Koordinacinės tarybos prezidiumo narė. Rugpjūčio 26 dieną ji buvo iškviesta į apklausą Baltarusijos tyrimų komitete kaip liudininkė Koordinacinės tarybos byloje ir tuomet atsisakė duoti parodymus.

Šiuo metu praktiškai visi Koordinacinės tarybos prezidiumo nariai yra sulaikyti arba išvaryti iš Baltarusijos.

Baltarusijos „Pen Center“ publikuoja Sviatlanos Aleksijevič kreipimąsi: „Koordinacinėje taryboje nebeliko nė vieno iš mano bičiulių bendraminčių. Visi arba už grotų, arba išmesti už šalies ribų. Šiandien paėmė paskutinį – Maksimą Znaką. Iš pradžių iš mūsų atėmė valstybę, o dabar grobia pačius geriausius. Tik į iš mūsų gretų pašalintų vietą stos šimtai kitų. Sukilo ne Koordinacinė taryba. Sukilo visa šalis. Kartoju, ką visada sakiau. Mes perversmo nerengėme. Nenorėjome suskaldyti šalies. Mes norėjome visuomenės dialogo“. Rašytoja taip pat kreipėsi į „Rusijos inteligentiją“ ir paragino netylėti dėl įvykių Baltarusijoje.

„Ir vėl nepažįstami žmonės skambina į duris...“ – baigiamas S. Aleksijevič kreipimasis. Vėliau S. Aleksijevič atidarė duris pas ją atvykusiems žurnalistams. Moteris papasakojo, kad jau ryte sulaukė perspėjimo, kad prie jos durų kažkas budi.

Rašytoja patikino, kad išvykti iš šalies neketina.

Rugpjūčio pabaigoje S. Aleksijevič buvo iškviesta į Tyrimų komitetą apklausai.

Tuomet ji žurnalistams sakė, kad Baltarusijos opozicijos Koordinacinė taryba pagrindine savo užduotimi laiko išspręsti politinę krizę šalyje, o ne organizuoti valstybinį perversmą.

„Mūsų tikslas buvo padėti įveikti politinę krizę, o ne surengti perversmą. Neverta galvoti, kad už šių protestų stovi 60 žmonių. Žmonės prie to priėjo patys. Kiekvienas iš mūsų šiandien didžiuojasi savo tauta. Mes turime kalbėtis ir ginčytis, pripažinti, kad esame skirtingi, tačiau [turime] ieškoti taikių būdų krizei įveikti dialogo keliu“, – sakė ji žurnalistams.

„Mes nerengėme perversmo. Mes norėjome užkirsti kelią skilimui mūsų šalyje. Norėjome, kad visuomenėje prasidėtų dialogas“, – sakoma S. Aleksijevič pareiškime, kuris buvo paskelbtas baltarusių PEN centro interneto svetainėje.

Ji paragino Rusijos inteligentiją aktyviau smerkti Baltarusijos jėgos struktūrų žiaurumą.

„Dar noriu kreiptis į rusų inteligentiją, pavadinkime taip, pagal seną paprotį. Kodėl jūs tylite? Mes girdime tik retus palaikymo balsus. Kodėl jūs tylite, kai matote, kaip trypia mažą, išdidžią tautą? Mes vis dar jūsų broliai. O savo tautai noriu pasakyti, kad ją myliu. Aš ja didžiuojuosi“, – rašė S. Aleksijevič.

Ji išreiškė apgailestavimą dėl opozicijos Koordinacinės tarybos narių persekiojimo.

„Koordinacinės tarybos prezidiume jau neliko nieko iš mano draugų bendraminčių. Visi arba kalėjime, arba išvaryti į užsienį. Šiandien paėmė paskutinį, Maksimą Znaką. Iš pradžių iš mūsų pagrobė šalį, grobia geriausius iš mūsų. Bet į tų, ką išplėšė iš mūsų gretų, vietas ateis šimtai kitų. Sukilo ne Koordinacinė taryba. Sukilo šalis“, – pareiškė ji.

S. Aleksijevič taip pat patikino neketinanti išvykti iš Baltarusijos.

„Ne, nenoriu“, – sakė ji, atsakydama į atitinkamą žurnalistų klausimą.

„Tačiau jūs žinote, kokie jų (jėgos struktūrų) metodai“, – pridūrė rašytoja.

S. Aleksijevič sakė, kad Koordinacinės tarybos prezidiumo narė Maryja Kalesnikava „užbaigė šitą praktiką išsiųsti žmones kažkur“.

S. Aleksijevič tuomet paliko Baltarusijos tyrimų komitetą, atsisakiusi duoti parodymus. „Pasinaudojau teise neliudyti prieš save, pasižadėjimo neviešinti (informacijos) irgi nepasirašinėjau. Nemanau, kad mes darome kažką neteisėta“, – sakė ji žurnalistams.

Rugpjūčio viduryje S. Aleksijevič paragino A. Lukašenką taikiai atsistatydinti ir pasmerkė milicijos smurtą prieš demonstrantus, protestuojančius dėl suklastotų valstybės vadovo rinkimų.

Vienas paskutinių dar laisvėje buvusių Baltarusijos opozicijos Koordinacinės tarybos narių, teisininkas Maksimas Znakas trečiadienį buvo sulaikytas kaukėtų vyrų, pranešė jo kolegos.

M. Znakas, kuris dirbo kalinamo buvusio pretendento į Baltarusijos prezidentus Viktaro Babarykos teisininku, turėjo dalyvauti vienoje vaizdo konferencijoje, bet nepasirodė, tik atsiuntė tai grupei žodį „kaukės“, pranešė V. Babarykos spaudos tarnyba.

Pranešime taip pat sakoma, kad liudininkas matė, kaip 39 metų M. Znaką gatve netoli jo biuro vedėsi keli civiliais drabužiais vilkintys vyrai su kaukėmis.

Sviatlana Aleksijevič

72 metų Nobelio literatūros premijos laureatė Sviatlana Aleksijevič ir M. Znakas buvo paskutiniai du nesulaikyti Koordinacinės tarybos prezidiumo nariai, kurių iš viso yra septyni.

Visi kiti buvo sulaikyti ar priversti išvykti iš Baltarusijos, prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimui taikant vis griežtesnes priemones prieš aktyvistus.

Apie numanomą M. Znako sulaikymą pranešta kitą dieną po to, kai garsiausia Baltarusijoje dar esanti opozicijos veikėja Maryja Kalesnikava buvo sulaikyta prie Ukrainos sienos, pasipriešinusi pareigūnams, norėjusiems priverstinai išsiųsti ją iš šalies. Pranešta, kad M. Kalesnikava suplėšė savo pasą ir iššoko iš automobilio.

Koordinacinė taryba buvo įsteigta siekiant užtikrinti taikų valdžios perdavimą pagrindinei opozicijos kandidatei Sviatlanai Cichanouskajai nepripažinus A. Lukašenkos pareiškimo, kad jis per rugpjūčio 9-osios rinkimus buvo perrinktas šeštai kadencijai.

Ginčijami rinkimai išprovokavo didžiausias antivyriausybines demonstracijas per visą 26 metus trunkantį A. Lukašenkos valdymą. Jau mėnesį dešimtys tūkstančių žmonių išeina į gatves reikalauti jo atsistatydinimo.

A. Lukašenkos saugumo tarnybos atsakė areštų bangomis, kruvinu smurtu prieš protestuotojus ir opozicijos lyderių bauginimo bei išvarymo kampanija.