„Mes labai aiškiai pasakėme, kad svarstysime visą priemonių rinkinį“, – interviu naujienų agentūrai AFP sakė M. Rothas, paklaustas, kokių veiksmų Vokietija galėtų imtis prieš Rusiją dėl šio reikalo.

Vokietija praėjusią savaitę pareiškė, jog yra „nedviprasmiškų įrodymų“, kad 44 metų A. Navalnas buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga iš „Novičioko“ grupės.

Vokiečių kanclerės Angelos Merkel teigimu, „tik Rusija gali ir privalo atsakyti“ į su tuo susijusius klausimus.

Maskva įnirtingai neigia esanti kaip nors susijusi su apnuodijimu, o Kremlius „absurdiškais“ vadina kaltinimus Rusijai.

Pirmadienį A. Merkel atstovas pareiškė, kad ji neatmestų galimybės, jog bus paveiktas kelių milijardų eurų vertės dujotiekio „Nord Stream 2“ projektas, jei Rusijai nepavyks nuodugniai ištirti šio reikalo.

M. Rothas pažymėjo, kad šis dujotiekis nėra vien Vokietijos projektas, bet pabrėžė: „Esame atviri visiems variantams dėl sankcijų.“

Bet koks atsakas turėtų būti „derybų ir glaudaus Europos koordinavimo rezultatas“, kalbėjo ministras. Jo šalis šiuo metu pirmininkauja Europos Sąjungai.

Ministras taip pat atkreipė dėmesį, kad rusų opozicionieriaus apnuodijimas turi tarptautinių padarinių.

„Navalno apnuodijimas yra rimtas susitarimo dėl cheminių ginklų pažeidimas, ir labiau tarptautinio, o ne dvišalio pobūdžio“, – sakė M. Rothas ir pridūrė, kad svarbu nusiųsti „aiškų signalą“.

„Mes negalime toleruoti pasikėsinimo nužudyti asmenį, kuris kritikavo Rusijos režimą, vyriausybę ir prezidentą“, – kalbėjo jis.

Ragina bendradarbiauti

Visgi M. Rothas vylėsi, kad sankcijų dar bus galima išvengti.

„Rusijos valdžia vis dar turi galimybę pademonstruoti aiškų savo pasirengimo bendradarbiauti ženklą“, – sakė jis.

A. Navalno padėjėjai teigė įtariantys, kad jis buvo apnuodytas Sibiro oro uoste išgertu puodeliu arbatos.

Praėjusį mėnesį jis pasijuto prastai skrisdamas iš Sibiro į Maskvą ir buvo nugabentas į Omsko ligoninę, kurios gydytojai teigė, kad jo organizme nerado jokių nuodingų medžiagų. Rugpjūčio 22 dieną jis buvo nuskraidintas į vieną Berlyno kliniką.

A. Navalną gydantys vokiečių medikai pirmadienį pranešė, kad pacientas pabudo iš dirbtinės komos ir „reaguoja į verbalinius stimulus“.

Vakarų lyderiai ir daugelis rusų baisėjosi tuo, ką A. Navalno sąjungininkai vadina pirmu žinomu cheminio ginklo panaudojimu prieš kokį nors opozicijos lyderį Rusijos teritorijoje.

Sovietų Sąjungoje baigiantis Šaltajam karui sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ Jungtinės Karalystės Solsberio mieste 2018 metais buvo apnuodytas ir buvęs dvigubas rusų agentas Sergejus Skripalis bei jo duktė Julija.

Daug dienų komos būsenoje praleidę Skripaliai galiausiai pasveiko, tačiau mirė vietos gyventoja Dawn Sturgess, paėmusi išmestą kvepalų buteliuką, į kurį, kaip įtariama, buvo supiltas „Novičiokas“.