Pratybos, pavadintos „Viduržemio jūros audra“ (angl. Mediterranean Storm), vyks iki ketvirtadienio ir bus vykdomos kartu su Turkijos administruojamo Šiaurės Kipro elementais, paskelbė Ankara.

Gynybos ministerijos teigimu, kasmetinių pratybų metu bus siekiama „pagerinti bendrą treniravimąsi, bendradarbiavimą ir sąveiką“ tarp žemyninės Turkijos ir pajėgų, esančių padalintos salos šiaurinėje pusėje.

Ministerijos pranešime priduriama, kad pratybose dalyvaus oro, jūrų ir sausumos elementai, taip pat bus vykdomos oro puolimų, paieškų ir gelbėjimo simuliacijos.

Išlieka didelė įtampa tarp NATO narių ir kaimynių Turkijos ir Graikijos, abiem valstybėms reiškiant pretenzijas į teisę gręžti gręžinius toje pačioje Viduržemio jūros rytų vietoje, kuri, kaip manoma, yra turtinga angliavandenilių išteklių.

Kipras nuo 1974 metų, kai reaguodama į perversmą į salą įsiveržė Turkija, yra padalintas į dvi dalis – pietinę dalį valdo Graikija, o šiaurinei vadovauja Turkija, nors ši salos dalis nėra pripažįstama tarptautiniu mastu.

Abi šalys toje vietoje, kurioje karo laivų lydimas Turkijos tyrimų laivas rugsėjo 12 dieną turėtų pradėti gręžimo darbus, jau kurį laiką vykdo karines pratybas.

NATO ir Europos Sąjunga (ES) yra pasisiūliusios tarpininkauti dvišaliame konflikte. Tačiau tiek Ankara, tiek Atėnai dar turi patvirtinti pranešimus apie galimai vyksiančias valstybių derybas.