„Reikalauju tuojau pat paleisti sulaikytą ar, teisingiau pasakius, šiandien pagrobtą Maksimą Znaką. Metodai, kuriuos naudoja vadinamoji valdžia, piktina. Taip pat reikalauju paleisti Siarhejų Dyleuskį ir Maryją Kalesnikavą, taip pat – užtikrinti saugų Pavelo Latuškos ir Volhos Kavalkovos sugrįžimą į šalį“, – sakoma per susirašinėjimo programėlę „Telegram“ paskelbtame S. Cichanouskajos pareiškime.

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka „bijo derybų ir bando tokiu būdu paralyžiuoti Koordinacinės tarybos darbą, įbauginti jos narius“, sakė S. Cichanouskaja.

„Tačiau alternatyvos deryboms nėra ir Lukašenkai teks su tuo sutikti“, – pabrėžė ji.

Baltarusiai nebelaiko Aliaksandro Lukašenkos teisėtu Baltarusijos vadovu, todėl tik nauji prezidento rinkimai gali išgelbėti šalį, teigia Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

Iš Baltarusijos pasitraukusi S. Cichanouskaja tvirtino, kad baltarusiai „niekada nepamirš, kas vyko rugpjūčio 9, 10 ir 11 dienomis, kai Baltarusijos žmonės išėjo į gatves ginti savo balsų“.

S. Cichanouskaja kalbėjo su Lenkijos premjeru Mateuszu Morawieckiu Varšuvoje. Per susitikimą M. Morawieckis simboliškai perdavė S. Cichanouskajai raktus nuo pastato, kuris taps naujaisiais „Baltarusių namais“ Lenkijos sostinėje.

„Linkime visiems baltarusiems savo tikruosius namus rasti Baltarusijoje. Vis dėlto, ši kova turi būti vykdoma iš kažkur. Visi žmonės, kurie nori tęsti šią kovą, sulauks paramos iš ES ir iš Lenkijos valstybės“, – sakė M. Morawieckis.

Baltarusijoje rugpjūčio 9 d. įvyko prezidento rinkimai, kurių rezultatai laikomi suklastotais.

Vos tik paskelbus pirmuosius balsavimo rezultatus, Minske ir kituose Baltarusijos miestuose prasidėjo masinės protesto akcijos, kurios virto susirėmimais su milicijos darbuotojais. Buvo sulaikyti tūkstančiai žmonių, nukentėjo daug demonstrantų. Pati S. Cichanouskaja naktį į rugpjūčio 11-ąją išvažiavo iš Baltarusijos ir gyvena Lietuvoje.