BBC korespondentas Steve'as Rosenbergas pastebėjo ir socialiniuose tinkluose pasidalijo nuotrauka, kurioje matomas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas iš puodelio gurkšnojantis arbatą.

Kalendorius pasirodė praėjus vos keletui savaičių po to, kai rugpjūčio 20 dieną Rusijos opozicijos veikėjas Aleksejus Navalnas buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančiais nuodais „Novičiok“. Manoma, kad nuodai galėjo patekti į vyro kūną šiam geriant arbatą oro uosto kavinėje.

Rusijos opozicijos lyderis A. Navalnas praėjusį mėnesį blogai pasijuto lėktuve, kuriuo iš Tomsko miesto Sibire turėjo grįžti į Maskvą. Lėktuvas nutūpė Omske, ir A. Navalnas dvi dienas buvo gydomas šio miesto ligoninėje, o vėliau buvo perkeltas specializuotam gydymui į kliniką Berlyne.

Atlikus tyrimus karo ligoninėje Vokiečių mokslininkai paskelbė radę „Novičiok“ grupei priklausačių nuodų pėdsakų.

Kremlius neigė atsakomybę už šį apnuodijimą, o rusų užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas yra sakęs, kad Vokietija dar nepateikė savo išvadų Maskvos prokurorams.

Kaip rašo „Der Spiegel“, nuodingosios medžiagos kiekis A. Navalno odos, kraujo ir šlapimo mėginiuose buvo minimalus, tačiau jų tyrimų rezultatai yra patikimi.

Remiantis žurnalo duomenimis, nuodingosios medžiagos pėdsakų taip pat buvo aptikta ant buteliuko, kurį A. Navalnas turėjo su savimi ir kurį jo giminaičiai perdavė Berlyno gydytojams. Spėjama, kad opozicionierius iš buteliuko gėrė po apnuodijimo, todėl ant jo liko nuodingosios medžiagos.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel paragino Maskvą pateikti paaiškinimus dėl numanomo A. Navalno apnuodijimo. Anot jos, opozicionierius tapo nusikaltimo auka ir yra tiksliai nustatyta, kad jo organizme aptikta medžiagos, priklausančios tai pačiai grupei kaip ir „Novičiokas“.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Maskva pasirengusi visapusiškai bendradarbiauti su Vokietija aiškinantis situaciją dėl A. Navalno. Tačiau jis pridūrė, kad į ankstesnius oficialius Maskvos paklausimus Berlynas iki šiol neatsakė.

D. Peskovas taip pat sakė, kad „iki ligonio perkėlimo į Berlyną mūsų šalyje laikantis visų tarptautinių standartų buvo atliktas kompleksas tyrimų, jokių nuodingųjų medžiagų nebuvo aptikta“.