Apie tai tut.by papasakojo liudininkė. Vėliau paaiškėjo, kad susisiekti nepavyksta ir su keliais kitais tarybos nariais, jų buvimo vieta nežinoma.

„Mačiau ją anksčiau, todėl ir atpažinau. Dar norėjau prie jos prieiti, pasikalbėti, padėkoti, bet tada persigalvojau, nusprendžiau, kad žmogus ir taip pervargęs. Paėjau į priekį, vieną akimirką pamaniau, kad atsisuksiu ir parodysiu Mašai širdelę. Netoli muziejaus mačiau stovintį tamsų autobusiuką su užrašu „Sviaz“, gale buvo žymė „Sobol“. Paėjau į priekį ir išgirdau ant asfalto krintančio telefono garsą, kažkokį smūgį, apsisukau ir išvydau, kad civiliais drabužiais vilkintys žmonės su kaukėmis į tą autobusiuką prievarta sodina Maryją, iškrinta jos telefonas, vienas iš tų žmonių tą telefoną paima, šoka į autobusiuką, ir jie išvažiuoja“, – pasakojo liudininkė Anastasija.

Mergina nufilmuoti to, ką matė, nedrįso, nes buvo pernelyg arti nepažįstamų kaukėtų žmonių ir išsigando, kad ją sulaikys.

Marija Kolesnikova

M. Kalesnikavos telefonas neišjungtas, tačiau juo niekas neatsiliepia. Koordinacinės tarybos atstovas spaudai Antonas Rodnenkovas dar 10.13 val. tut.by sakė, kad Marija miesto centre lankėsi viena, tvarkė reikalus.

Apie jos dingimą A. Rodnenkovas sužinojo iš žurnalistų ir pradėjo aiškintis, kur ji galėtų būti. 11 val. A. Rodenenkovo telefonas jau buvo išjungtas.

„Kur yra Maryja ir Antonas, aš nežinau, su jais susisiekti man nepavyksta. Taip pat nepavyksta susisiekti ir su dar vienu Koordinacinės tarybos nariu, ERAM viceprezidentu Maksimu Bogrecovu ir tarybos vykdomuoju sekretoriumi Ivanu Kravcovu“, – žurnalistams teigia Koordinacinės tarybos narys Maksimas Znakas.

Tiesa, kiek vėliau žurnalistams pavyko susisiekti su M. Bogrecovu.

Minsko milicija nesulaikė Baltarusijos opozicijos Koordinacinės tarybos prezidiumo narės M. Kalesnikavos, pirmadienį naujienų agentūrai „Interfax“ nurodė sostinės vykdomojo komiteto vyriausioji vidaus reikalų valdyba.

„Minsko milicija jos nesulaikė“, – sakė valdybos atstovas.

Vidaus reikalų ministerijos atstovė Volha Čemodanova savo ruožtu sakė kol kas negalinti pateikti jokios informacijos apie numanomą M. Kalesnikavos sulaikymą.

Koordinacinės tarybos prezidiumo narys Pavelas Latuška „Interfax“ teigė, kad M. Kalesnikava gali būti sulaikyta ir kad taip pat neįmanoma susisiekti su keliais kitais Koordinacinės tarybos nariais.

„Lukašenkos likimas – tik laiko klausimas. V. Babaryka visada sakė: „Žmonių valios nesufalsifikuosi.“ Dabartiniai įvykiai yra to įrodymas. Kai dauguma baltarusių žino, kad iš jų pavogė balsus, kad A. Lukašenka nėra jų prezidentas, jokios lazdos, milicijos furgonai ir smurtas neprivers patikėti, kad yra kitaip. Baltarusiai jau niekada nebesitaikstys. Tai – labai svarbus psichologinis momentas. Būtent todėl praėjus 26 dienoms po rinkimų protestai nesiliauja. Jie transformuojasi, įgauna kitokių formų, bet nesiliauja“, – kalbėjo M. Kalesnikava.

Paklausta, ar nesiruošia vykti į užsienį, moteris sakė: „Ne, tikrai niekur nesiruošiu. Tiksliai žinau, kad valdžia labai nori, kad išvažiuočiau, bet aš niekur nevažiuosiu.“

Delfi primena, kad didžiulės protestuotojų minios sekmadienį išėjo į Baltarusijos sostinės Minsko gatves raginti Aliaksandrą Lukašenką perduoti valdžią, nepaisydamos areštų grėsmės ir didelių saugumo pajėgų dislokavimo.

Minske tris savaitgalius protestuodavo daugiau kaip 100 tūkst. žmonių, o šį sekmadienį, kaip pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai, minia galėjo būti dar didesnė.

Minsko centre buvo dislokuota karių, vandens patranka, šarvuotųjų transporto ir žvalgymo priemonių, bet tai neatbaidė protestuotojų iš įvairiausių visuomenės grupių – nuo tėvų su vaikais iki studentų ir dvasininkų.

Visoje šalyje sekmadienį buvo areštuota apie 250 žmonių, 175 iš jų – Minske, nurodo žmogaus teisių centras „Viasna“.

Vidaus reikalų ministerijos atstovai atsisakė patvirtinti šiuos skaičius.

Daug protestuotojų nešė raudonos ir baltos spalvų vėliavas, plakatus. Viena grupė mušė būgnus, grojo kitais instrumentais.

„Nepaisydami lietaus ir valdžios spaudimo, nepaisydami represijų Minske susirinko daug daugiau žmonių nei praėjusį sekmadienį, – žurnalistams sakė opozicijos veikėja M. Kalesnikava. – Aš įsitikinusi, kad protestai tęsis, kol mes laimėsime.“

Baltarusijoje jau beveik mėnesį vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Opozicijos kandidatė rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja tvirtina laimėjusi rinkimus, bet A. Lukašenkos saugumo pajėgos sulaikė tūkstančius protestuotojų, kurių daugelis kaltino miliciją mušimu ir kankinimais. Slopinant demonstracijas keli žmonės žuvo.

Valdžios spaudžiama S. Cichanouskaja išvyko iš Baltarusijos į kaimyninę Lietuvą.