M. Barnier taip pakomentavo žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, kad JK gali siekti priimti įstatymą, kuriuo būtų pakeisti esminės „Brexit“ sutarties dalys.

„Viskas, kas buvo pasirašyta, turi būti gerbiama“, – radijui „France Inter“ sakė M. Barnier, reaguodamas į „Financial Times“ straipsnį, kuriame teigiama, kad britų premjeras Borisas Johnsonas nori pakeisti susitarimus dėl Šiaurės Airijos statuso ir valstybės paramos.

M. Barnier tvirtino aptarsiantis pasirodžiusią informaciją su JK derybininku Davidu Frostu per šią savaitę vyksiantį aštuntąjį derybų dėl JK ir ES santykių po pereinamojo „Brexito laikotarpio ratą.
„Man svarbu, ką sako ir daro premjeras ir pati britų vyriausybė“, – sakė M. Barnier.

Kalbėdamas apie Šiaurės Airiją, M. Barnier tikino, kad, pagal išstojimo sutartį, Šiaurės Airijoje galios ES Bendrosios rinkos taisyklės. Taip būtų išvengta sienos tarp Šiaurės Airijos ir Airijos, tačiau iš esmės būtų sukurta siena tarp Šiaurės Airijos ir Didžiosios Britanijos.

Šiuo žingsniu siekiama išvengti neramumų ir įtampos tarp Šiaurės Airijos ir Airijos, kurie iš esmės aprimo po 1998 m. pasirašyto Didžiojo penktadienio susitarimo.

„Sausumos sienos nebuvimas yra taikos sąlyga nuo pat konflikto pabaigos. Tai taip pat yra sąlyga vieningai ir bendrai visos salos ekonomikai bei ES Bendrajai rinkai“, – teigė M. Barnier.

Savo ruožtu B. Johnsonas pareiškė, kad susitarimas su ES dėl tolesnių santykių turi būti pasirašytas iki spalio 15 d.

„Jei nesusitarsime iki tada, nemanau, kad turėsime laisvosios prekybos sutartį“, – pareiškė jis.
JK oficialiai išstojo iš ES sausio 31 d., tačiau iki šių metų pabaigos galioja pareinamasis laikotarpis, kurio metu JK vis dar yra saistoma ES įstatymų.