Jos įkūrėjas Mikita Mikada reiškė palaikymą šalyje jau beveik mėnesį vykstančių protestų dalyviams.

Penktadienį „paaiškėjo, kad atgaline data buvo pradėta baudžiamoji byla“ dėl ypač didelio masto vagystės, sakoma bendrovės pranešime.

„Darbuotojai kaltinami tuo, kad jie, kaip asmenų grupė, naudodamiesi savo tarnybine padėtimi, užvaldė maždaug 107 tūkst. Baltarusijos rublių (virš 34 tūkst. eurų) iš biudžeto, tuo padarydama žalos valstybei. Darbuotojams pritaikyta kardomoji priemonė – 2 mėnesių suėmimas“, – priduriama jame.

„PandaDoc“ teigė, kad šis kaltinimas „visiškai neatitinka realybės ir neturi jokio pagrindo“.

„Visa kompanijos veikla buvo vykdoma visiškai laikantis teisės aktų, tai patvirtina pakartotiniai tarptautiniai auditai ir patikrinimai“, – sako bendrovė.

Pranešama, kad sulaikyta vyriausioji buhalterė Julija Šardyka, direktorius Dzmitryjus Rabcevičius, produkto direktorius Viktaras Kuvšinavas ir už žmogiškuosius išteklius atsakingas Vladzislavas Michalapas.

„PandaDoc“ nurodė, kad rugsėjo 2 dieną bendrovės Minsko biure buvo atliktos kratos.

„Atliekant kratas biure, buvo užblokuota daugiau nei 20 darbuotojų, iš kurių septyni buvo sulaikyti apklausai. Pas kai kuriuos darbuotojus [pareigūnai] atvyko į namus, atliko kratas ir paėmė juos iš ten. Per kitas dvi dienas Finansinių tyrimų departamento darbuotojai apklausė daugiau nei 100 įmonės darbuotojų“, – informavo „PandaDoc“.

„Per šį laiką advokatai nebuvo įleidžiami pas sulaikytus darbuotojus, nebuvo imtasi jokių veiksmų“, – teigia bendrovė.

„PandaDoc“ jėgos struktūrų veiksmus vertina kaip represijas.

Kompanija taip pat pareiškė, kad yra pasirengusi uždaryti savo biurą Baltarusijoje ir pradėti kurti Aukštųjų technologijų parko alternatyvą užsienyje.

Bendrovės advokatas Antonas Hašinskis agentūrai „Interfax“ savo ruožtu sakė, kad kitą savaitę byla turėtų būti perduota Generalinei prokuratūrai.

„Toliau, greičiausiai, byla atiteks Tyrimų komitetui, kuris priims sprendimą, pareikšti kaltinimus ar ne“, – pridūrė jis.

Advokatas apgailestaudamas pareiškė, kad „pastarųjų dienų praktika rodo, jog yra pateikiami kaltinimai be motyvacijos, nenurodant, kad buvo atlikti konkretūs veiksmai – kaip formalumas, siekiant palikti [asmenis] areštinėje“.

„Gynyba planuoja apskųsti neteisėtus Finansinių tyrimų departamento pareigūnų veiksmus, taip pat ir kardomąją priemonę“, – nurodė A. Hašinskis.

„PandaDoc“ įkūrėjas M. Mikada palaikė protestuotojus Baltarusijoje ir siūlė pagalbą jėgos struktūrų pareigūnams, norintiems pasitraukti iš teisėsaugos agentūrų.

„PandaDoc“ turi atstovybes trijose šalyse: Baltarusijoje, JAV ir FIlipinuose. Kompanija kuria spendimus darbui su skaitmeniniais dokumentais.

Baltarusiją protestai krečia nuo rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.