Rinkimai turėjo įvykti sekmadienį, tačiau miesto lyderė Carrie Lam vasarą juos atidėjo vieneriems metams. Savo sprendimą jį motyvavo užsikrėtimo koronavirusu atvejų gausėjimu. Tačiau kritikai mano, kad jos vyriausybė iš tikrųjų nerimavo, jog opozicija gali gauti daugiau vietų parlamente, jei balsavimas vyktų pagal grafiką.

Honkongą pernai buvo apėmęs chaosas, vyko demokratijos šalininkų, pasipiktinusių numanomu Kinijos noru suvaržyti miesto laisves, susirėmimai su policija.

Neramumai nuslopo įvedus suvaržymus dėl koronaviruso ir įsigaliojus kontroversiškam nacionalinio saugumo įstatymą, pagal kurį jau buvo areštuota dešimtys žmonių, įskaitant vieną garsų žiniasklaidos magnatą.

Sekmadienį Honkonge buvo sulaikyta viena moteris, apkaltinta užpuolimu ir šūkių už nepriklausomybę skleidimu, pranešė policija. Pasak jos, tokie šūkiai yra neteisėti pagal paminėtą saugumo įstatymą.

Policija taip pat panaudojo pipirines dujas prieš protestuotojus miesto Kaulūno rajone, pranešė laikraštis „South China Morning Post“.

Iš viso buvo areštuota mažiausiai 90 žmonių, dauguma jų dėl įtariamo neteisėto susirinkimo, informavo policijos departamentas.

Anot „South China Morning Post“ protestuotojai buvo iškėlę transparantą su užrašu, kritikuojančiu sprendimą atidėti rinkimus.

„Noriu pasinaudoti savo teise balsuoti!“, – aktyvistą Leung Kwok-hungą citavo leidinys.

Pasak laikraščio, jis vėliau buvo sulaikytas.