Maroko iniciatyva surengtas susitikimas prasidėjo pajūrio mieste Buznikoje, į pietus nuo sostinės Rabato.

„Libijos dialogu“ pramintose derybose dalyvauja penki Tripolyje įsikūrusios, Jungtinių Tautų pripažįstamos Nacionalinės santarvės vyriausybės (NSV) nariai ir penki žmonės iš rytiniame Libijos mieste Tobruke įsikūrusio parlamento.

Maroko užsienio reikalų ministras Nasseras Bourita prieš delegatų susitikimą už uždarų durų sakė, kad Libijos krizę turi išspręsti patys Libijos žmonės, globojant JT.

Chaosas Libijoje viešpatauja nuo NATO paremto 2011 metų sukilimo, per kurį buvo nuverstas ir nužudytas ilgametis diktatorius Muamaras Kadhafi.

Krizė padidėjo pernai, kai maršalas Khalifa Haftaras, remiantis parlamentą Tobruke, pradėjo puolimą Tripoliui užimti.

Egipto, Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) ir Rusijos remiamo Kh. Haftaro pajėgas anksčiau šiais metais atrėmė Turkijos remiamos NSV pajėgos. Pastaruoju metu kovos vyko aplink Sirto miestą prie Viduržemio jūros, kuris yra vartai į Libijos rytinius naftos telkinius ir eksporto terminalus.

Rugpjūčio 22 dieną konkuruojančios administracijos atskirai paskelbė, kad nutrauks visus karo veiksmus ir surengs nacionalinius rinkimus. Šiuos žingsnius gyrė pasaulio galios.

Sekmadienio susitikimas Maroke sutapo su Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano ir NSV lyderio Fayezo al Sarrajo derybomis Stambule, apie kurias nedetalizuodama paskelbė Turkijos prezidentūra.

2015-aisiais Maroke vyko taikos derybos, nulėmusios Jungtinių Tautų pripažįstamos NSV suformavimą.