„Po sulaikymo, kai buvau Finansinių tyrimų departamente, su manimi aktyviai kalbėtasi. Tikriausiai jie – departamento darbuotojai. Buvo suinteresuoti išvežti Maryją Kalesnikavą į užsienį. Pirmiausia jie pasiūlė man su ja ir Antonu Rodnenkovu išvykti į užsienį savo automobiliu“, – antradienį žurnalistams Kijeve pasakojo I. Kravcovas.

Tačiau vėliau pareigūnų planai, regis, pasikeitė, kalbėjo jis.

„Mes su Maryja tai aptarėme dar prieš sulaikymą, ji nenorėjo išvykti. Matyt, jie tai suprato ir mus įsodino į mikroautobusus, tada kažkur važiavome, tikriausiai paimti Maryjos, paskui sustojome KGB ir mus nuvežė prie sienos“, – sakė Koordinacinės tarybos vykdomasis sekretorius.

„Kas domino darbuotojus... Pirmiausia jie domėjosi galimybe išvežti Maryją Kalesnikavą į užsienį. Tai paaiškino būtinybe deeskaluoti, jų nuomone, situaciją šalyje, o vienas iš pasiūlytų variantų buvo tas, kad mes trise savo asmeniniu automobiliu kirstume sieną“, – antradienį per spaudos konferenciją Ukrainos sostinėje pasakojo I. Kravcovas.

Jis pareiškė esąs įsitikinęs, kad pagrindinis uždavinys buvo išvežti M. Kalesnikavą į užsienį.

„Pagrindinė užduotis, kuri, kaip suprantu, buvo vykdoma, – išvežti Maryją Kalesnikavą į užsienį, kad būtų sukurtas neaiškus žiniasklaidos fonas. Ir mes veikėme kaip šios užduoties instrumentas, tai nebuvo asmeniškai susiję su mumis, viskas buvo susiję su Maryjos figūra ir su autoritetu, kurį ji turi visuomenėje“, – paaiškino I. Kravcovas.

Antonas Radniankovas, Ivanas Kravcovas

Suplėšė savo pasą

Koordinacinės tarybos atstovas spaudai A. Rodnenkovas savo ruožtu patvirtino, kad opozicionierė kirsdama Baltarusijos ir Ukrainos sieną suplėšė savo pasą.

„Ją vedė, ir tai buvo gana triukšminga, tai yra buvo girdėti, kad ji vedama jėga, kad priešinosi, ją jėga įsodino į mašiną, ant galinės sėdynės... Ji šaukė, kad niekur nevažiuos. Kai tik Maryja atsidūrė automobilyje ir pamatė savo pasą, iš karto jį suplėšė į daugybę mažų gabalėlių. Ji paėmė tuos gabalėlius, suspaudė (suglamžė) ir išmetė pro langą nežinomiems jauniems žmonėms, apsupusiems automobilį“, – pasakojo A. Rodnenkovas.

I. Kravcovas žurnalistams sakė manąs, kad M. Kalesnikava gali būti laikoma Mozyriaus pasienio būryje.

„Yra keletas patikimų šaltinių, kurie sako, kad ji gali būti sulaikyta Mozyriaus pasienio būryje. Kita vertus, ji greičiausiai bus Valstybės saugumo komitete, nes man atrodo, kad tokias įdomias specialiąsias operacijas paprastai vykdo KGB“, – teigė jis.

A. Rodnenkovas žurnalistams sakė, kad jis ir I. Kravcovas pirmadienį buvo sulaikyti M. Kalesnikavos namo kieme.

„Viskas prasidėjo vakar, apie 10 valandą. Ryte man paskambino žurnalistai ir pasakė, kad Maryja Kalesnikava buvo sulaikyta. Mes negalėjome su ja susisiekti, bet supratome, kad jos telefonas yra namuose, tad ėjome į jos namus – įžengėme į laiptinę, užlipome iki buto, ten buvo ramu. Ir jau prie išėjimo, kiemo arkoje prie Nepriklausomybės prospekto, prie mūsų privažiavo „autobusiukas“, kokie pastaruoju metu dažnai čia važinėja, tada ir buvome sulaikyti“, – pasakojo jis paminėdamas mikroautobusus be numerių, kuriais važinėja jėgos struktūrų darbuotojai.

Pasak jo, iš pradžių jie buvo nuvežti į Ekonominio saugumo ir antikorupcijos valdybą, o paskui – į Finansinių tyrimų departamentą.

„Man buvo parodyta keletas dokumentų, kurie, jų nuomone, patvirtina mano neva neteisėtus veiksmus, susijusius su buvusiais darbais. Man neleido nei į juos pažiūrėti, nei įvertinti jų reikšmingumo. Buvo pasakyta, kad ekonominių nusikaltimų traktavimas labai platus. Man pagrasino baudžiamąja byla pagal straipsnį dėl piktnaudžiavimo tarnybiniais įgaliojimais“, – žurnalistams sakė I. Kravcovas.

Antonas Radniankovas, Ivanas Kravcovas

Prieglobsčio Ukrainoje prašyti neplanuoja

A. Rodnenkovas ir I. Kravcovas sakė neplanuojantys prašyti politinio prieglobsčio Ukrainoje ir patvirtino turį leidimus gyventi šioje šalyje.

„Mes su Ivanu tikrai turime leidimus. Mes esame vienos ne pelno organizacijos, organizuojančios renginius, savanoriai ir tuo pagrindu esame gavę leidimus ten gyventi“, – žurnalistams Kijeve sakė A. Rodnenkovas.

I. Kravcovas taip pat sakė, kad baltarusių jėgos struktūrų darbuotojai prieš išsiųsdami jį ir A. Rodnenkovą bei M. Kalesnikavą į Ukrainą buvo nupirkę jiems lėktuvo bilietus į kitas šalis.

„Kai mus prie pasienio įsodino į automobilį, ten radome koronaviruso testus ir medicininį draudimą“, – teigė vyras.

„Mums su Antonu buvo nupirkti bilietai į Turkiją šiandienai, o Maryjai – bilietai į Vieną, iš ten – į Miuncheną. Matyt tam, kad nufotografuotų ir inscenizuotų neva mūsų planus išskristi į užsienį“, – pridūrė jis.

Buvusio pretendento į Baltarusijos prezidentus Viktaro Babarykos rinkimų štabas anksčiau antradienį pranešė, kad M. Kalesnikava sulaikyta, ją pasieniečiai esą laiko Gomelio srityje, Mozyriaus rajone.

Anksčiau apie opozicionierę pasirodė prieštaringos informacijos. Pirmadienį su ja, A. Rodnenkovu bei I. Kravcovu tapo neįmanoma susisiekti. Portalas tut.by, remdamasis vienos liudininkės pasakojimu, informavo, kad M. Kalesnikavą sulaikė žmonės civiliais drabužiais ir išvežė kažkokiu mikroautobusu.

Vėliau valstybinė agentūra „BelTA“ ir kanalas „Belarus 1“ pareiškė, kad I. Kravcovas ir A. Rodnenkovas išvyko iš šalies, o M. Kalesnikava „mėgino neteisėtai palikti Baltarusijos teritoriją, bet buvo sulaikyta pasienyje“.

„Belarus 1“ teigimu, opozicionieriai „prasiveržė“ per pasienį, o M. Kalesnikava esą buvo išmesta iš automobilio.

Ukrainos vidaus reikalų viceministras Antonas Heraščenka pareiškė, kad A. Rodnenkovo ir I. Kravcovo išvykimas buvo „priverstinis išvarymas“.

Aliaksandras Lukašenka savo ruožtu pareiškė, kad „Kalesnikava sulaikyta už valstybinės sienos kirtimo taisyklių pažeidimą“.

Baltarusijoje jau beveik mėnesį vyksta protestai prieš rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų rezultatus. Jų laimėtoju paskelbtas nuo 1994-ųjų šalį valdantis prezidentas A. Lukašenka. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

A. Lukašenkos pagrindinė varžovė rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja iškart po rinkimų spaudžiama valdžios pasitraukė į Lietuvą.