„Baltarusiai ir rusai visada buvo kaimynai ir artimi draugai. Esu įsitikinusi, kad tokie liks ir ateityje. Deja, Rusijos propaganda stengiasi maksimaliai iškraipyti Baltarusijoje vykstančius įvykius. Raginu jus nepasiduoti šio melo įtakai ir žinoti tikrąją priežastį, kodėl baltarusių tauta reikalauja Lukašenkos išėjimo“, – kreipimąsi pradeda S. Cichanouskaja.

Pasak jos, 2020-ųjų prezidento rinkimuose Aliaksandras Lukašenka dalyvavo neturėdamas jokių šansų būti perrinktas ir be realios paramos dėl ilgalaikės ekonomikos krizės ir piliečių nenoro taikstytis su pagrindinių teisių ir laisvių trūkumu.

„Todėl Lukašenka pasirinko vienintelę taktiką, kurią žino – neleisti dalyvauti rinkimuose nepriklausomiems kandidatams ir grūsti juos į kalėjimus bei tremti iš šalies, taip pat – atsisakyti tarptautinių stebėtojų paslaugų ir kliudyti Baltarusijos piliečiams teisėtai stebėti rinkimus“, – sako moteris.

Nepaisant šių veiksmų, tikino S. Cichanouskaja, A. Lukašenka pralaimėjo rinkimuose ir visiškai suklastojo jų rezultatus.

„Nustatyta tūkstančiai pažeidimų, yra atvejų, kai kaimyninėse apylinkėse rezultatai yra visiškai priešingi. Viename – 90 proc. už S. Cichanouskają, o kitame – 90 proc. už A. Lukašenką. Tai prieštarauja sveikam protui“, – pareiškė S. Cichanouskaja.

Opozicijos lyderė taip pat pabrėžė, kad A. Lukašenkos nepripažįsta ne tik dauguma užsienio šalių, bet ir patys baltarusiai, kurie masiškai išėjo į gatves protestuoti dėl suklastotų rinkimų rezultatų.

Pasak S. Cichanouskajos, Baltarusijos tauta reikalauja trijų paprastų dalykų – A. Lukašenkos pasitraukimo, sąžiningų rinkimų su visais kandidatais ir politinių kalinių paleidimo.

„Jokiame etape tai nebuvo kova prieš Rusiją ir tokia netaps. Prašau, netikėkite propagandine žiniasklaida ir politikais, tvirtinančiais priešingai. Labai svarbu nesugadinti santykių tarp mūsų tautų. Baltarusiai nusiteikę išlaikyti gerus santykius su visais kaimynais“, – vaizdo įraše kalba kandidatė į Baltarusijos prezidentus.

„Mes, baltarusiai, esame labai dėkingi rusams, kurie jau palaiko tautos pasipriešinimą neteisėtai valdžią išlaikančiam diktatoriui. Mes nepamiršime jokių solidarumo gestų ar akcijų. Ačiū jums už tai! Atskirai dėkoju nepriklausomiems Rusijos žurnalistams ir tinklaraštininkams už jų atkreiptą dėmesį į mūsų šalyje vykstančius įvykius, už norą kalbėtis su eiliniais baltarusiais ir jų nuomonių perdavimą. Tokie veiksmai iš tiesų padeda sumažinti rusiškos ir baltarusiškos propagandos poveikį, kliudo sukiršinti mūsų tautas tarpusavyje.

Neleiskime propagandai apnuodyti draugaujančių tautų santykių, o neapgalvotam politikų sprendimui – pakenkti tiek Baltarusijos, tiek Rusijos interesams. Palaikykite baltarusių tautą“, – vaizdo kreipimesi sako S. Cichanouskaja.

Baltarusijoje rugpjūčio 9 d. įvyko prezidento rinkimai, kurių rezultatai laikomi suklastotais.

Vos tik paskelbus pirmuosius balsavimo rezultatus, Minske ir kituose Baltarusijos miestuose prasidėjo masinės protesto akcijos, kurios virto susirėmimais su milicijos darbuotojais. Buvo sulaikyti tūkstančiai žmonių, nukentėjo daug demonstrantų. Pati S. Cichanouskaja naktį į rugpjūčio 11-ąją išvažiavo iš Baltarusijos ir šiuo metu yra Lietuvoje.