Dešimtys studentų nuo praėjusio sekmadienio yra užėmę Teatro ir kino meno universitetą (SZFE). Blokada prasidėjo, kai universiteto vadovybė atsistatydino, apkaltinusi vyriausybę per prievartą panaikinus jo autonomiją.

Protestuodami atsistatydino ir keli jau 155 metus gyvuojančio universiteto dėstytojai, tarp jų ir 2017-ųjų Berlyno tarptautinio kino festivalio pagrindinį apdovanojimą „Auksinį lokį“ pelniusi vengrų režisierė Ildiko Enyedi (Ildiko Enjedi).

Daugiau kaip 2 tūkst. žmonių minia, susirinkusi prie užtverto įėjimo į universitetą, skandavo „Solidarumas!“ ir „Mes su jumis!“. Pastate užsidarę studentai į juos žiūrėjo iš viršutinių aukštų balkonų.

Buvę vadovai, tarp jų – rektorius ir senatas, priešinosi sprendimui perduoti valstybinio universiteto valdymą privačiam fondui, kurį kontroliuoja vyriausybės paskirtieji asmenys.

Nuo rugsėjo 1-osios dirbančiai naujajai universiteto tarybai vadovauja V. Orbaną palaikantis Vengrijos nacionalinio teatro direktorius Attila Vidnyanszky (Atila Vidnianskis).

Studentų lyderiai reikalauja, kad naujoji taryba atsistatydintų ir reforma būtų atšaukta.

Tačiau už aukštąjį mokslą atsakinga ministerija tvirtina, kad pokyčiai, tarp jų ir privatus SZFE rėmimas, pagerins tiek infrastruktūrą, tiek mokslo standartus.

Jau daugiau nei dešimtmetį šaliai vadovaujančio V. Orbano kritikai sako, kad tai – dar vienas nacionalistinės konservatyvios vyriausybės bandymas atimti valdžią iš institucijų, kurios, jos nuomone, per daug linksta į kairę.

V. Orbanas jau seniai dominuoja Vengrijos ekonomikos ir žiniasklaidos srityse, o pastaraisiais metais įgyja įtakos ir akademiniuose bei kultūros sektoriuose. Premjerui lojali žiniasklaida kartais tai vadina „kultūros karu“.

Vengrijoje gimusio JAV finansininko ir filantropo George'o Soroso (Džordžo Soroso) įkurtas Vidurio Europos universitetas (CEU) pernai nusprendė perkelti didžiąją dali savo veiklos iš Budapešto į Vieną. Toks sprendimas priimtas po ilgos ir įnirtingos teisinės kovos, V. Orbano pradėtos 2017 metais.

Pernai gruodį parlamentas taip pat priėmė teatrų įstatymą, kuris suteikė vyriausybei daugiau galių renkant ir skiriant direktorius.

Protestuodami prieš politikų spaudimą birželį masiškai atsistatydino didžiausio Vengrijos naujienų portalo Index.hu žurnalistai.