Dėl taifūno „Haishen“, kurį sinoptikai vadina „dideliu“ ir „itin smarkiu“, trys milijonai gyventojų sulaukė patarimo evakuotis, ypač iš Kiūšiū – vienos pagrindinių Japonijos salų, kurią audra turėtų siaubti ateinančią naktį.

Stichija šiek tiek susilpnėjo ir nuslinko vakariau nei buvo prognozuota, o Japonijos meteorologijos agentūra pareiškė nebematanti būtinybės skelbti aukščiausio laipsnio įspėjimo dėl taifūno.

Tačiau tarnyba paragino gyventojus būti „itin atsargius“ dėl galimo rekordinio lietaus, smarkaus vėjo, didelio bangavimo ir potencialių potvynių.

Vietovėse, prie kurių artėja taifūnas, „tikriausiai iškris rekordiškai daug kritulių. Tai gali sukelti nuošliaužų ar net nulemti didelių upių išsiliejimą iš krantų“, per televiziją transliuotą spaudos konferenciją sakė Japonijos meteorologijos agentūros prognozių skyriaus direktorius Jošihisa Nakamotas.

Jis pridūrė, kad dėl štorminiai potvyniai gali užlieti žemumas, ypač aplink upių žiotis.

Audra sekmadienio popietę praūžė šalia mažų salų netoli Kiūšiū grupės. Nufilmuotuose įrašuose matyti, kaip stiprūs gūsiai lenkia medžius.

Siekdamas suderinti vyriausybės atsaką į audrą, premjeras Šindzas Abė sušaukė skubų ministrų kabineto pasitarimą ir perspėjo apie potvynių bei nuošliaužų grėsmę.

„Reikia būti labai atsargiems, nes gali pasitaikyti rekordinio lietaus, smarkaus vėjo, didelių bangų ir potvynių“, – sakė jis.

„Prašau Japonijos žmonių, įskaitant tuos, kurie gyvena didelės rizikos upių išsiliejimo ar potvynių zonose, domėtis skelbiama informacija ir nedelsiant imtis veiksmų savo saugumui užtikrinti“, – pridūrė vyriausybės vadovas.

15 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku „Haishen“ buvo maždaug už 110 km į pietus pietvakarius nuo Jakušimos salos, o jo vėjų greitis siekė 216 km per valandą – tokie gūsiai yra pakankamai stiprūs, kad apverstų transporto priemones ir išvartytų medinius elektros linijų stulpus.

Prognozuojama, kad audra nuo vakaro iki pirmadienio paryčių judės į šiaurę šiaurės vakarus ir slinks toliau nuo vakarinės Kiūšiū pakrantės, o vėliau pasieks Pietų Korėją.

Nurodymai evakuotis ir dingusi elektra

Kiūšiū salos valdžia patarė evakuotis beveik 2,5 mln. gyventojų, ypač Kagošimoje ir kaimyniniame Mijazakio mieste, pranešė Priešgaisrinė ir nelaimių valdymo agentūra.

Pasak nacionalinio transliuotojo NHK, visoje šalyje neprivalomų vykdyti evakuacijos nurodymų ir patarimų sulaukė apie 3,5 mln. žmonių.

Taifūnas „Haishen“

Įsakymams evakuotis Japonijoje neprivaloma paklusti, nors valdžia primygtinai ragina žmones juos vykdyti.

Vis tik vietos pareigūnai paprašė žmonių esant galimybei vengti perpildytų prieglaudų, siekiant sumažinti koronaviruso plitimo pavojaus, todėl daugelio vietovių gyventojai persikėlė į viešbučius.

„Gyvenu netoli upės, norėjau nuvykti į saugią vietą, bet pagalvojau ir apie koronavirusą“, – Mijazakyje NHK pasakojo viena moteris, atsivežusi savo šeimą į vietos viešbutį.

Audra privertė atšaukti beveik 550 skrydžių ir sutrikdė traukinių eismą, pranešė NHK.

Buvo pranešta, kad dingo elektra kai kuriose Okinavos rajonuose, taip pat Kagošimoje, kur maždaug 30 tūkst. žmonių be elektros liko dar neatslinkus audrai.

Automobilių gamintoja „Toyota“ paskelbė iki pirmadienio vakaro sustabdanti veiklą trijose gamyklose Kiūšiū, o kitos bendrovės, įskaitant „Canon“ ir „Mitsubishi Electric“, pranešė planuojančios imtis panašių priemonių.

„Haishen“ privertė Japonijos pakrančių sargybą nutraukti dešimčių jūreivių, dingusių per ankstesnę audrą nuskendus krovininiam laivui, paiešką.

Prieš audrą „Haishen“ buvo išgelbėti du gyvi likę žmonės, taip pat rastas trečio įgulos nario palaikai.

6 000 karvių plukdęs laivas „Gulf Livestock 1“, kuriame buvo 43 įgulos nariai, nelaimės signalą pasiuntė netoli Amami Ošimos trečiadienį, kuomet tą rajoną buvo pasiekęs taifūnas „Maysak“.

Patruliniai laivai liko jūroje, kad paieška galėtų atsinaujinti taifūnui „Haishen“ pasitraukus iš regiono, naujienų agentūrai AFP sakė vienas budintis pareigūnas.