Valstybinė naujienų agentūra „BelTA“ skelbia, esą opozicionieriai bandė neteisėtai išvykti iš Baltarusijos teritorijos. Agentūros teigimu, M. Kalesnikava buvo sulaikyta, o A. Rodnenkovas ir I. Kravcovas šiuo metu yra Ukrainoje.

Socialiniame tinkle „Telegram“ esančiame „BelTA“ kanale buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame I. Kravcovas pareiškia, jog nusprendė išvykti iš Baltarusijos. Įrašas padarytas kelios minutės prieš tai, kai I. Kravcovas kirto sieną, nurodo „BelTA“. Kokiomis aplinkybėmis iš tiesų darytas vaizdo įrašas, neaišku.

„Nusprendžiau išvykti iš šalies teritorijos. Ir dabar mes, įskaitant Maryją Kalesnikavą, kirsime Baltarusijos Respublikos sieną ir kuriam laikui išvyksime“, – įraše sako I. Kravcovas.


„Rugsėjo 8 d., po ketvirtos valandos ryto, A. Rodnenkovas, I. Kravcovas ir M. Kalesnikava kirto pasienio kontrolės punktą „Aleksandrovka“ ir patraukė Ukrainos link“, – pranešė Baltarusijos valstybinio pasienio komiteto oficialusis atstovas Antonas Bičkovskis.

O televizijos kanalas „Belarus 1“ savo „Telegram“ kanale nurodė, kad A. Rodnenkovas ir I. Kravcovas „šiąnakt pabėgo į užsienį“.

„Dabar jie yra Ukrainos teritorijoje. Jų kolega M. Kalesnikava bandė neteisėtai išvykti iš Baltarusijos Respublikos teritorijos, tačiau buvo sulaikyta pasienyje“, – teigiama pranešime.

Valstybinio pasienio komiteto darbuotojai negalėjo patvirtinti šios informacijos ir pakartojo, kad visi trys asmenys buvo patikrinti pasienio kontrolės punkte.

Teisininkas Maksimas Znakas, kuris taip pat yra Koordinacinės tarybos narys, sakė, kad M. Kalesnikava neketino išvykti iš Baltarusijos.

„Šioje istorijoje, kurią paskelbė Baltarusijos televizijos, yra daug keisto. Nė vienas iš jų (M. Kalesnikava, A. Rodnenkovas ir I. Kravcovas) neturėjo planų išvykti iš šalies. Mes kalbėjome apie scenarijų, jei bus pasiūlyta – kalėjimas ar užsienis, Maryja aiškiai pasakė, kad niekur neišvažiuos“, – teigė M. Znakas.

„Ne, tikrai niekur nesiruošiu. Tiksliai žinau, kad valdžia labai nori, jog išvažiuočiau, bet aš niekur nevažiuosiu“, – sakė M. Kalesnikava.


Opozicionierių aplinkos šaltinis „Interfaks“ taip pat pranešė, kad M. Kalesnikava, A. Rodnenkovas ir I. Kravcovas neketino išvykti iš Baltarusijos.

Pašnekovo teigimu, Baltarusijos specialiosios tarnybos galėjo juos nugabenti prie sienos su Ukraina iš tardymo izoliatoriaus ir liepti palikti šalį. „Interfaks“ šaltinis patvirtino, kad M. Kalesnikava buvo sulaikyta kirsdama sieną. Jis mano, jog šis incidentas yra specialiųjų tarnybų surengta inscenizacija arba provokacija.

Anonimiškame vyriausybę remiančiame „Telegram“ kanale „Geltonosios slyvos“ tvirtinama, kad opozicijos Koordinacinės tarybos nariai mėgino „prasibrauti“ per sieną automobiliu ir neva vos nepartrenkė sienos apsaugos pareigūno, tada M. Kalesnikavą „išmetė iš automobilio“.

Kitame vyriausybę palaikančiame „Telegram“ kanale „ATN News“ buvo paskelbtas „prasiveržimo“ vaizdo įrašas. Jame matyti, kaip nenustatytas automobilis ramiai kerta pasienio kontrolės punktą.

„Automobilio patikros metu jiems neišlaikė nervai. Staigiai pasukę Ukrainos pusėn, jie vos nepartrenkė sienos apsaugos pareigūno. Tada M. Kalesnikavą praktiškai išmetė iš automobilio“, – teigiama pranešime.

Automobilis, kuriuo esą vyko Maryja Kalesnikava

Portalas tut.by remdamasis liudininkais pranešė, kad M. Kalesnikavą pirmadienį ryte Minsko centre nežinomi asmenys įsodino į mikroautobusą ir kažkur išsivežė.

Koordinacinės tarybos prezidiumo narys Pavelas Latuška tuomet naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad M. Kalesnikava galėjo būti sulaikyta.

Iš Baltarusijos išvykęs P. Latuška taip pat sakė, kad šis jo sprendimas buvo susijęs su jam Valstybės saugumo komiteto (KGB) darytu spaudimu.

Reikalauja atsakymų

Opozicinė Koordinacinė taryba pranešė, kad M. Kalesnikavą „Minsko centre pagrobė nežinomi žmonės“. Taip pat dingo Koordinacinės tarybos vykdomasis sekretorius Ivanas Kravcovas ir spaudos sekretorius Antonas Rodnenkovas.

M. Kalesnikavos artimieji kreipėsi į miliciją dėl moters dingimo.

„Maryjos Kalesnikavos artimieji pateikė skundą milicijai dėl jos dingimo fakto. Policija sakė, kad pareiškimas priimtas, jie ieško Maryjos“, – sakoma opozicijos politiko, buvusio bankininko ir pretendento į prezidentus Viktaro Babarykos kanale, platformoje „Telegram“.

Baltarusijos pareigūnai jau yra sulaikę kelis Koordinacinės tarybos narius ir apklausę kitus narius, įskaitant M. Kalesnikavą, vykdydami tyrimą dėl įtariamo bandymo užgrobti valdžią.

38 metų M. Kalesnikava, vienintelė iš trijų Sviatlanos Cichanouskajos kampanijai vadovavusių moterų, dar yra Baltarusijoje, kur augantis opozicijos judėjimas po ginčijamų rugpjūčio 9-osios rinkimų rengia didžiules demonstracijas nepaisydamas A. Lukašenkos bauginamo jėgos demonstravimo.

S. Cichanouskaja išvyko į kaimyninę Lietuvą, o kita jos kampanijos partnerė Veranika Capkala šiuo metu yra Ukrainoje.

Vokietija ir Didžioji Britanija pirmadienį pareikalavo atsakymų dėl M. Kalesnikavos, kuri, kaip teigia šalininkai, buvo pagrobta Minsko centre drauge su Koordinacinės tarybos atstovu ir vykdomuoju sekretoriumi, buvimo vietos.

Koordinacinę tarybą opozicija įsteigė siekdama taikaus valdžios perdavimo A. Lukašenkos pagrindinei varžovei rinkimuose Sviatlanai Cichanouskajai nepripažinus 26 metus šalį valdančio lyderio pareiškimo, kad jis laimėjo rugpjūčio 9 dieną įvykusius prezidento rinkimus surinkęs juose 80 proc. balsų.

Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad sekmadienį dėl neteisėtų masinių susibūrimų buvo areštuoti 633 žmonės. Tai – viena didžiausių areštų bangų per masines demonstracijas, prasidėjusias po rinkimų.

„ES tikisi, kad Baltarusijos valdžia tuojau pat paleis visus žmones, dėl politinių priežasčių sulaikytus prieš suklastotus rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimus ir po jų“, – sakė bloko užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

„ES įves sankcijas asmenims, atsakingiems už smurtą, represijas ir rinkimų rezultatų klastojimą“, – pridūrė jis.

Reikšdamas susirūpinimą dėl M. Kalesnikavos, Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas pareikalavo „aiškumo dėl visų Baltarusijos politinių kalinių buvimo vietos ir jų paleidimo“.

Britanijos užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas pridūrė: „Rimtai susirūpinęs dėl Maryjos Kalesnikavos gerovės Baltarusijoje. Lukašenkos režimui jos saugus sugrįžimas privalo tapti didžiausiu prioritetu. Režimas privalo liautis žiauriai elgtis su protestuotojais, paleisti politinius kalinius ir pradėti dialogą su opozicija.“

Kanados užsienio reikalų ministras Francois-Philippe'as Champagne'as paragino „paleisti sulaikytus žmones, tarp jų – opozicijos narius ir žurnalistus“.

„Naujausi savavališki svarbiausių opozicijos balsų areštai ir represijos yra nepriimtini“, – pabrėžė jis.