Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius ir Kosovo ministras pirmininkas Avdullah Hoti pirmadienį turi susitikti akis į akį antrame Europos Sąjungos tarpininkaujamų derybų etape ir pabandyti išspręsti nesutarimus, likusius praėjus daugiau nei dviem dešimtmečiams po etninio konflikto.

Šios jų derybos vyksta po plačiai nušviesto viršūnių susitikimo Baltuosiuose rūmuose, kur A. Vučičius ir A. Hotis įsipareigojo gerinti ekonominius santykius tarp šalių, o Serbija – perkelti savo ambasadą į Jeruzalę.

ES vis dar palaiko vadinamąjį „dviejų valstybių sprendinį“, pagal kurį Jeruzalė turi būti Izraelio ir būsimos Palestinos valstybės sostinė. Bendrijos diplomatinė misija yra įsikūrusi Tel Avive.

Briuselis tikisi, kad tokios narystės ES siekiančios šalys kaip Serbija laikysis jos užsienio politikos.

„Šiame kontekste bet kokie diplomatiniai žingsniai, galintys sukelti abejonių dėl ES bendros pozicijos Jeruzalės klausimu, kelia rimtą susirūpinimą ir apgailestavimą“, – ES atstovas užsienio reikalams Peteris Stano sakė žurnalistams Briuselyje.

Sulaužydama ilgametę diplomatinę tradiciją JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija 2017 metų gruodį pripažino Jeruzalę Izraelio sostine ir perkėlė savo ambasadą į šį miestą.