„Tegu nelieka grasinimų, kad galėtų prasidėti kontaktai“, – sakė K. Micotakis, susitikęs su vizito atvykusiu Kinijos komunistų partijos aukšto rango nariu.

Pasak K. Micotakio, graikų užsienio reikalų ministras Nikas Dendijas vėliau penktadienį informuos Jungtinių Tautų generalinį sekretorių Antonio Guterresą apie Turkijos „neteisėtą veiklą“.

Graikija vėlai ketvirtadienį paneigė sutikusi surengti NATO tarpininkaujamas derybas su Turkija dėl įtampos rytinėje Viduržemio jūros dalyje, kur abi šalys ginčijasi dėl jūrų sienos ir dujų telkinių žvalgymo teisių, deeskalavimo.

„Paskelbta informacija, kad Graikija ir Turkija susitarė surengti vadinamąsias technines derybas dėl įtampos rytinėje Viduržemio jūros dalyje deeskalavimo neatitinka tikrovės“, – paskelbė Užsienio reikalų ministerija.

Anksčiau ketvirtadienį NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, jog šios dvi Aljanso sąjungininkės „sutiko pradėti technines derybas NATO, siekiant sukurti karinių konfliktų šalinimo mechanizmus, kad būtų sumažinta incidentų ir avarijų Viduržemio jūros rytuose rizika“.

Ministerija pabrėžė, kad „deeskalavimas vyks tik tuojau pat atitraukus visus Turkijos laivus iš Graikijos kontinentinio šelfo“ rajono.

Graikija ir Turkija jau seniai nesutaria dėl jūrinių sienų ir teisės žvalgyti Viduržemio jūros dugne galimai slypinčius dujų telkinius. Turkijos gręžimo darbus Graikija ir Kipras vadina jų suverenumo pažeidimu.

Rugpjūčio 10 dieną Turkija į ginčijamus vandenis atsiuntė tyrimų laivą „Oruc Reis“ ir karo laivų, o vėliau pratęsė šią misiją.

Graikija atsakydama su keliomis sąjungininkėmis Europos Sąjungoje ir Jungtiniais Arabų Emyratais surengė karinio jūrų laivyno pratybas netoli rajono tarp Kipro ir Kretos, kur praėjusią savaitę Turkija vykdė mažesnes pratybas.

ES augančią įtampą stebi vis labiau nerimaudama ir ne kartą ragino Turkiją sustabdyti dujų telkinių žvalgymą. Bendrija pagrasino sankcijomis Ankarai, jei ji atsisakys spręsti šį ginčą dialogu.

K. Micotakis sakė, kad Turkija siekdama „pakeisti“ geografiją „pakerta“ tarptautinę teisę ir „kelia pavojų“ regiono saugumui.