JK negali leisti, kad taikos procesui arba jos vidaus rinkai „netyčia pakenktų nenumatytos [su Šiaurės Airija susijusio „Brexit“ protokolo] pasekmės“, pareiškė ministro pirmininko Boriso Johnsono atstovas.

„Todėl mes imamės tam tikrų pagrįstų veiksmų, kad išaiškintume specifinius Šiaurės Airijos protokolo elementus nacionalinėje teisėje, kad pašalintume bet kokius neaiškumus ir užtikrintume, kad vyriausybė visada galėtų vykdyti savo įsipareigojimus Šiaurės Airijos žmonėms“, – sakė jis žurnalistams.

Tuo metu „Financial Times“ pranešė, kad B. Johnsonas planuoja priimti teisės aktus, kuriais būtų pakeista dalis išstojimo sutarties, dėl kurios JK ir ES susitarė pernai spalį.

Pareigūnai patvirtino, kad JK vidaus rinką ir prekybą reguliuojantis įstatymas bus pateiktas parlamentui trečiadienį, tačiau patikino, kad pakeitimai dėl Šiaurės Airijos yra tik techniniai.

Protokole numatyta, kad Šiaurės Airija, vienintelė sausumos sieną su ES turėsianti Jungtinės Karalystės dalis, turės laikytis kai kurių Bendrijos taisyklių, kad ši siena liktų atvira.

Patikrinimų pasienyje su Airija panaikinimas buvo vienas svarbiausių punktų 1998 metų Didžiojo penktadienio susitarime, užbaigusiame 30 metų trukusius neramumus provincijoje.

Siūlomi pakeitimai turėtų užtikrinti, kad iš Šiaurės Airijos į Didžiosios Britanijos salą atkeliaujančios prekės nebūtų be reikalo stabdomos, ir išaiškinti, kad šioje teritorijoje lieka galioti ES taisyklės dėl valstybės pagalbos, sakė britų pareigūnai.

Vėlesnis įstatymas suteiks britų vyriausybės ministrams teisę įsikišti, jeigu iš Didžiosios Britanijos į Šiaurės Airiją vežamos prekės yra priskiriamos „rizikingoms“ įvežimui į Airiją ir, tuo pačiu, į ES bendrąją rinką.

Šių pakeitimų reikia nepaisant, ar Jungtinei Karalystei ir Europos Sąjungai iki metų pabaigos pavyks sudaryti laisvos prekybos sutartį, ar ne, sakė pareigūnai.

„Mes esame visiškai įsipareigoję laikytis ir Išstojimo susitarimo, ir Šiaurės Airijos protokolo“, – sakė atstovas.