Šeštadienį, vykstant ketvirtajai protestų savaitei, šalies sostinėje Minske saugumo pareigūnai sulaikė dešimtis protestuotojų, daugiausia studentų. Tuo metu atskirai surengtame moterų marše tūkstančiai baltarusių skandavo „šalin rankas nuo vaikų“.

Šeštadienį pranešta ir apie tai, kad Volha Kovalkova, viena pagrindinių opocizijos veikėjų Baltarusijoje, dėl valdžios grasinimų buvo priversta pasitraukti į Lenkiją.

BBC korespondentas Minske Jonahas Fisheris prognozuoja, kad sekmadienį sostinėje numatomi protestai gali būti didžiausi nuo jų pradžios prieš 4 savaites.

Pasak BBC korespondento, riaušių policija suaktyvino savo pastangas įbauginti dalyvius ir užkirsti jų kelią Minsko centro link.

Artėjant planuojamam protestui Minske saugumo pajėgos demonstruoja jėgą

Baltarusijos sostinei sekmadienį ruošiantis dar vienam mitingui, kurio dalyviai ketina protestuoti prieš praėjusį mėnesį įvykusių prezidento rinkimų rezultatus, pagal kuriuos šalies prezidentu ir vėl tariamai tapo Aliaksandras Lukašenka, policija bei saugumo pajėgos demonstruoja savo jėgą.

Remiantis vietinės spaudos pranešimais, atkirstos kai kurios Minsko gatvės, jose išrikiuoti šarvuočiai. Naujienų portalo Tut.by duomenimis, „siekiant užtikrinti keleivių saugumą“ uždarytos kai kurios Minsko metro stotys.

Baltarusijos vidaus reikalų ministerijos atstovai perspėjo, kad ketina į sostinės gatves pasiųsti dar daugiau pareigūnų.

Ministerija taip pat įspėjo gyventojus nedalyvauti popietę numatytame mitinge, į kurį, nepaisydami grasinimų, turėtų susirinkti tūkstančiai baltarusių.

Šią savaitę šalyje sulaikyta kelios dešimtys protestuotojų, tarp kurių – studentai ir įvykius nušviečiantys žurnalistai.

Anot naujienų agentūros AFP, šeštadienį, kai į Baltarusijos gatves išėjo apie 4 tūkst. gyventojų, oficialiais duomenimis buvo sulaikyta daugiau nei 90 žmonių.

Buvusi opozicijos kandidatė į Baltarusijos prezidento postą, politikos naujokė Sviatlana Cichanouskaja paragino protestuotojus sekmadienį susirinkti į planuojamą „Vienybės žygį“.

„Nepamirškite, kad būsime stiprus tik tuomet, jeigu būsime vieningi“, - kalbėjo S. Cichanouskaja trumpoje vaizdo žinutėje.

Cichanouskaja: protestuotojams kelio atgal nebėra

Opozicijos kandidatė į Baltarusijos prezidento postą Sviatlana Cichanouskaja teigia, kad jos šalis patiria „gilią politinę krizę“, nes tariamojo prezidento Aliaksandro Lukašenkos vyriausybė „nesiklauso savo tautiečių“, praneša „Laisvosios Europos radijas/Laisvės radijas“.

„Baltarusiai pasikeitė, jie prabudo“, - šeštadienį internetinės transliacijos metu kalbėjo S. Cichanouskaja. Anot jos, Baltarusijos žmonės trokšta pokyčių ir „dabartine valdžia nebetiki“. Ji teigia, kad protestuotojai pasiekė lemiamą momentą, po kurio nebėra kelio atgal, ir dabar jau „nebeįmanoma priversti žmones atsitraukti“.

Sviatlana Cichanouskaja

Atsakydama į klausimą apie planus, jei užims šalies vadovo postą, S. Cichanouskaja sakė, kad nedelsdama paleistų politinius kalinius ir surengtų „naujus, sąžiningus bei skaidrius prezidento rinkimus“, pabrėždama, jog dar kartą nesivaržytų dėl šio posto.

Tuo metu šeštadienį Minske vyko du atskiri protesto mitingai, organizuoti Valstybinio Minsko lingvistikos universiteto studentų ir moterų grupių. Skaičiuojama, kad moterų proteste galėjo dalyvauti iki 10 tūkst. piliečių.

Remiantis kai kurių agentūrų pranešimais, šeštadienį kaukėti pareigūnai iš gatvių į savo automobilius įsitempė iki 30 protestuotojų. Skelbiama, kad dalis suimtųjų po kelių valandų buvo paleisti.

Be to, šeštadienį Lenkijos atstovai patvirtino, kad šiuo metu Lietuvoje esanti S. Cichanouskaja rugsėjo 9 d. apsilankys Varšuvoje ir susitiks su ministru pirmininku Mateuszu Morawieckiu.

Taip pat pranešta, kad pagrindinė S. Cichanouskajos atstovė Baltarusijoje, Volha Kovalkova, šeštadienį kirto Lenkijos sieną. Pasak jos, palikti tėvynę ją privertė Baltarusijos valdžia. Rugpjūčio 10 d. V. Kovalkovai buvo skirta 10 dienų kalėjimo.

Šeštadienį Baltarusijoje per protestus sulaikytas dar 91 žmogus

Baltarusijoje per šeštadienį vykusius nesankcionuotus protestus buvo sulaikyta per 90 žmonių, pranešė pareigūnai.

„Rugsėjo 5 dieną už masinių renginių teisės aktų pažeidimą iš viso buvo sulaikytas 91 asmuo. Iki teismo dėl administracinių teisės pažeidimų į kalinimo įstaigas buvo nugabenti 34 žmonės“, – sekmadienį paskelbė Vidaus reikalų ministerija.

Jos duomenimis, „protesto akcijos įvyko 18 gyvenamųjų vietovių, bendras dalyvių skaičius buvo maždaug 4 tūkstančiai“.

Baltarusijos sostinėje nesankcionuoti mitingai buvo pastebėti aštuoniose vietose.

„Netoli Komarovo turgaus 15 val. susirinkę piliečiai nuėjo į Nepriklausomybės aikštę, kur surengė mitingą, o paskui išsiskirstė“, – informavo VRM.

Ministerija nurodė, kad milicija „ėmėsi būtinų priemonių tvarkai palaikyti ir visuomenės saugumui užtikrinti rengiant viešus politinius masinius renginius“.