Interviu pradėtas filmuoti antradienio rytą, tačiau jis kol kas jokioje žiniasklaidos priemonėje netransliuotas.

Apie tariamo Baltarusijos lyderio pokalbį su garsiausiais Rusijos propagandistais paskelbta su prezidentūros spaudos tarnyba susijusiame platformos „Telegram“ kanale „Pul pervogo“. Propagandistai su A. Lukašenka kalbėjosi Nepriklausomybės rūmuose Minske.

Duodamas interviu Rusijos žiniasklaidos atstovams A. Lukašenka neatmetė, kad valdžioje užsibuvo pernelyg ilgai. Jo žodžius televizijos kanalo „Rossija 1“ eteryje perdavė vienas iš interviu ėmusių žurnalistų Jevgenijus Rožkovas.

„Taip, gali būti, kad aš šiek tiek užsibuvau. Ko gero, mane galima išvysti įsijungus ne tik televizorių, bet ir lygintuvą ar virdulį. Tačiau tik aš dabar galiu apsaugoti Baltarusiją“, – A. Lukašenką pacitavo J. Rožkovas.

Jis pridūrė, kad A. Lukašenka įvardijo antrą vidinę protestų priežastį, jog Baltarusijoje užaugo dvi naujos kartos ir „susiformavo ši nedidelė buržuazinė klasė“.

„Kaip jis pats pasakė, buržuičikų klasė. Ir tai neabejotinai sukėlė nepasitenkinimą. Jie trokšta valdžios“, – A. Lukašenkos nuomonę perdavė J. Rožkovas.

Dar vieną epizodą iš A. Lukašenkos interviu platformos „Telegram“ kanale pacitavo „Rossija 1“ žurnalistė Olga Skabejeva.

Pasak jos, A. Lukašenka pareiškė, kad Svetlanos Cichanouskajos sąjungininkė Maryja Kalesnikava norėjo pabėgti iš Baltarusijos į Ukrainą pas savo seserį.

Vyriausiasis radijo stoties „Govorit Maskva“ redaktorius Romanas Babajanas savo „Telegram“ kanale paskelbė tokią citatą iš interviu su tariamu Baltarusijos lyderiu: „Aš taip paprastai nepasitrauksiu. Ketvirtį amžiaus rūpinausi Baltarusija. Taip paprastai visko nemesiu. Be to, jeigu aš išeisiu, mano šalininkus ims pjauti!“

R. Babajanas pacitavo A. Lukašenkos žodžius apie jo pasirodymą su automatu rankoje.

„Mano pasirodymas su kulkosvaidžiu reiškė tik viena – niekur nebėgau ir esu pasiruošęs iki galo ginti savo šalį“, – A. Lukašenkos žodžius perdavė R. Babajanas.

A. Lukašenka neatmetė pirmalaikių prezidento rinkimų galimybės, bet tik po to, kai įvyks referendumas dėl konstitucinės reformos.

„Mes esame pasirengę įvykdyti konstitucinę reformą, po to neatmetu pirmalaikių prezidento rinkimų (galimybės)", – cituoja A. Lukašenką „Govorit Moskva“ vyriausiasis redaktorius R. Babajanas.

Vyriausioji propagandinio kanalo RT redaktorė Margarita Simonian po interviu pareiškė, kad jis „buvo labai atviras“.

„Mums pasidarė aiškiau, kas vyksta jūsų prezidento sieloje. Jis pasakė keletą labai asmeniškų dalykų“, – teigė RT propagandistė.

Tut.by platformos „Telegram“ kanale cituoja dar vieną A. Lukašenkos pasisakymą, šįkart – apie Baltarusijos opozicijos Koordinacinę tarybą.

„Nesikalbėsiu su Koordinacine taryba, nes nežinau, kas tie žmonės. Jie – ne opozicija. Viskas, ką siūlo, – katastrofa Baltarusijai ir Baltarusijos žmonėms. Jie nori nutraukti visus mūsų ryšius su broliškąja Rusija, nori, kad turėtume mokamą išsilavinimą ir mediciną. Jie nori, kad visos mūsų įmonės būtų sunaikintos, o darbuotojai taptų bedarbiais!“ – cituojamas A. Lukašenka.

Rugsėjo 8 d. M. Simonian, „Pirmojo kanalo“ korespondentas Antonas Vernickis, J. Rožkovas ir R. Babajanas atvyko į Minską paimti interviu iš A. Lukašenkos. RBK skelbia, kad pokalbis su jais vyko Nepriklausomybės rūmuose ir truko daugiau nei dvi valandas.

A. Lukašenka turėtų artimiausiomis dienomis apsilankyti Rusijoje, pirmadienį pranešė Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Intensyviai vykdomi pasiruošimo darbai. Apskritai kalbant, to galima tikėtis artimiausiomis dienomis“, – pridūrė D. Peskovas.

Ekspertai neatmeta galimybės, kad susitikimo su Vladimiru Putinu metu bus pasirašyti dokumentai dėl Baltarusijos integracijos, ypač dėl bendros valiutos įvedimo ir bendrų valdymo organų sukūrimo.

Baltarusijoje jau beveik mėnesį vyksta protestai prieš rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų rezultatus. Jų laimėtoju buvo paskelbtas nuo 1994-ųjų šalį valdantis A. Lukašenka. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Delfi primena, kad antradienį Baltarusijos valstybinis sienos apsaugos komitetas (GPK) patvirtino, jog opozicijos veikėjai Antonas Radniankovas ir Ivanas Kravcovas išvyko į Ukrainą, o Maryja Kalesnikava buvo sulaikyta.

„Antonas Radniankovas, Ivanas Kravcovas ir Maryja Kalesnikava rugsėjo 8 dieną, apie 4 val., pabandė išvykti iš Baltarusijos teritorijos per Aliaksandraukos perėją prie Baltarusijos ir Ukrainos sienos“, – žurnalistams sakė GPK atstovas Antonas Byčkovskis.

Jis pažymėjo, kad „Radniankovas, Kravcovas ir Kalesnikava, važiavę automobiliu BMW, perėjo pasienio muitinės kontrolės punktą ir nuvažiavo Ukrainos link“, bet jiems pamačius pasieniečių padalinį „mašina staigiai padidino greitį, sukeldama pavojų [vieno] kariškio gyvybei“.

Pasak atstovo, „atsižvelgiant į perėjos infrastruktūros ir valstybės sienos linijos toje atkarpoje ypatumus stiprinama valstybės sienos apsauga, buvo dislokuoti papildomi pasieniečių padaliniai“.

Tarp baltarusių ir ukrainiečių perėjų toje vietoje yra 13 km, nuo baltarusių punkto iki sienos – 6 km, sakė jis.

M. Kalesnikava atsidūrė lauke – „iš esmės ją tikriausiai išmetė“ iš transporto priemonės, kuri toliau judėjo Ukrainos link, patikslino A. Byčkovskis.

Jo teigimu, A. Radniankovas ir I. Kravcovas išvyko iš Baltarusijos teritorijos, o M. Kalesnikava šiuo metu yra sulaikyta.

Kitokią versiją skelbia tiek M. Kalesnikavos bendražygiai, tiek Ukrainos pareigūnai.

Ukrainos vidaus reikalų viceministras Antonas Geraščenko pareiškė, kad Baltarusijos opozicionierių A. Rodnenkovo ir I. Kravcovo išvykimas iš šalies buvo „prievartinis ištrėmimas“. „Pridursiu, kad jie išvažiavo ne savo noru. Tai buvo prievartinis ištrėmimas iš gimtinės. Maryjos Kalesnikavos nepavyko išvyti iš Baltarusijos, nes ši drąsi moteris ėmėsi atitinkamų veiksmų, kad negalėtų kirsti sienos. Ji liko Baltarusijos Respublikos teritorijoje“, – sakė A. Geraščenko.

Naujienų agentūra „Interfax“ remdamasi šaltiniu pranešė, kad moteris suplėšė savo pasą.