„Visiškai nepriimtina, kad buvo panaudotas uždraustas cheminis ginklas, ir Rusija privalo atlikti visapusišką, skaidrų tyrimą“, – Dominicas Raabas parašė socialiniame tinkle „Twitter“.

Rusijos ambasadorius Londone Andrejus Kelinas savo ruožtu sakė, kad JK nepagrįsti kaltinimai ir situacijos politizavimas yra nepriimtini.

„Rusijos pusė atkreipė dėmesį į nepagrįstų kaltinimų nepriimtinumą ir klausimo, kuris yra grynai medicininio ir teisinio pobūdžio, politizavimą. Taip pat buvo išreikštas suinteresuotumas nustatyti visus faktus, susijusius su šiuo įvykiu. Buvo paaiškinta, kokie veiksmai šiuo tikslu vykdomi Rusijoje“, – sakoma ambasados pranešime.

„Atkreiptas dėmesys į Vokietijos pusės nenorą atsakyti į oficialų Rusijos kompetentingų institucijų prašymą“, – priduriama jame.

„Atsižvelgdamas į skambančias prielaidas apie Navalno apnuodijimą uždrausta chemine medžiaga, Kelinas dar kartą patvirtino, kad Rusija visiškai laikosi savo įsipareigojimų pagal Cheminio ginklo konvenciją“, – teigiama pranešime.

Kovotojas su korupcija A. Navalnas praėjusį mėnesį pasijuto blogai skrydžio iš Tomsko į Maskvą metu. Iš pradžių jis gydytas ligoninėje Sibire, o vėliau buvo pervežtas į kliniką „Charite“ Berlyne.

Vokietija praėjusią savaitę paskelbė, jog esama „neabejotinų įrodymų“, kad prezidento Vladimiro Putino kritikas buvo apnuodytas viena iš sovietų laikais sukurtų nervus paralyžiuojančių „Novičioko“ grupės medžiagų.

A. Navalno bendražygiai sako, jog šios kovinės medžiagos panaudojimas rodo, kad gali būti atsakinga tik Rusijos valstybė, bet Kremlius kategoriškai neigia bet kokias sąsajas.

NATO praėjusią savaitę paskelbė pareiškimą, ragindama Rusiją laikytis tarptautinių įsipareigojimų pagal Cheminio ginklo konvenciją ir nubausti už A. Navalno apnuodijimą atsakingus asmenis.

Anksčiau pirmadienį „Charite“ pranešė, kad A. Navalnas pabudo iš dirbtinės komos ir jo būklė pagerėjo.