Pirmame oficialiame komentare apie anglų kalba transliuojamos televizijos CGTN verslo naujienų laidų vedėją Cheng Lei, kuri buvo sulaikyta rugpjūčio 14-ąją, Užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas sakė, kad pareigūnai „priverstinių priemonių“ prieš šią žurnalistę ėmėsi įtarę ją „nusikalstama veikla, keliančia pavojų Kinijos nacionaliniam saugumui“.

Cheng Lei turi Australijos pilietybę.

Šios žurnalistės sulaikymas tapo dar vienu smūgiu pašlijusiems šalių santykiams. Anksčiau šiais metais Kinija perspėjo savo piliečius atsisakyti kelionių į Australiją, o ši paskelbė tokias pačias rekomendacijas dėl Kinijos.

Australijos ir jos didžiausios prekybos partnerės Kinijos santykiai ėmė blogėti prieš daugiau kaip dvejus metus, kai Kanbera ėmėsi veiksmų prieš, jos požiūriu, sparčiai augantį Kinijos politinį kišimąsi ir įtaką šalyje.

Pekinas ypač pasipiktino aktyviu Australijos vaidmeniu, tarptautinei bendrijai raginant ištirti koronaviruso pandemijos, prasidėjusios Kinijos Uhano mieste, kilmę.

Vėliau Kinija ėmėsi veiksmų svarbiam importui iš Australijos varžyti ir paragino kinų studentus bei turistus vengti šios šalies.

Cheng Lei yra antra Pekine sulaikyta garsi Australijos pilietė. 2019 metų sausį Kinija dėl įtarimų šnipinėjimu areštavo rašytoją Yang Hengjuną.