Nuo Minsko iki Bazelio toli. Reguliarūs skrydžiai į Šveicariją nevykdomi. Greičiausiai iš Baltarusijos sostinės į miestą prie Reino galima nukakti per šešias valandas su persėdimu Budapešte. Tik rugpjūčio 30 dieną vienas lėktuvas visgi pakilo tiesioginiam skrydžiui. Remiantis lėktuvų judėjimą fiksuojančiu portalu „Radarbox“, „Gulfstream“ verslo klasės privatus lėktuvas G550 iš Minsko pakilo netrukus po 13 val., o jau po dviejų valandų leidosi Bazelyje.

Bazelio oro uosto atstovai spaudai patvirtino faktą, kad minėtasis lėktuvas nusileido oro uoste. Spėjama, kad nuo to laiko lėktuvas stovi Bazelyje. Informacijos, kad lėktuvas galėjo išskristi, nėra.

Kaip rašo Šveicarijos laikraštis, lėktuvas nudažytas Baltarusijos vėliavos spalvomis.

„Spalvinis lėktuvo sprendimas kone identiškas „Boeing 747“, kuriuo kaip prezidentiniu lėktuvu naudojasi Baltarusijos prezidentas A. Lukašenka. Spėjama, kad ir lėktuvas, kurio borto numeris EW-001PJ, prieš septynias dienas nusileidęs Bazelyje, yra skirtas konkrečiai A. Lukašenkai ir jo šeimai.

Apie asmeninį A. Lukašenkos lėktuvą pirmą kartą šių metų sausį pranešė šalies opozicijai artimas „Telegram“ kanalas NEXTA. Po šio pranešimo Baltarusijos valdžios atstovė kategoriškai atmetė informaciją, esą, A. Lukašenka turi nuosavą lėktuvą.

„Bet tai nereiškia, kad valstybės lėšomis A. Lukašenkai negalėjo būti nupirktas privatus lėktuvas“, – pabrėžiama straipsnyje.

Leidinyje rašoma, kad paskutiniu metu lėktuvu „Gulfstream“ skraidė A. Lukašenkos sūnus Viktoras ir su juo susiję oligarchai. Lukašenka jaunesnysis kontroliuoja šalies saugumo aparatą, jis kaltinamas ir tuo, jog yra atsakingas už itin žiaurų protestų malšinimą. Paskutinį kartą Viktoras Lukašenka oficialaus vizito Šveicarijoje lankėsi 2020 metų sausį.

Tik ką baltarusiškas „Gulfstream EW-001PJ“ tada šiuo metu veikia Bazelyje? Ar juo atskrido Lukašenkos šeimos nariai? Galbūt jis į užsienį išskraidino vertingą krovinį? Užsienio reikalų ministerija neturi informacijos, ar Šveicarijoje yra bent vienas Lukašenkos šeimos narys, ir ar buvo pastaruoju metu, paaiškino Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai.

„Susisiekti su Baltarusijos diplomatine atstovybe Berne nepavyko. Kaip teigia šaltinis, turintis daug informacijos apie Berno oro uostą, greičiausiai lėktuvas į Šveicariją atskrido techninei priežiūrai“, – teigiama straipsnyje.

„Tai, kad prezidentas, prieš kurį į gatves išeina šimtai tūkstančių žmonių, ir kuris savo šalį valdyti gali tik pasitelkęs milicijos smurtą, kone liguistai nerimauja ir dėl savo privataus lėktuvo technikos būklės, visai galimas dalykas. Bet tam lėktuvui vos vieneri metai“, – patikslinama straipsnyje.

„Gulfstream G550“ pagamintas 2019 metų pavasarį Jungtinėse Valstijose. Šio vos aštuonių vietų lėktuvo kaina siekia 61 mln. dolerių, o jo priežiūra kiekvienais metais, įskaitant antikorozines priemones, siekia maždaug milijoną dolerių. Dar visai neseniai šis verslo klasės lėktuvas priklausė Austrijos aviacijos bendrovei „Avcon Jet“. 2019 metų rudenį jis buvo parduotas ir išskrido į Baltarusiją“, – teigiama straipsnyje.

„Vargu, ar tokiam sąlyginai naujam lėktuvui reikalingi rimti techniniai darbai. O jeigu ir reikalingi, tai kodėl juos būtina atlikti būtent Šveicarijoje? Bazelio oro uoste veikia bendrovių, besispecializuojančių ne tik orlaivių remonto, bet ir prabangaus asmeninių lėktuvų įrengimo srityje“, – teigia publikacijos autoriai.

Bazelyje, kaip rašo minėtasis Šveicarijos dienraštis, Baltarusija taip pat turi atstovybę, tačiau Baltarusijos garbės konsulas Šveicarijoje Germannas Bayeleris teigia „neturintis informacijos“ apie lėktuvo „Gulfstream EW-001PJ“ buvimą Šveicarijoje.

„Anksčiau jo darbuotojas, kalbantis su ryškiu rusišku akcentu, telefonu energingai neigė faktą, jog Šveicarijoje iš viso yra baltarusiškas lėktuvas: anot jo, „tai 100 proc. melaginga informacija“, – skelbia „Tages-Anzeiger“.