Koordinacinės tarybos prezidiumo narė M. Kalesnikava nekirto Ukrainos sienos, nes, bandant ją prievarta išvežti iš Baltarusijos teritorijos, moteris suplėšė savo pasą. Šį faktą atskleidė informuoti šaltiniai.

„Kai buvo faktiškai bandoma ją deportuoti, M. Kalesnikava suplėšė savo pasą, todėl Ukrainos pasieniečiai jos neįleido į šalį“, – sakė „Interfaks Ukraina“ pašnekovas.

Ukrainos vidaus reikalų viceministras Antonas Geraščenko pareiškė, kad Baltarusijos opozicionierių A. Rodnenkovo ir I. Kravcovo išvykimas iš šalies buvo „prievartinis ištrėmimas“.

„Pridursiu, kad jie išvažiavo ne savo noru. Tai buvo prievartinis ištrėmimas iš gimtinės. Maryjos Kalesnikavos nepavyko išvyti iš Baltarusijos, nes ši drąsi moteris ėmėsi atitinkamų veiksmų, kad negalėtų kirsti sienos. Ji liko Baltarusijos Respublikos teritorijoje“, – sakė A. Geraščenko.

Baltarusijos opozicijos Koordinacinės tarybos nariai Antonas Radniankovas ir Ivanas Kravcovas sulaikyti Ukrainoje. Apie tai pranešė Aliaksandro Lukašenkos režimui pavaldi Baltarusijos naujienų agentūra „BelTA“ su nuoroda į Baltarusijos pasienio komitetą. Ukrainos valstybės sienos tarnybos spaudos sekretorius tokią informaciją paneigė.

Teisininkas Maksimas Znakas, kuris taip pat yra Koordinacinės tarybos narys, sakė, kad M. Kalesnikava neketino išvykti iš Baltarusijos.

„Šioje istorijoje, kurią paskelbė Baltarusijos televizijos, yra daug keisto. Nė vienas iš jų (M. Kalesnikava, A. Rodnenkovas ir I. Kravcovas) neturėjo planų išvykti iš šalies. Mes kalbėjome apie scenarijų, jei bus pasiūlyta – kalėjimas ar užsienis, Maryja aiškiai pasakė, kad niekur neišvažiuos“, – teigė M. Znakas.

„Ne, tikrai niekur nesiruošiu. Tiksliai žinau, kad valdžia labai nori, jog išvažiuočiau, bet aš niekur nevažiuosiu“, – sakė M. Kalesnikava.

Opozicionierių aplinkos šaltinis „Interfaks“ taip pat pranešė, kad M. Kalesnikava, A. Rodnenkovas ir I. Kravcovas neketino išvykti iš Baltarusijos. Pašnekovo teigimu, Baltarusijos specialiosios tarnybos galėjo juos nugabenti prie sienos su Ukraina iš tardymo izoliatoriaus ir liepti palikti šalį.

„Interfaks“ šaltinis patvirtino, kad M. Kalesnikava buvo sulaikyta kirsdama sieną. Jis mano, jog šis incidentas yra specialiųjų tarnybų surengta inscenizacija arba provokacija.

Pasirodžius informacijai apie tai, kad M. Kalesnikava galėjo suplėšyti pasą, jog liktų Baltarusijoje, M. Znakas parašė socialiniame tinkle „Facebook“.

„Esu laimingas, kad Maša pergudravo visus tuos sumanius planus ir šioje situacijoje tapo nugalėtoja. Nežinau, kas nutiko, bet nuoširdžiai tikiu, kad ji suplėšė pasą ar iššoko iš automobilio. Bet kokiu atveju jiems nepasisekė. Dabar sako, kad Maša sulaikyta, – na, gerai, vadinasi, už ją atsakinga mūsų šalis. Jau su tuo sulaikymu kaip nors susidorosime. Vis skaitau valdžios pateikiamą versiją ir niekaip negaliu patikėti, kad viskas taip neišmanėliškai padaryta. Manau, kad Mašą artimiausiu metu paleis, – juk vakar net nesulaikė, o dabar tam pagrindo neturi. Bravo, Maša, puikus pasirodymas ir tiesiog genialus sugrįžimas į teisinę sistemą“, – rašė Koordinacinės tarybos narys.

Baltarusijos valdžia patvirtina, kad M. Kalesnikava sulaikyta

Baltarusijos Valstybinis sienos apsaugos komitetas (GPK) patvirtino, kad opozicijos veikėjai A. Radniankovas ir I. Kravcovas išvyko į Ukrainą, o M. Kalesnikava buvo sulaikyta.

„Antonas Radniankovas, Ivanas Kravcovas ir Maryja Kalesnikava rugsėjo 8 dieną, apie 4 val., pabandė išvykti iš Baltarusijos teritorijos per Aliaksandraukos perėją prie Baltarusijos ir Ukrainos sienos“, – žurnalistams sakė GPK atstovas Antonas Byčkovskis.

Jis pažymėjo, kad „Radniankovas, Kravcovas ir Kalesnikava, važiavę automobiliu BMW, perėjo pasienio muitinės kontrolės punktą ir nuvažiavo Ukrainos link“, bet jiems pamačius pasieniečių padalinį „mašina staigiai padidino greitį, sukeldama pavojų [vieno] kariškio gyvybei“.

Pasak atstovo, „atsižvelgiant į perėjos infrastruktūros ir valstybės sienos linijos toje atkarpoje ypatumus stiprinama valstybės sienos apsauga, buvo dislokuoti papildomi pasieniečių padaliniai“.

Tarp baltarusių ir ukrainiečių perėjų toje vietoje yra 13 km, nuo baltarusių punkto iki sienos – 6 km, sakė jis.

M. Kalesnikava atsidūrė lauke – „iš esmės ją tikriausiai išmetė“ iš transporto priemonės, kuri toliau judėjo Ukrainos link, patikslino A. Byčkovskis,

Jo teigimu, A. Radniankovas ir I. Kravcovas išvyko iš Baltarusijos teritorijos, o M. Kalesnikava šiuo metu yra sulaikyta.

Ukrainos valstybinė sienos apsaugos tarnyba savo ruožtu naujienų agentūrai „Interfax“ nurodė, kad į šalį atvyko A. Radniankovas ir I. Kravcovas, bet M. Kalesnikava ukrainiečių perėjoje nepasirodė.

Kaip sakė tarnybos atstovas Andrijus Demčenka, A. Radniankovas ir I. Kravcovas šiuo metu atlieka būtinas kontrolės procedūras dėl valstybinės sienos kirtimo.

Šaltinis opozicionierių aplinkoje anksčiau „Interfax“ sakė, kad minimų trijų opozicijos Koordinacinės tarybos narių bandymas kirsti sieną su Ukraina galėjo būti specialiųjų tarnybų inscenizacija.

„Nei Antonas Radniankovas, nei Ivanas Kravcovas, nei Maryja Kalesnikava neplanavo išvykti į užsienį. Jie [tam] kategoriškai nepritarė. Prie sienos atsidūrė po sulaikymo. Tikriausiai juos ten nuvežė iš tardymo izoliatoriaus ir, kaip Volhą Kavalkovą, privertė išvykti iš šalies“, – sakė šaltinis.

Šaltinio nuomone, specialiosios tarnybos galėjo inscenizuoti M. Kalesnikavos bandymą nelegaliai kirsti sieną: „Tikriausiai įvyko inscenizacija, tokia provokacija, per kurią Kalesnikavą ir sulaikė.“